Deze 5 zaken kun je nu ook online regelen

LegalTech, een combinatie tussen technologie en de juridische dienstverlening, wordt steeds populairder. Logisch, want juridische dienstverlening kan een stuk efficiënter en transparanter. Ook in Nederland komt LegalTech op.

Dit is een Partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Efficiënt en transparant

LegalTech zorgt ervoor dat het werk van juristen een stuk efficiënter en goedkoper wordt. Standaard handelingen kosten minder tijd en dit betekent dat juristen zich een stuk efficiënter kunnen inzetten voor de specifieke wensen van een klant. Maar ze kunnen het standaard werk ook goedkoop en efficiënt als losse dienst aanbieden.

Bovendien kan LegalTech juridische dienstverlening een stuk transparanter maken. Zelf een beeld vormen van de te doorlopen stappen, je rechten en je plichten bij een geschil wordt immers een stuk eenvoudiger. Er zijn dan ook diverse initiatieven die zich hieromheen vormen, zoals een dienst die je helpt de juiste advocaat te vinden op het internet.

Online regelen

Je kunt dus steeds meer zaken online regelen, maar om welke zaken gaat het precies? Dit zijn vijf juridische zaken waar je tegenwoordig vooral het internet voor nodig hebt.

Op maat gemaakte contracten
Waar je vroeger uren bezig was met het opstellen van een goed contract, kun je dit nu in slechts een paar minuten via het internet doen. Er zijn namelijk diverse aanbieders, waaronder Legalloyd, die standaard contracten aanbieden. De contracten zijn leesbaar en gegarandeerd juridisch correct, en jij houdt meer tijd over voor andere zaken.

Inzicht in je budget
Juridische bedrijven moeten hun uren bijhouden om zo een correcte factuur te kunnen versturen. Initiatieven als Clocktimizer, die dit jaar de Legal Tech Startup Awards won, helpen je hierbij. Juristen kunnen zo hun prijzen verbeteren en meer inzicht krijgen in het budget. Maar ook wordt er meer transparandheid gecreëerd voor de klanten.

Online scheiden
Steeds meer mensen scheiden, maar hier hoef je niet langer voor naar een advocaat. Online scheiden is niet alleen sneller, maar vaak ook een stuk goedkoper. Tegenwoordig heeft zelfs de overheid een initiatief dat Rechtwijzer heet. Maar voor welk bedrijf je ook kiest, je betaalt altijd tussen de 250 en 400 euro voor de geleverde service aan de dienstverlener. Ook dien je nog ongeveer 285 euro aan griffierrecht te betalen.

Ook particulieren mengen zich in het online scheiden, bijvoorbeeld de Scheidingsprofs. Zij hebben een systeem dat jouw situatie als uitgangspunt neemt, waar het proces vervolgens op wordt aangepast. Zo kun je direct invullen of je minderjarige kinderen hebt en of je een pakket met covenant of ouderschapsplan wilt. Bovendien krijg je een all-in-pakketprijs, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over mogelijke extra kosten. Op de website van Rechtsinfo kun je daarnaast een handige informatie vinden voor het scheiden, maar ook een rekenhulp voor je alimentatie en alle informatie over bemiddeling bij het scheiden.

Notaris of advocaat vinden
Iedereen heeft wel eens een notaris nodig, maar er één vinden is niet altijd even gemakkelijk. Het internet helpt je hierbij, maar ook een startup als Vraag de notaris kan je de nodige hulp bieden. Dit platform heeft diverse notarissen die bij hen aangesloten zijn, en met iedereen is een uitvoerig gesprek gevoerd. Alle notarissen zijn bovendien persoonlijk bezocht. Zo weet de website precies waar een notaris goed in is en of hij bij je past.

Eenzelfde soort diensten zijn er ook voor advocaten vinden, al gaat dit vaak via pitches. LegalDutch is hier een voorbeeld van. Een pitch starten is gratis, specialisten reageren vervolgens.

Patent-problemen
Uitzoeken of iemand inbreuk op je patent, intellectuele eigendom of copyright heeft gedaan, is niet eenvoudig. En het bewijzen al helemaal niet. Maar ook hier zijn diverse LegalTech-initiatieven voor ontstaan, zoals Kopjra. Dit bedrijf zoekt naar inbreuken, verzameld bewijsstukken en zorgt ervoor dat de schuldigen een cease en assist-brief krijgen.

———————————————————————————-

Over Rechtsinfo.nl

Bij Rechtsinfo.nl is alles vinden over juridische vraagstukken waar je in het dagelijks leven mee te maken kunt krijgen. Rechtsinfo ondersteunt rechtzoekenden met begrijpelijke informatie over juridische kwesties. Je vindt er ook handige hulpmiddelen zoals voorbeeldbrieven, rekentools en overzichtelijke vergelijkingen van aanbieders.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]