Kleuters blijven bij de tijd met de Kleurenklok

KleurenklokDe Kleurenklok is zo’n idee waarvan je je afvraagt waarom er nooit iemand eerder opgekomen is.  Het is een klok met kleurvlakken van verschillende groottes. Ieder kleurvlak staat voor een tijd, bijvoorbeeld 5 minuten, 7,5 minuut of 15 minuten. Oorspronkelijk werd de klok ontwikkeld voor kinderen met gedragsstoornissen, maar in de praktijk blijkt het apparaat ook zeer geschikt voor jonge kinderen die nog geen klok kunnen kijken.

Ik heb vorige week de kleine versie aangeschaft voor mijn vierjarige en het blijkt verrassend veel rust op te leveren in huis. In plaats van heel discussies te voeren hoe lang hij nog mag spelen/tv kijken/enz. geef ik nu aan welke kleur hij nog heeft. Zodra de wijzer in het andere kleurvlak komt, geeft hij zelf heel stoer aan dat de tijd om is!

De kleine versie kost € 16,66, de grotere zijn rond de twintig en dertig euro. Kijk voor meer informatie op www.kleurenklok.nl

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

10 Comments

 • assyma
  Posted 26/10/2009 11:07 pm 0Likes

  ik denk juist wel dat het bij vierjarigen baat heeft, want kinderen van die leeftijd hebben erg weinig geduld en willen alles met één oogopslag kunnen zien…of tewel direct antwoord hebben op hun vragen…
  in dat geval is een kleurenklok zeker handiger dan streepjes tellen

  nog afgezien daarvan, lijkt het me zowiezo een leuke klok voor in de woonkamer of keuken, lekker vrolijk ook voor de iets grotere mens

 • Martin
  Posted 03/05/2009 11:25 pm 0Likes

  Beetje overbodig, timemanagement met 4-jarigen moet niet over de tijd zelf gaan. En als dat toch zo is, leer ze dan maar gewoon klokkijken met de gewone klok. Als ze tot 10 kunnen tellen kunnen ze ook de minutenstreepjes wel tellen, daar is gene kleurtje voor nodig. En dat begrippen als een ” kwartier” wat lastiger zijn dat komt dan later wel.

 • frank
  Posted 23/03/2009 7:26 pm 0Likes

  dit is geen kleurenklok, maar een kleurentimer…

  het leert mijn kinderen geen klok kijken

  de opmerking van hierboven dat het kind ook de al verstreken tijd ziet vind ik dan wel weer aardig, dat geeft het kind een beter gevoel voor tijd dan alleen een aflopende timer

 • winfred de ruijter
  Posted 11/02/2009 10:53 pm 0Likes

  bedankt voor de leuke reakties…!
  omdat ik betrokken ben bij de kleurenklok, kan ik 3 verschillen aangeven tussen een kleurenklok en een timetimer:

  – een kleurenklok geeft echt inzicht in de tijd, omdat een kind ook kan zien hoeveel tijd er inmiddels verstreken is (bij een timetimer zie je alleen hoeveel tijd er nog resteert, te vergelijken met een kookwekker)

  – een kleurenklok geeft de mogelijkheid meerdere instructies voor het zelfstandig werken in 1 keer te combineren (bijv. gele vlak lezen, rode vlak opruimen, groene vlak vrij naar keuze door kind in te vullen)

  – voor hetzelfde bedrag, koop je 2 kleurenklokken ipv 1 timetimer

 • Fanny Koerts
  Posted 11/02/2009 2:02 pm 0Likes

  @marcel Erg handig inderdaad de kleurenklok en de timetimer. Ik heb met beide ervaring.

  Ik heb het o.a. veel gebruikt in de begeleiding van autistische kinderen. Zij hebben toch vaak wat meer structuur nodig. En een klok die de tijd heel visueel inzichtelijk maakt helpt enorm goed!

  Voor mezelf als begeleider was het ook heel handig omdat je wel concreet moet worden in het communiceren van je verwachtingen. Even, straks, later en (niet) lang zijn vaak moeilijk te bevatten voor kleine kinderen en (sommige) kinderen met bv autisme. Als je zelf helder communiceert en van “even wachten” gewoon “als de klok voorbij het rode stukje is” maakt, is het voor iedereen makkelijker samenwerken en samen spelen!

 • Marcel van Driel
  Posted 11/02/2009 11:51 am 0Likes

  @Robert, de timetimer lijkt me zeker handig, vooral als onze zoon wat ouder is en gaat leren klokkijken. Dank voor de tip!

 • marcel
  Posted 10/02/2009 10:45 pm 0Likes

  @Paul: ach, Macgebruikers lopen toch altijd voor op ons gewone mensen 🙂

 • Paul
  Posted 10/02/2009 8:40 pm 0Likes

  Niet echt nieuw hoor. De Zwitser Tian Harlan bedacht in 1971 al de Chromachron kleurenindeling van de klok.
  Bestaat zelfs als screensaver voor de Mac

 • Roel Willems
  Posted 10/02/2009 2:54 pm 0Likes

  @Robert, de timetimer lijkt me ook erg handig voor bijvoorbeeld presentatieoefening.

 • Robert Ilbrink
  Posted 10/02/2009 2:05 pm 0Likes

  Marcel,

  Kijk ook eens bij time-timer http://www.timetimer.nl/.
  Wij hebben de kleurenklok ook maar overwegen vanwege de eenvoud en duidelijkheid nu op de timetimer over te stappen. Mocht iemand al met de timetimer hebben gewerkt en er over kunnen berichten zou dat fijn zijn.

  Ik denk er zelfs over de timetimer ook voor mijn eigen trainingen en presentaties in te gaan zetten.

  Robert Ilbrink

Comments are closed.