Ken Jezelf – Gebruik het tijdens het studeren – #HackToSchool

Wanneer je gaat studeren kom je, bijna altijd, in een hele grote academische molen terecht. Je wordt erin geslingerd en je hebt er niets meer over te zeggen. Per universiteit verschilt het hoe de benodigde kennis aan je wordt geleerd. De ene universiteit kiest voor een klassiek professor-student model, waar een docent voor de collegezaal staat en het onderwerp onderwijst. Een andere universiteit zal kiezen voor een student-student model, waarbij studenten in kleine groepen de studiestof aan elkaar onderwijzen. Maar is dit wel in jouw voordeel?

Weten hoe je zelf leert – en daar gebruik van maken

De verschillende onderwijsmethodes zijn wel handig, als je zelf tenminste weet hoe jij studeert. Ik merk vaak bij cursussen aan studenten dat studenten zelf helemaal niet door hebben hoe ze studeren.

Weet je dit niet, dan kan het zijn dat je wanhopig manieren blijft proberen, zonder echt ergens te komen. Ik kom genoeg studenten tegen die zich drie weken moeten opsluiten voor een tentamen en alles blijven lezen. Als je het beste leert door iets te lezen is dit natuurlijk slim, maar veel mensen zijn juist visueel ingesteld. Zelf sluit ik mij ook op, maar over het algemeen minder met boeken en meer met YouTube/Khan Academy video’s die het onderwerp net zo goed uitleggen.

Leerstijlen zijn te testen en je doet er goed aan om een test te doen zo aan het begin van het jaar. Daar ga je namelijk je voordeel mee doen de rest van het jaar.

Neem bijvoorbeeld de Leerstijlen van Kolb:

  • Doener. Je leert door ervaringen.
  • Denker. Je leert door reflectieve waarnemingen – wat werkt en wat niet.
  • Bezinner. Je leert door abstracte begripsvorming.
  • Beslisser. Je leert door te experimenteren.

Als je een echte bezinner of denker bent dan heb je vrij weinig aan het volgen van een practicum, dan kan je je tijd beter benutten door een hoofdstuk uit het tekstboek te lezen. Andersom? Dan kan je misschien juist beter zoveel mogelijk zoeken naar ervaringen, praten met medestudenten in plaats van je op te sluiten met een boek en een pot koffie.

Doen wat werkt – Niet doen wat ‘zou-moeten-werken’

Het is dus belangrijk om voor jezelf uit te zoeken wat werkt, in plaats van te luisteren naar mensen van buitenaf over wat zou moeten werken. Het probleem echter hier is dat er zo ontzettend veel informatie is over een ‘gouden studiemethode’. Je komt er echter alleen achter als je dit zelf uitprobeert en zelf experimenteert met verschillende manieren.

Het moeilijke hiervan is dat je jezelf misschien anders ziet. Ik zie mijzelf bijvoorbeeld als een denker, maar als ik kijk hoe ik studeer (door met mensen te praten over de stof, veel vragen stellen) ben ik veel meer een doener of een beslisser. Dit soort punten kan je alleen te weten komen door zelf te proberen, zelf te testen. Succes en deel je ervaringen!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]