Je PC opruimen, hoe doe je dat?

Met de komst van de herfst en de winter zul je wellicht weer eens de kledingkast hebben omgewisseld. De afgelopen dagen zeker wel in elk geval. De tijd voor warmere kleren breekt nu wel aan ben ik bang. Met de regenachtige dagen op komst is het weer eens tijd om achter je PC of Mac te kruipen en te kijken waar al die schijfruimte toch heen gaat. Download na download die je harddisk vult. PDF’s, films, muziek, software, losse bestanden, backups. Het kan allemaal snel dichtslibben. Ik ben zelf weer eens mijn backup routine onder de loep aan het nemen want het liep toch wat minder soepel en logisch dan ik wilde. Een hoop belangrijke data zoals werkbestanden, administratie, foto’s en backups worden dagelijks naar de NAS gestuurd via SyncBackSE. De backups maak ik met Acronis True Image 2010 (ik zie nog geen reden om over te stappen op een nieuwere versie). En sinds gisteren worden de backupbestanden van mijn NAS weer online gesynchroniseerd met een Amazon S3 account. Gewoon om eens te testen hoe dat gaat en of het goedkoper is dan mijn account bij Mozy.com die ik binnenkort moet vernieuwen.

Eerlijk is eerlijk, Mozy levert prima werk, maar ik merk dat ik echt oudere bestanden vaak niet meer kan vinden. Bestanden die abusievelijk zijn verwijderd maar wel ooit zijn gebackupped, kan ik toch niet meer terug vinden. Heel vervelend en ik zoek daar nog een echt goede oplossing voor (niks weggooien bijvoorbeeld…)

Ik kwam op Lean Looney nog een wat ouder artikel tegen over het maken van een digitale zolder, waar je allerlei random bestanden kunt wegzetten en zo nu en dan eens in gaat snuffelen. Ik doe dat met mijn Downloads-map. Er staat vanalles in en 2-3x per jaar loop ik er doorheen om te kijken wat ik nog eens nodig kan hebben. Dat gaat naar Evernote of mogelijk een video of muziekmap.

Maar ik sta altijd open voor goede backup-tips en  -scenario’s. Als ik online ga zoeken kom ik in te lange forum-threads terecht die weinig toevoegen. Zie hier onze backup-tag met artikelen van de afgelopen jaren. Deel je backupstrategie hier in de comments. Dan kunnen we er later een mooi overzicht van maken. Links, scenario’s, screenshots, stappenplannen, deel het met de overige Lifehacking lezers!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

20 Comments

 • Nicolet
  Posted 13/11/2011 6:30 pm 0Likes

  Ik gebruik al jaren Time Machine op voor mijn Macbook Pro, automatisch ieder uur wegschrijven naar de Nas. Foutmeldingen krijg ik alleen wanneer de Nas weer eens vol zit. Met twee fotografen in huis wil dat nog wel eens lukken.
  In juni overleed het moederbord van mijn oude Pro en dankzij Time Machine stond dezelfde avond alles op de nieuwe machine, inclusief alle programma’s.
  Dat de computer trager wordt wanneer Time Machine draait is wel een feit. Bij mij schakelt Time Machine alleen in als ik de Mac Pro aan de lader heb. Maar het feit dat ik een complete kopie terug kan zetten in noodgevallen vind ik perfect.

 • Bert Plat
  Posted 02/11/2011 3:41 pm 0Likes

  Op m’n Mac heb ik het opgegeven met TimeMachine, dat gaf me te veel vautmeldingen en gedoe. Ik gebruik tegenwoordig CarbonCopyCloner (donationware).

  Niet zo transparant als TimeMachine, maar wel een stuk beter in te stellen. Toen m’n harde schijf wat bad sectors begon te vertonen kon ik gelukkig gewoon booten vanaf de externe harde schijf, zodat ik m’n presentatie gewoon kon laten doorgaan. Eventueel had ik die bootable kopie ook kunnen gebruiken icm een andere (leen-) Mac.

  Daarnaast worden belangrijke bestanden zowel naar de cloud gesynchroniseerd (Amazon S3 via JungleDisk) als naar m’n lokale NAS met RAID5. Beide onder controle van versiebeheer.

  Ik voel me redelijk veilig 🙂

 • P.J. Koeleman
  Posted 28/10/2011 7:50 pm 0Likes

  Ook een leuke Rsync toepassing voor gebruik onder Windows is NasBackup wat uitgegeven wordt onder de GPL licentie.

  Hiermee kun je gecomprimeerde en versleutelde kopieën (backup’s) maken.
  Met deze applicatie kun je in een grafische omgeving (GUI) een veiligheidskopie maken via het internet op een NAS-server, die op een andere locatie staat (thuis en/of familie).

 • Geert Scholma
  Posted 26/10/2011 5:04 pm 0Likes

  Hoewel het lijkt alsof iedereen het hier alleen over PC’s heeft, zou ik graag mijn mac-ervaring willen delen. Uiteraard levert timemachine hier een zorgenloze oplossing voor, hoewel voornamelijk wanneer je hier dagelijks (of iig regelmatig) toegang toe hebt op een tweede locatie waar je je timemachine kunt achterlaten (bv het kantoor van je werk). Onlangs (o.a. als zzp’er vanwege het ontbreken van mijn kantoorpand) ben ik overgestapt naar een nieuw systeem. Ik heb een 2e laptopschijf (met behuizing) gekocht voor mijn 13″ macbook pro (1GB 2.5″ Sata). Hier maak ik eens in de week een superduper clone op. Als ik de deur uitga, neem ik of mijn macbook of dat zeer handbare schijfje mee, zodat ze nooit samen achterblijven. Dit heeft tevens als voordeel dat wanneer ik elders alsnog toegang tot mijn mac zou willen, ik op een andere mac kan booten vanaf mijn superduper clone alsof het mijn eigen computer was. Helaas heb ik nog niet geregeld dat ik de schijf ook vanaf een willekeurige PC kan uitlezen, tips zijn welkom! Daarnaast, mocht mijn mac crashen, dan verwissel ik mijn schijf en ga ik bijna weer verder waar ik gebleven was. De werkbestanden die sinds de laatste backup nog zijn gewijzigd staan dan uiteraard al wel op mijn dropbox-account die vrijwel altijd netjes gesynct is. Overigens weet ik niet of ze na deze swap van harde schijf op mijn superduper worden toegevoegd of online worden verwijderd, maar ik vermoed (en hoop) het eerste 🙂

  • Geert Booster
   Posted 26/10/2011 5:57 pm 0Likes

   @Naamgenoot,

   Hier ben ik ook nog op zoek naar de ideale manier van backuppen met mijn Mac’s. Ideaal zou twee Timemachines zijn op 2 locaties!

   Wellicht leuk hier eens een Lifehacking artikel aan te besteden naast bovenstaande post, gericht op de Mac?

   • Geert Scholma
    Posted 27/10/2011 3:18 pm 0Likes

    @GeertBooster
    Lijkt me leuk. Wie coördineren deze lifehacking-posts? Stuur me anders even een persoonlijke mailto:
    geert.scholma@gmail.com

  • Frank Meeuwsen
   Posted 26/10/2011 11:47 pm 0Likes

   Goed om wat Mac ervaringen te horen, die zijn natuurlijk meer dan welkom. Ik moet zeggen dat ik minder te spreken ben over Timemachine. Op onze Macbook Pro thuis heb ik dat aangezet om te backuppen op de NAS die we hebben en dat geeft zo vaak problemen en foutmeldingen. Het vertraagt de machine enorm. Ben er nog niet uit hoe dit op te lossen trouwens…

  • NoDataLost_Yet
   Posted 27/10/2011 7:53 am 0Likes

   Ik heb de volgende setup voor mijn Mac [1Tb interne disk] op het werk:

   Een 2Tb externe disk met 2 partities

   Partitie 1: elke maand een duplicaat van hele HD middels CCC -http://www.bombich.com/ [Gratis]
   Partitie 2: elke dag via Timemachine back-ups op lokale disk

   CCC werkt ook met incrementals dus dat scheelt in ruimte.

   • NoDataLost_Yet
    Posted 27/10/2011 7:55 am 0Likes

    Correctie:

    Partitie 2: elke dag via Timemachine back-ups op lokale disk

    moet natuurlijk dit zijn

    Partitie 2: elke dag via Timemachine back-ups op externe disk

 • NoDataLost_Yet
  Posted 26/10/2011 1:28 pm 0Likes

  Mijns inziens gaat nog steeds deze stellng op:

  Mensen worden pas serieus met backuppen als ze echt alle digitale informatie (foto’s, bestanden etc) zijn kwijgeraakt.

 • Geert
  Posted 26/10/2011 11:39 am 0Likes

  Met Cobian Backup (geinstalleerd als service) worden elke dag automatisch backups gemaakt van Windows-user-mappen en een selectie van programmadata van de C-schijf. Dat gebeurd met een combinatie van volledige en incrementele backups. Die backups worden weggezet naar de E-schijf (1TB) waar verder alle overige data op staat.

  Dagelijks wordt met SyncBackSE een synchronisatie uitgevoerd met de F-schijf (eveneens 1TB), waarna vervolgens automatisch een shutdown wordt afgetrapt, zodat ik vast kan gaan slapen.

  Eens in de week wordt de F-schijf gesynchroniseerd met twee externe harde schijven, die respectievelijk in de eigen kluis thuis en buiten huis worden bewaard. Die externe schijven zijn overigens volledig encrypted met TrueCrypt, zodat wanneer iemand anders ze aansluit, zij van Windows de mededeling krijgen dat de schijf moet worden geformatieerd. :-). Je moet er dan maar opkomen dat je een partitie in TrueCrypt moet mounten.

  Ik weet dat RAID ook een oplossing kan zijn voor de E en F-sync, maar daar heb ik geen hardwarematige ondersteuning voor.

  • Frank Meeuwsen
   Posted 26/10/2011 1:11 pm 0Likes

   Geert, de Truecrypt truuk vind ik een interessante. Je moet dus voor het aansluiten al Truecrypt opstarten en ze direct mounten? Of de mededeling wegklikken en dan mounten? Ik probeer het even te visualiseren hoe zoiets zou werken.

   • Geert
    Posted 26/10/2011 7:21 pm 0Likes

    Je moet inderdaad het Windows-formatteringsbericht annuleren, en vervolgens in TrueCrypt met ‘Select Device’ de partitie mounten.

 • NoDataLost_Yet
  Posted 26/10/2011 11:07 am 0Likes

  Online backup is leuk, maar geen totale controle
  Gekeken naar CrashplanPro – http://crashplan.probackup.nl en daarmee kun je backuppen over internet naar een andere (eigen) computer (die staat b.v. bij je broer of op het werk)

  Zelf heb ik 2 disken van 1Tb gekocht. Daarop 2 partities, waarvan een kleine voor Truecrypt programma en de andere geformatteerd met TrueCrypt. Dan alle foto’s en documenten erop en vervolgens mee naar het werk. De andere thuis en die om de 2 weken vullen met nieuwe foto’s e.d. Die gaat mee naar het werk en de andere weer mee naar huis en gelijk bijwerken. En dit vervolgens blijven herhalen.

  Voordeel: Offsite backup + bescherming door encryptie
  Nadeel: Niet automatisch en de routine volhouden is lastig.

  • Frank Meeuwsen
   Posted 26/10/2011 1:10 pm 0Likes

   Ik ben het met je eens dat online backup ook geen perfecte controle biedt maar ik vind het persoonlijk veiliger dan steeds zelf een schijf meenemen. De routine die je beschrijft is inderdaad een lastige. Heb je daar voor jezelf reminders gemaakt? En gebeurt het updaten en encrypten wel automatisch? Je zou eens naar SyncbackSE kunnen kijken, daar kun je backups starten op basis van een label van een schijf die wordt ingeprikt.

   • NoDataLost_Yet
    Posted 26/10/2011 1:24 pm 0Likes

    Het plaatsen van de foto’s, documenten e.d. is een handmatig iets, dus vergt discipline .
    De disk is middels truecrypt gecrypt en wordt als driveletter gemount en zie je dan in b.v. verkenner (winXP).

 • Raoul Teeuwen
  Posted 25/10/2011 5:38 pm 0Likes

  @Frank: de uitlegparty mbt backups van Bright recent had je neem ik aan gezien: http://www.bright.nl/uitlegparty-online-backup ? In ieder geval een leuk lijstje voor mensen die zich aan het oriënteren zijn…

  • Frank Meeuwsen
   Posted 26/10/2011 1:07 pm 0Likes

   Niet gezien dus dank je wel!

Comments are closed.