Leer een tweede taal met DuoLingo

Duolingo is een website waarop je erg gemakkelijk een tweede taal kunt leren. En het is nog leuk ook! Je kiest een taal (Frans, Duits of Spaans) en vertaalt eerst woorden en later zinnen vanuit het Engels en andersom. Het is geen veredelde Google Translate, maar een lespakket met begeleiding vanuit de community die er inmiddels al omheen is opgebouwd. De site ging op 19 juni online.

Na het lezen van deze tweet van Tim Ferriss, heb ik heb de site aan een test onderworpen door te starten met het leren van Duits, een taal waarmee ik me toch al aardig kan redden, en de vertalingen kloppen erg goed. Voor de test heb ik overigens gebruik gemaakt van een MacBook Pro en Safari.

De vertalingen
De eerste vertalingen zijn simpel: de man eet, de vrouw leest, het kind speelt, etc. De woorden worden op verschillende manieren veel herhaald:
– je hoort een woord die je vervolgens in het Duits opschrijft;
– je ziet een foto en omschrijft in het Duits wat je ziet;
– je spreekt de gegeven Duitse woorden uit;
– je vertaalt geschreven tekst van het Duits naar het Engels of andersom.

Ook naarmate je niveau hoger wordt, blijven de herhalingen voorkomen, wat het leerproces uiteraard ter goede komt. Maak je een fout, dan verschijnt er een rood kruis en uitleg waarom het fout is. Een nadeel is dat er geen uitleg bij komt te staan wanneer je een vraag goed hebt beantwoord. Soms is het toch een gok of je der of den gebruikt.

Vaak is het nadeel van het leren van een taal via internet dat het voornamelijk gaat om tekst en niet om spraak. Bij Duolingo wordt echter ook je spraak gecontroleerd:

Voor een perfecte uitspraak heb je (hoogstwaarschijnlijk) wel meer begeleiding nodig, maar een slecht uitgesproken zin wordt niet goed gerekend. Voor dit item heb je uiteraard je microfoon nodig.

 

Het systeem

Duolingo biedt een zorgvuldig gestructureerde manier van leren. Je begint bij level 1. Haal je genoeg skill points, dan behaal je level twee, waarmee je weer nieuwe, moeilijker, opdrachten mag gaan doen. In dit geval Basics 2 en Phrases:

Tijdens het maken van de opdrachten krijg je hartjes, deze zijn te vergelijken met de levels in games: ben je door je hartjes heen, dan moet je opnieuw met het level beginnen.

Skill points kun je behalen door de opdrachten te doen, maar ook door zinnen te vertalen, onder het kopje ‘translations‘. Hier komt de community om de hoek kijken: zijn er genoeg mensen die de zin op dezelfde manier hebben vertaald, dan wordt dit gezien als de juiste vertaling en krijg je punten. Ook kun je hier vertalingen van anderen beoordelen. Op deze manier help je mee aan het goed functioneren van het programma.

Verder zijn er de kopjes ‘questions‘ en ‘follow people‘. Deze benamingen zeggen genoeg: heb je een vraag over vertalingen, dan kun je deze stellen onder questions. Vragen worden actief en helder beantwoord door de community. Je ziet overigens alleen de vragen over de taal die je aan het leren bent.
Bij ‘follow people’ kun je mensen gaan volgen, en ook via Facebook en Twitter vrienden of mensen die je volgt zoeken die zich hebben aangemeld bij Duolingo.

 

Usability
Duolingo werkt erg intuïtief: je meldt je aan en kunt meteen beginnen. Rechtsboven kun je uit de drie talen kiezen en via de home button kom je bij je opdrachten. Voor het typen heb je in principe geen tab-knop of muis nodig, alles kan met de letters en enter.

 

Conclusie
Duolingo is een leuke manier om een taal te leren door de sociale en spelelementen. Een nadeel is de missende begeleiding bij spraak, maar de andere voordelen maken dit absoluut geen reden om het programma niet te gebruiken. Ik hoop dat er snel meer talen toegevoegd worden aan het systeem!

Ga je Duolingo gebruiken? Dan ben ik benieuwd naar jouw ervaringen, ze zijn uiteraard welkom in de comments.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

4 Comments

  • Burnie
    Posted 17/07/2012 6:05 pm 0Likes
  • Arjan
    Posted 14/07/2012 9:28 am 0Likes

    Op zich een schitterende applicatie. Mooi vormgegeven, goede kwaliteit van het geluid en motiverend opgebouwd. Mte dat laatste bedoel ik dat ik als leerling wel werd geprikkeld om door te leren (wat op de middelbare school niet altijd lukte ;-)).. Maar ik zie twee nadelen. Alles valt en staat met de kwaliteit van de vertalingen. Community generated content staat hiervoor niet altijd garant. Ik ben benieuwd hoe de beheerders dit gaan waarborgen. Tevens vond ik de site wat traag.

  • Peter
    Posted 04/07/2012 10:43 pm 0Likes

    Cool, ik ga voor Spaans!

  • Patrick Stastra
    Posted 04/07/2012 12:18 pm 0Likes

    Ik ben nu al enorm enthousiast! Ga er meteen eens naar kijken!

Comments are closed.