Laagdrempelig samenwerken met Etherpad

EtherpadEtherpad is een website waar je met meerdere mensen tegelijkertijd aan een tekst kunt werken zonder ingewikkelde programma’s te hoeven te installeren. Het is basic in de zin dat het alleen om de tekst gaat, niet over de opmaak of over eventuele plaatjes.
Simpel
Je hoeft er niets voor te installeren en het draait op verschillende browsers (IE, FireFox, Chrome, etc.). Als gebruiker ga je naar de site van Etherpad. Daar kun je een document starten. Je krijgt dan een URL voor jouw document deze URL geef je dan via email, ICQ, IM, Skype, etc. door aan de anderen. Iedereen die mee doet opent de URL en kan meteen zien wat de anderen schrijven.
Niet beveiligd
De URL blijft actief en het document blijft erop staan ook als je de website verlaat. Je kunt dus dagen later terug gaan naar jouw URL en de tekst weer ophalen. De tekst die je geschreven hebt kan dus potentieel door iedereen (die jouw URL weet te vinden) gelezen worden. De kans erop is niet groot maar als je iets schrijft waarvan je liever hebt dat het later door iemand gevonden wordt, kun je het beste de eind tekst uit je browser naar je lokale tekstverwerker kopieëren én daarna de tekst op de website wissen. Als iemand (of een zoekmachine) jouw URL vindt staat er geen tekst meer op die URL.
Teleconferentie
Naast het samen opmaken van een tekst kun je het ook gebruiken om een teleconferentie te ondersteunen door de thema’s en de opmerkingen c.q. besluiten al tijdens de teleconferentie op te schrijven zodat ze voor alle deelnemers meteen zichtbaar zijn. Hierdoor is het gemakkelijker te zien wie wat gezegd heeft.
Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

5 Comments

 • Robert Ilbrink
  Posted 10/12/2009 11:16 am 0Likes

  Hoewel Etherpad even uit de lucht was, heeft de voormalig CEO Aaron Iba Etherpad weer geactiveerd. We kunnen het dus blijven gebruiken totdat de broncode officieel vrijgegeven is. Daarna is het aan iemand anders om Etherpad als opensource product verder te laten bestaan.

 • Patrick Mackaaij
  Posted 05/12/2009 12:27 pm 0Likes

  Aanvulling: @martijnengler wees op alternatief Squad (http://squadedit.com/). Deze kleurt ook de syntax van programmeercode, werkt niet onder IE.

 • Patrick Mackaaij
  Posted 05/12/2009 11:12 am 0Likes

  In december werd bekend dat het bedrijf AppJet, de ontwikkelaars van Etherpad, is overgenomen door Google: de ontwikkelaars worden toegevoegd aan het Google Wave team. Vanaf december 2009 is het niet meer mogelijk om Etherpad te gebruiken.

  http://etherpad.com/ep/blog/posts/google-acquires-appjet

 • Patrick Mackaaij
  Posted 25/03/2009 10:37 pm 0Likes

  Natuurlijk is Google Docs beter beveiligd omdat je überhaupt moet inloggen. De vrees voor de zoekmachine die tekst indexeert is echter niet helemaal terecht, iedere pagina heeft de meta tag regel die robots vertelt de pagina niet op te nemen in de zoekindex:

  (maar ik zou inderdaad, afhankelijk van de tekst, de tekst wissen en geen gebruik maken van revisies totdat er secure accounts zijn)

  Ik ben zelf ook nog aan het kijken naar EtherPad en heb een aantal testpagina’s aangemaakt en expliciet aangemeld bij Google om te zien wat er gebeurt. Zal het t.z.t. bij mijn artikel zetten op http://www.eenmanierom.nl/gelijktijdig-samen-te-werken-aan-een-tekst-met-etherpad/

  Google Docs kent opmaak, EtherPad niet. EtherPad verwerkt de updates echter iedere halve seconde en Google Docs iedere 15 seconden. Deze factor 30 aan verschil maakt de beleving realtime.

  Mischa Coster tweette nog over het alternatief http://www.textflow.com/. Hier heb ik nog niet naar gekeken.

 • Martijn
  Posted 25/03/2009 7:29 am 0Likes

  Een dergelijke toepassing is ook beschikbaar binnen google docs. Echter kunnen enkel mensen die zich aan hebben gemeld voor docs er gebruik van maken. Het is niet meer verplicht hier een gmail adres voor te hebben, ook met een @live.com adres kun je voortaan je registreren voor de diensten van google.

  voordeel van google docs tov EtherPad is dat het bij google wel beveiligd is en dus enkel toegankelijk voor de mensen waar jij het document mee deelt. Ook kun je bij Docs gebruik maken van spreadsheets en presentatie software (ala keynote en powerpoint).

Leave a comment

[wpterms id="3193"]