Leer snellezen met de Chrome-extensie Spreed

We hebben het al vaker over snellezen gehad. Afgelopen maandag besteedde Eenvandaag een item aan de nieuwe app Spritz. Met deze app kun je op een mobiele telefoon of tablet leren snel te lezen. Er zijn naast deze app ook andere programma’s die je dit aanbieden. Zo schreven we al over Spreeder. Voor Google Chrome is er de extensie Spreed. Deze werkt volgens het zelfde principe als de app Spritz: hij laat woorden snel achter elkaar, op dezelfde plek zien. Hierdoor kun je sneller lezen. Dit soort programma’s zijn vooral bedoeld om het herkennen van woorden te verbeteren. Het begrip gaat hiermee namelijk vaak wel een stukje achteruit.

Spreed

Spreed kan via deze link eenvoudig in Chrome geïnstalleerd worden. Hierna krijg je een korte uitleg van de extensie. Het werkt kinderlijk eenvoudig. Selecteer een tekst van een website, druk op ‘Alt + V’ en de tekst wordt geladen in de Spreed-extensie. Hierna kun je het lezen laten starten door op ‘Play’ te klikken. Langzamer en sneller kan door respectievelijk ‘[‘ en ‘]’ in te drukken. Met ‘q’ sluit je het scherm en met ‘l’ wordt de tekst opnieuw weergegeven vanaf het begin. Naast snelheid is het ook mogelijk om in te stellen hoe groot de letters worden weergegeven én hoeveel woorden er per keer worden weergegeven.

Spreed is een leuke extensie als je wil leren snellezen, en vooral als je subvocalisatie tegen wilt gaan. Wil je meer weten over snellezen? Lees dan onze blogpost hierover nog eens terug.

Wat is jullie mening? Helpt een dergelijk programma bij het leren snellezen? Heeft iemand hier positieve ervaringen mee? We zijn erg benieuwd naar jullie mening.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

8 Comments

 • Steven Hoogslag
  Posted 28/12/2018 12:27 pm 0Likes

  Misschien een beetje suf om na 5 jaar te reageren op een artikel maar…

  Spreed is een geweldige tool; met instelling op twee woorden tegelijk en een snelheid van 500×2 zijn sommige teksten nog goed te volgen. Dat is wel 1000 woorden per minuut.

  De plugin is razend bruikbaar met

  Een lagere school in Schiedam gaat Spreed verder bekijken naar aanleiding van dit artikel!.

  • Steven Hoogslag
   Posted 28/12/2018 12:29 pm 0Likes

   Haha de combinatie alt-v is weggevallen omdat ik ze tussen brackets had vermeld;

   De plugin is razend bruikbaar met alt-v!

 • Willianne
  Posted 17/03/2014 6:22 am 0Likes

  Interessant al die snellees tools maar wat ik me wel afvraag is of je nu leert snellezen of met een tooltje een tekst sneller leest. Maw als ik een boek in de trein lees gaat dat dan ook sneller? Leer ik via het online tool ook offline sneller lezen?

 • Jan
  Posted 16/03/2014 7:22 pm 0Likes

  Spreed is geweldig. Heb ook een aantal betaalde software programma’s gebruikt en gelukkig gebruik kunnen maken van de 30 dagen niet goed geld terug garantie omdat ze in mijn geval niets extra’s toevoegen t.o.v. spreed. Je moet het wel consequent toepassen 🙂

 • Patrick
  Posted 14/03/2014 3:11 pm 0Likes

  SpreeD, met een D…

  Alt-V doet bij mij niets (Macbook), selecteren, rechtsklikken wel… Had net al Squirt geïnstalleerd (http://www.squirt.io/install.html) als bookmarklet, ziet er wat mij betreft net iets beter uit, ook al zijn de mogelijkheden misschien net iets minder! Ander voordeel: het werkt ook in Firefox en Safari.

 • Henri Koppen
  Posted 13/03/2014 11:05 am 0Likes

  Ik ga Spreet uit proberen. We zitten nu nog in de begin fase, maar ik ben enthousiast en ontvang heel snel de SDK van Spritz. Zoals Niels zegt: Het moet gekoppeld worden. En juist de mobiele telefoon (klein scherm) leent zich hier best goed voor.

  Het zou mooi zijn als je bijvoorbeeld op een woord kunt klikken en de APP als soort overlay omhoog komt zodat je het artikel (DIV) kunt uitlezen.

  Ik geloof hier heel erg in en dit gaat echt een evolutie op gang zetten!

  Een cursus snellezen van de Hema is handig, maar een app / tool is nog veel handiger en fundamenteel anders (je beweegt je ogen niet en daarmee heb je al 20% snelheidswinst te pakken).

 • Niels Gouman
  Posted 13/03/2014 10:31 am 0Likes

  Zou mooi zijn als zoiets te koppelen is met bijvoorbeeld Readability

 • Bart Linssen
  Posted 13/03/2014 8:55 am 0Likes

  Voor bibliotheekleden is er nu ook een online cursus snellezen beschikbaar via de HEMA academie -> http://www.bibliotheek.nl/hema-academie

Leave a comment

[wpterms id="3193"]