Kapotte rits fiksen? Zo gediggydaan!

De rits: de gasten die dat ding hebben bedacht zijn echt meesterlijk geniaal. De sluiting is door de jaren heen dan ook nagenoeg onveranderd gebleven, maar dat geldt helaas ook voor de (soms pijnlijke) problemen die een rits kan opleveren, bijvoorbeeld tassen die niet meer dicht kunnen tot een kapotte rits van een jas. Geen zorgen, voor elk van deze problemen bestaat ook een simpele oplossing.

Ritssluiting zit vast

Als je rits vastzit en niet meer naar beneden of naar boven kan, zijn er meerdere oplossingen. Een van de makkelijkste manieren is om een potlood te gebruiken en de punt daarvan over de ritssluiting te wrijven. Het grafiet in het potlood werkt als smeermiddel, waardoor hij sneller loskomt. Werkt dat niet, dan zijn andere huishoudelijke producten hier ook geschikt voor, zoals een blok zeep of lippenbalsem.

Tanden sluiten niet

Een van de ALLER-IRRITANTSTE problemen met een rits is dat de tanden opeens niet meer aansluiten of juist zomaar openspringen. Soms is de bovenstaande tip (met potlood of zeep) genoeg om dat te verhelpen, maar vaak is er sprake van een ander probleem. Controleer eerst of er geen stof of draad vastzit tussen de tanden. Is dat niet het geval, bekijk dan de individuele tanden eens goed. Als er eentje afwijkt, kun je deze met een tang of pincet weer rechtzetten.

Rits blijft niet omhoog

Bij oude ritsen kan het gebeuren dat deze niet meer naar omhoog blijft zitten en langzaam naar beneden zakt. Een situatie die je natuurlijk liever wil voorkomen. De enige echte oplossing voor dit probleem is om de rits volledig te vervangen, maar er zijn ook tijdelijke oplossingen. De makkelijkste manier is om een sleutelring door de rits te halen en deze vast te zetten aan een knoop in de buurt van je kraag.

Kapotte ritsglijder

In het geval van een defecte ritsglijder (ja, dat is een woord: dat is het ding waarmee je de rits open- en dichttrekt) kun je deze vervangen door een nieuwe. Om de glijder te verwijderen gebruik je een tang om deze er af te knippen. Daarna kun je makkelijk een nieuwe glijder op de tanden plaatsen. Het vervangen hiervan is niet ingewikkeld en kost enkele minuten.

Meer van dit soort geniale MacGyver-trucs? Check deze!

Wat vind je van deze hack?
22Te gek43Leuk10Serieus?25Meh...44Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

5 Comments

 • Lompos
  Posted 09/04/2022 8:30 pm 0Likes

  Mocht je opzoek gaan naar een ritsglijer, dan wens ik veel succes. Ik verwacht dat je bijna tot niets zult vinden.
  Vraag je daarin tegen naar een runner of een ritsrunner, zul je veel meer succes hebben.

  Dan komen we bij die runner die naar beneden zakt. Ga asjeblieft geen nieuwe rits plaatsen, want met ne rits is niks mis.
  Je runner is kapot. Aan het trekkertje zit een pinnetje die tussen de tanden van je rits valt, als je de trekker los laat. Als dat pinnetje afbreekt zakt je runner steeds naar beneden.
  De betere fournituren winkel of kleermaker kan die runner vervangen terwijl je wacht

 • Martine
  Posted 20/11/2021 2:06 pm 0Likes

  Hoi! Mijn rits gaat wel omhoog maar daarna krijg ik hem niet meer naar beneden. Alleen als ik de ritsglijder omhoog doe en dan naar beneden probeer te wurmen gaat hij soms mee. Mijn moeder vergeleek het met de rits in mannenbroeken. Die gaan wel omhoog maar tegen het open gaan zit er een soort stop op.
  Hij is er automatisch in de rits van mijn jas ingeschoten. Maar als ik hem tot mijn kin dicht trek krijg ik hem niet meer uit. Heb je een tip voor mij?

 • Guusje
  Posted 17/09/2021 8:29 am 0Likes

  Da velletje zit vast maar hoe krijg ik die los

 • niels
  Posted 21/11/2018 1:07 pm 0Likes

  1 kant van mijn rits is losgeraakt van mijn tas. hoe krijg ik die ene kant weer terug in de rits

 • Lisa
  Posted 15/05/2018 3:53 pm 0Likes

  Wist je dat je WD-40 ook kunt gebruiken om ritsen te smeren? https://wd40.nl/wd-40-smeert-heel-veel-soorten-ritsen/

Comments are closed.