Sinds vanavond weet ik dat je kipfilet helemaal niet moet snijden, als je kleine stukjes wilt maken, maar dat je het moet knippen! Met neme een scherpe schaar, wasse die netjes af en knippe de kip.
Dat gaat sneller, makkelijker en met minder gevaar voor eigen vingers. En volgens mij werkt het ook met tofu.
Met dank aan Marleen…
Con.
haha… grappig dit, ik knip namelijk al heel lang kip en ander soort vlees, vleeswaren, brood, verse kruiden en pizza. Niks niet lastig en geen extra plank die weer af moet wassen en onder de bacterieen zit…je krijgt er mooie kleine blokjes van en je kunt er ook gemakkelijk alle witte zeentjes spiertjes botjes en ander ongenoegen mee afknippen, maar net als met een mes, je moet wel een scherpe schaar hebben…
Nanda
Helemaal eens! Handig voor in je keukenla:
-Een wildschaar voor het knippen van kipfilet en ander vlees (werkt beter dan een ‘ gewone’ schaar)
-Een snoeischaartje voor bloemen
Willem
Euhm, met een echt scherp vleesmes (geen koksmes of *bewaar me* aardappelschilmes) plet je de kip niet. Bij lamsvlees is dat al helemaal belangrijk. Zelfs met een heel erg scherpe schaar doe je dat wel. Bovendien snij ik toch echt sneller dan dat ik knip en is een mes veel beter schoon te maken, wat zeker belangijk is bij kip. Als je een beetje handig snijdt kan je dat met 1 hand doen (of een vork) met een schaar lijkt me dat lastig…
Oh ja, je bloemen mag je niet knippen, hoorde ik van mijn schoonmoeder. Zelfde reden; je plet de stengel (en hij neemt minder goed vocht op).
Marjolein
Gelukkig, ik knip al jaren kip
Robbie Veldwijk
Hahahaha jah hier heb ik ook een keertje van gehoord, erg grappig maar het werkt wel zo!
Martijn
@Sytse
Er is al een pizzaria met een schaar als standaard bestek, iig in Tarifa (Spanje). Was die kennis van je toevallig een surfer?
Sytse
Waar een schaar ook goed bij werkt is pizza in stukken knippen. De eerste keer toen iemand mij dat liet zien en ik het ook ging proberen was het erg raar, maar het werkt echt perfect! Ik ben benieuwd wanneer er scharen verschijnen als standaard bestek in pizzeria’s.. 😉
Aurelia
Ik gebruik de schaar wel altijd voor het in 2-en knippen van de speklappen. Lekker snel en dat is nog een beetje taai. Kip in kleine blokjes lijkt me een schaar toch onhandig?
thijs
Zelf houd ik van “schone” filet, ik pak daarom toch een mes, dan kan ik all witte rangjes en peesjes eraf snijden. Verder vind ik een mes makkelijker schoonmaken.
Kooktip: snij de filet in de lengte open en doe er een plak ham en wat kaas in, maar het eventueel dicht met een sateprikker, kruid hem met kipkruiden of marinademix ( of iets anders naar smaak), en bak m lekker gaar.
voila, een lekker vers kipcordonbleutje!
Kooktip2: kruid de verse (genipte/gesneden) stukjes kip met marinade mix en mix het zodat de kruiden er goed op zitten (als je eerst de ketjap doet hecht de kruide niet), meng er dan wat ketjap bij en laat deze marinade een dag in de koelkast liggen, de volgende dag heb je dan heerlijk gemarineerd satevlees (voor de BBQ).
Filips Jager
Schaar werkt perfect met helemaal ontdooide kip, maar ook lamsvlees etc.
Half ontdooid/nog bevroren gaat een goed mes makkelijker door vet/spek stukken (dat witte).
Gewoon in de vaatwasser en weg zijn de bacteriën. (@sanne, het supermes gaat bij mij boven in de vaatwasser, in een rij helemaal alleen. Normaal staan daar koffiekopjes, maar zo’n mes verdient de ruimte)
Nog zo’n hack, sla (en vooral ijsberg sla) gewoon snijden als krop. Niks geen uitelkaar breken en scheuren meer. Mooie overzichtelijke stukjes voor in de salade.
Sanne Roemen
Ik moet je zeggen dat ik toch gruwel bij de gedachte van restjes die achterblijven in die delen van een schaar die niet bereikbaar zijn voor het afwassen. Ik zie het handige er wel van hoor. Als slow-cooking fan en basic type sluit ik mij dus aan bij Roy Jansen een goed scherp mes! Als je het in het messenblok zet, doe dan de snijkant naar boven. Als je die naar beneden doet, wordt het mes bot van dat het de hele tijd langs het hout moet. Mes ook niet in la bewaren met andere messen waar hij tegenaankomt, krijg je braampjes van en wordt ie ook bot. En ook niet in zo’n bakje in de afwasmachine waar hij tegen andere messen aan kan schuren. Nou ja. Al met al is messenfreak zijn niet zo’n lifehack. Meer in het straatje van dingen met liefde en aandacht doen.
Anja Wassenaar
Een schaar doet ook wonderen bij het klein maken van plakjes ontbijtspek (die ik gebruik voor in de quiche) heel fijn!
Fredjuh
Uhh ik haal de kip uit de diepvries, vervolgens gaat hij 7 minuten in de ontdooi stand. Dan is hij nog bevroren, maar het HELE harde ijs is er uit. Nu kun je de kip perfect snijden in hele kleine stukjes met een redelijk scherp mes, liefst iets geribbeld.
Tenminste zo doe ik het. ….
Fotow
Met bevroren kip is een mes toch handiger. 🙂
Cheers
Dat lijkt op het idee de sches. Dit was in het programma “het beste idee van Nederland” daar was ee meisje dat thuis hun brood knipte met een schaar. Ze heeft die schaar zo omgebouwd zodat je er ook boter mee kon smeren. Ikzelf knip ook spagettie klein met een schaar zo in de pan. kijke eens op onderstaande URL daar zie je het filmpje van de sches
http://s01.besteidee.sbs6.nl/page/afleveringen/7/Tweede%20live%20show/607/Femke/Sches/
Roy Janssen
Kipfilet kun je trouwens ook prima met het mes doen , als je maar een goed groot mes hebt, en zorgen dat dat ding goed scherp is…
Is trouwens sowieso een wereld van verschil, een scherp mes 😉
Bloemen doe ik idd wel altijd met een schaar, dat vind ik ook gewoon niet pratisch om dat met een mes te doen.
Net als aardappels schillen, doe ik altijd met zo’n kaasschaaf (zonder dat stukje, voor jonge kaas geloof ik?), lekker dun geschild en lang niet zo moeilijk als met een schilmesje…
Gert-Jan
en bloemen schuin afsnijden met de schaar gaat ook prima 🙂
ideaal als je ’t vrouwtje gaat verrassen met een huiskamer vol bloemen
Comments are closed.