Johnny’s freeware mission

piggybank.jpgToen zijn Windows XP crashte en Johnny Karp alles opnieuw moest installeren besloot hij om volledig over te stappen. Op zijn Windows XP machine zou alleen nog freeware komen

I decided to try something different: install only freeware programs except Windows XP (I might try Ubuntu later 😉. I was a little bit uncertain at first, because I was using some commercial programs (Microsoft Office, Nero, BitDefender etc.) and I wasn’t sure that I could find good freeware alternatives.

Inderdaad, ik begrijp ook niet helemaal waarom hij alsnog Windows XP installeert in plaats van direct een Linux variant (dus hou die reacties maar bij ;-)) maar zijn lijst is in elk geval interessant. Van fontviewers tot RSS reader tot audio-programma’s. De moeite waard als je op zoek bent naar gratis alternatieven voor commerciële programma’s.(Foto: S2photo)

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

25 Comments

 • Johnny Karp
  Posted 31/12/2008 1:35 pm 0Likes

  Thanks for making my list so popular in Holland 🙂 I just published a new list, with 72 freeware programs, just to wish you a Happy Free New Year!

 • windows & lunix gebruiker
  Posted 27/11/2008 11:56 pm 0Likes

  @bertorelli
  Installeren in Linux is juist super makkelijk, niet te vergelijken met het gedoe in Windows: kwestie van “Installeren/Verwijderen” starten, programma-naam of -soort typen, je keuze aanvinken, “installeren” klikken. Klaar !
  @maarten
  Tot dat je programma gaat installeren ff compile en de keuse uit firewalls is echte verpleterend en dan denk je ik install wel ff een bekende firewall draait niet op lunix.

 • windows & lunix gebruiker
  Posted 27/11/2008 11:50 pm 0Likes

  Wanneer alle spellen ook voor linux uitkomen is het over en uit voor Microsoft.
  @ruud

  Dan zou er nog een hoop verbeterd moeten worden aan lunix!

 • windows & lunix gebruiker
  Posted 27/11/2008 11:45 pm 0Likes

  @Barry:
  Jij hebt alles wat je van windows weet ook in 1 dag geleerd????

  Dat is voor een pakket waar allen het besturingssyteem geld kost, als je een brief wil typen, nog meer geld moet betalen, als je een spelletje wil spelen nog meer geld neer moet leggen, als je een foto wil bewerken…

  @Geoffrey
  De prijs van microsoft is bijna bij elke winkel al bij de prijs van de pc inbegrepen vaak toch een probleem om pc zonder os te krijgen en hij had al voor xp betaald waarom je geld weg gooien en xp word langer ondersteund en steld minder eisen dan vista.
  Open office is er ook voor microsoft.
  Ik heb al wat spellen voor lunix geprobeerd waarden loos behalve de gedoneerde spellen van bekende makers FEAR Combat Wolfenstein ET (Zijn ook gratis voor microsoft) maar die gaan je naar een tijd ook wel vervelen en een nieuw spel kost geld maar dat is het meer dan dubbel en dwars waard en die draaien op microsoft.
  The gimp is er ook voor microsoft.

  En waar om zou je al je kennis van microsoft over boord gooien en alles op
  nieuw gaan leren je kan beter je microsoft kennis uitbreiden en de kans is groot dat microsoft marktlijder blijft tot dat je dood gaat en microsoft zal er alles aan doen om marktleider te blijfen.

 • Tonio
  Posted 15/09/2008 10:11 am 0Likes

  Een ander (en wat mij betreft beter) lijstje over hoe hoe je je Windows installatie met alleen freeware uitrust, vindt je hier:

  http://www.freewaregenius.com/2007/10/29/reinstall-windows-and-outfit-your-system-with-all-freeware-programs/

  Meer informatie over wat de programma’s doen. Kun je tenminste echt beoordelen of een programma wat voor je is. Daarnaast worden een aantal mooie toepassingen genoemd die niet op Johnny’s lijstje staan.

  Naar mijn smaak gebruikt Johnny ook wat veel programmaatjes om zijn systeem te monitoren. Voor de meeste mensen niet zo interessant lijkt me.
  En een memory optimizer werkt volgens vele bronnen alleen maar averechts.

  Maar doe je voordeel met beide lijstjes, beiden bevatten interessante dingen!

 • Ronald van Raaij
  Posted 12/09/2008 5:12 pm 0Likes

  Hm iedereen die een ‘memory optimizer’ in zijn lijstje publiceert wantrouw ik (hoewel er inderdaad zaken tussen zitten die ik zelf ook gebruik).
  Memory optimizers zijn pure ‘snake oil’ (de maker van de bewuste software geeft nota bene zelf op zijn site aan dat het een beetje onzin is).
  Overigens is hij pas 1 maand bezig zie ik….

 • Markus
  Posted 10/09/2008 12:33 pm 0Likes

  leu lijstje, alleen waar is de vergelijking? Het lijstje van mogelijk opties? Hij zegt telkens van: ik kies deze, en daarna gaat hij op een reclame makende manier uitleggen waarom.

  Ik zie nu ook wel waarom die pc van hem crashde.

 • Paul
  Posted 09/09/2008 11:25 am 0Likes

  ik miste trouwens AVG als (gratis) virus scanner, bevalt mij iig beter dan antivir

 • Paul
  Posted 09/09/2008 11:24 am 0Likes

  Het klopt dat ubuntu zo geinstalleerd is, en met die installatie kun je heel veel doen. maar als je speciale dingen wilt, zoals communiceren met webcams en dan ook nog met protocollen die onder windows werken, of een bureaublad over meerdere monitoren verdeeld, dan kost dat een hoop tijd.

  Dat is een van de redenen dat ik helaas weer windows bak heb (de andere reden is dat de remote desktop naar mijn werk niet echt fijn werkt).

  Verder heb ik geen illegale en betaalde software meer op mijn pc staan.

 • Dennis
  Posted 07/09/2008 3:40 am 0Likes

  Er is ook een Nederlandse website vol freeware (incl. beschrijvingen en ratings):

  http://www.gratissoftwaresite.nl/

 • Ed
  Posted 05/09/2008 8:02 pm 0Likes

  Zo bijzonder is dit toch niet? Ik gebruik altijd Freeware programma’s uitgezonderd XP en Photoshop. Overigens kun je natuurlijk Gimp nauwelijks een alternatief voor photoshop noemen.

 • Bodosan
  Posted 05/09/2008 6:30 pm 0Likes

  Ik heb goede ervaringen met XP en als oemversie was het in ieder geval vrij goedkoop. Maar ik heb geen behoefte aan allerlei dure softwareprogs, dus vind ik zijn lijst zonder meer interessant. Een ding mis ik en dat is Windows Powerpro. Mijn hele interface is hierop gebaseerd; mijn windows ziet er wel anders uit (eigen menu-systeem – altijd aanwezig – 6 virtuele schermen – macros met muis en/of toetsenbord en nog veel meer – voor de dapperen valt er ook nog het nodige via scripts te programmeren.). Met Windows powerpro kun je alles mbt interface, macros, en nog een heleboel meer met één prog wijzigen. Ik kan alleen maar enthousiast zijn als meer dan 5jarige gebruiker. Ik maak me zelfs sterk dat er een commercieel prog bestaat dat beter werkt in dit opzicht.

 • esther
  Posted 05/09/2008 5:40 pm 0Likes

  @Maarten & Bertorelli

  Het kan nog veel simpeler. Voor ubuntu hoef je alleen maar een terminal window’tje te openen en “sudo apt-get install progje” in te tikken… Voor andere populaire distro’s wor je gewoon root dmv su – en vervang je “apt-get install” door bijvoorbeeld emerge, yum install, of yast -i. Klaaaaaaaaaaaarrrrrrrrrrrrrrr! Klikken is zoooooooooooo vermoeiend 🙂

 • Kees From Space
  Posted 05/09/2008 4:01 pm 0Likes

  And it’s free 😉

 • Flipje Tiel
  Posted 05/09/2008 2:03 pm 0Likes

  Hi Johnny.
  Just enter the pagename (https://lifehacking.nl/windows/johnnys-freeware-mission/#comments) in ‘Translate a web page’ in Google Language Tools, choose Dutch and English, hit Translate and enjoy!

 • Johnny Karp
  Posted 05/09/2008 1:18 pm 0Likes

  Thanks for speaking about my “Freeware Mission”. Unfortunately I can’t understand what you’re saying 🙂 I don’t know any dutch words, but I might try learning a few.
  Thanks again, keep up the good work.

 • Maarten
  Posted 05/09/2008 11:44 am 0Likes

  @bertorelli
  Installeren in Linux is juist super makkelijk, niet te vergelijken met het gedoe in Windows: kwestie van “Installeren/Verwijderen” starten, programma-naam of -soort typen, je keuze aanvinken, “installeren” klikken. Klaar !

  Kijk voor een voorbeeld met schermafdrukken hier: http://www.zolved.com/synapse/view_content/28021/Using_Add_Remove_programs_in_Ubuntu

  Succes.

 • DiRadical
  Posted 05/09/2008 10:42 am 0Likes

  @Ernest
  Misschien heb jij ze niet allemaal nodig, maar iedereen kan gewoon een selectie maken van wat hij nodig heeft.

  Niet iedereen hoeft een screen capture te installeren, maar als je hem nodig hebt kun je er wel 1 vinden die gratis is.

  @bas.
  Je hebt helemaal gelijk. Zeker om restanten van software te verwijderen van brakke de-installaties of de resten van je eigen programmeer werk zijn dit soort tools erg handig.

 • bas
  Posted 05/09/2008 9:45 am 0Likes

  … dus als je CCleaner gebruikt dan kun je je eigen pc niet beheren???

  Dan heb je zeker nog nooit een programma gedeinstalleerd, want de meesten laten allerlei rotzooi achter in de oa de registry. Je kan dat natuurlijk met de hand verwijderen maar de snelste manier is toch om ff CCLeaner te gebruiken.

  Of is misschien het gebruiken van een defragger ook een teken van onvermogen? Je kan toch ook alle bestanden een keer kopieren naar een andere disk, formateren en weer terug kopieren … dan staan ze ook weer netjes gedefragmenteerd op je schijf

 • Ernst N.
  Posted 05/09/2008 9:37 am 0Likes

  Wat een madness, om zoveel programmaatjes te installeren. Net of je dat allemaal echt nodig hebt… En dan ook CCleaner erbij… da’s al een teken van onvermogen. Dan kun je zelf je registry niet schoon houden.

 • Bertorelli
  Posted 05/09/2008 9:34 am 0Likes

  Dan zitten ze weer met al die verschillende Linux versies.

  Ik heb nooit begrepen waarom een programma installeren op Linux altijd zo complex moet zijn.

  Maar inderdaad… zodra ze Linux n00bproof maken en er de gangbare spellen voor gaan uitbrengen, dan zou het wel eens een goed alternatief kunnen worden.
  Vooralsnog hou ik het nog even bij Micro$oft

 • Ruud
  Posted 05/09/2008 9:13 am 0Likes

  Wanneer alle spellen ook voor linux uitkomen is het over en uit voor Microsoft.

 • Geoffrey
  Posted 05/09/2008 8:24 am 0Likes

  @Barry:
  Jij hebt alles wat je van windows weet ook in 1 dag geleerd????

  Dat is voor een pakket waar allen het besturingssyteem geld kost, als je een brief wil typen, nog meer geld moet betalen, als je een spelletje wil spelen nog meer geld neer moet leggen, als je een foto wil bewerken…

 • Barry
  Posted 04/09/2008 4:32 pm 0Likes

  De reden dat Linux (in e vorm van ubuntu of welk ander systeem dan ook) geen goede keuze is voor een freeware PC, is omdat linux alleen gratis is als jouw tijd waardeloos is.

 • Bart
  Posted 04/09/2008 9:12 am 0Likes

  Is voor normaal gebruik inderdaad goed te doen tegenwoordig. Behalve als je van games houdt. De meeste goede games hebben geen even goede gratis variant.

Comments are closed.