Laat stinkende vis weer lekker ruiken

Je koopt vis in de winkel, stopt het in de koelkast en enkele dagen later herinnert een doordringende geur je weer aan deze aankoop. Ondanks de geur is deze nog steeds eetbaar en om van de stank af te komen zijn er enkele manieren om deze te verhelpen.

TMA

De visachtige lucht die je neusvleugels binnendringt wordt veroorzaakt door trimethylamine (TMA). Bij een levend exemplaar komt het trimethylamine bijna niet voor. Wel trimethylamine-oxide dat vooral in zeevis voorkomt. Als de vis dood is, dan wordt door bacteriën het trimethylamine-oxide afgebroken tot trimethylamine. De vis krijgt daardoor de typerende vislucht. Hoe langer het afbraakproces duurt, hoe meer trimethylamine er ontstaat en des te sterker de vis ruikt.

Er zijn drie manieren om je toekomstige lekkernij weer ‘lekker’ te laten ruiken:

  • Was met koud water. Als de vis pas net begint te stinken helpt een snelle reinigingsbeurt met koud water de meeste bacteriën en TMA te verwijderen. Maak deze na het wassen droog met keukenpapier.
  • Week de vis in melk. Caseïne, een dierlijke proteïne die in melk voorkomt, bindt de TMA aan zich. Hierdoor ruikt de vis verser dan ooit. Laat ‘m 20 minuten in een bad met melk weken voor het koken.
  • Gebruik zuur. TMA reageert op zuur, waardoor het na het bakken of koken niet meer stinkt. Gebruik daarom zure vloeistoffen om je vis in te bakken. Denk hierbij aan een mix met azijn, citroensap of bijvoorbeeld tartaarsaus.
Tell Us What You Think
2Te gek4Leuk1Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]