Leopard nog even wachten of erin springen?

31 oktober heeft Apple zijn nieuwe besturingssysteem Mac OS X 10.5 oftewel Leopard uitgebracht. Maar is het nou verstandig om dat besturingssysteem direct te installeren of wacht je nog even?
Als MacGeek heb ik natuurlijk de stoute schoenen aangetrokken en Leopard direct op mijn MacBook gezet. Ik wacht nog even met de Mac Pro tot ik zeker weet dat al mijn programma’s werken. Dat is sowieso verstandig, vooral als je afhankelijk bent van je Mac voor je inkomen.

Welke problemen ben ik tegengekomen?

 • Ik heb Leopard geïnstalleerd met HFS case-sensitive journalled. Niet doen, want Adobe CS3 installeert dan niet. Oplossing: geen HSF case-sensitive gebruiken. Adobe Leopard support PDF
 • Adobe InDesign werkt niet. Er schijnt een update onderweg te zijn dus nog even wachten als je InDesign gebruikt.
 • Cyberduck (ftp programma) heeft een bug waardoor je niet meer op afstand bestanden kan bewerken. Oplossing: een aangepaste versie gebruiken.

Verder ben ik geen problemen tegengekomen en raad ik over het algemeen iedereen aan om Leopard te installeren. Het is een machtig mooie update die vele kleine en grote verbeteringen met zich meebrengt. Maar werk je in de grafische industrie, gebruik je InDesign of ben je afhankelijk van 1 Mac, dan raad ik je aan om nog even het luipaard uit de boom te kijken.
Een voorbeeldje van wat ik nou een echte lifehack in Leopard vind, is een heel klein dingetje in Mail.app. Wanneer iemand een datum in een e-mail heeft geschreven of het woord morgen, dinsdag etc. dan kan je op dat woord klikken en direct in iCal een item toevoegen. Dat is pas handig!
Zijn er nog meer lifehackers die Leopard hebben? Wat is jullie ervaring? Problemen? Tips? Laat van je horen in de reacties.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

40 Comments

 • Ruud
  Posted 17/02/2008 11:14 pm 0Likes

  @reynhard er is inmiddels een patch te downloaden op http://www.macfile.org die onder leopard werkt, is wel illegaal maar dat is up to you.

 • reynhard faber
  Posted 15/02/2008 9:49 pm 0Likes

  wie kan mij helpen aan een juiste crack, of een juiste code voor indesign draaiende op de nieuwste Leopard. Ik heb inmiddels alles geprobeerd, verschillende gevonden cracks, verschillende CS3-downloads, maar niets schijnt te werken. Ik lees overal ook dat er problemen zijn maar toch ook weer dat het soms bij iemand wel werkt. Ik weet niet waaraan dat ligt. Kan iemand mij helpen aan een juiste oplossing. De overige programmas (bealve dreamweaver) uit het pakket heb ik wel kunnen instaleren.
  Ik hoor het graag van iemand. Dan eeuwige dank!
  Thanks Reynhard

 • FJ
  Posted 11/02/2008 2:49 pm 0Likes

  Leopard:
  Naast de nieuwe items ook wat goede items die verdwenen zijn. Jammer dat Apple daar niet zo veel aandacht voor heeft tijdens de lancering:
  SMS en Call support in Addressbook is compleet verwijderd
  Contextueel door mappen navigeren vanuit de dock kan niet meer
  Volume en het doorzoekern van filmpjes in finder is niet meer mogelijk
  Jammer maar waar!

 • Sacha
  Posted 11/01/2008 1:04 am 0Likes

  @Daan Kortenbach: Vertel al je vrienden over ons 😉

 • Vee
  Posted 10/01/2008 4:23 pm 0Likes

  mijn macbook pro wil niet meer wireless internetten:( iemand een idee?
  heb alle updates uitgevoerd en verder werkt me leopard prima.

 • Marcel
  Posted 10/01/2008 8:54 am 0Likes

  @ DNA Maar het werkt wel!!!
  Trouwens weet iemand wanneer de befaamde Adobe update uit komt?

 • DNA
  Posted 10/01/2008 1:26 am 0Likes

  na het lezen van de reacties zijn dus 2 conclusies te trekken:
  1. Mensen kopen macs zonder research te doen, zonder na te denken en zijn dus gewoon meelopers.
  2. Macs zijn voor mensen die niet veel vragen van een computer.
  Conclusie 2 is al te zien aan de advertenties. Staat NOOIT wat voor grafische kaart erin zit. Daarbij beweren ze altijd dat het een goed systeem is.
  1GB ram? Zooo 2006
  80 GB HD? Zooo uuuh…te lang geleden.
  Oh ja…nu we toch bezig zijn. Even overschakelen naar iPods.
  Waarom kopen mensen dat? Omdat het mooi is?
  Niet voor geluidskwaliteit…want dat is net onderzocht. iPods stonden helemaal onderaan!!!
  nr1: iRiver gevolgd door Cowon, Creative en Samsung.
  enne…Microsoft Zune is zelfs beter!

 • Daan Kortenbach
  Posted 10/01/2008 1:12 am 0Likes

  Meer informatie over gratis Leopard upgrades vind je op de Apple website:

  This program entitles the purchaser of a qualifying Macintosh computer purchased between October 1, 2007, and January 26, 2008, to upgrade to Mac OS X v10.5 Leopard.

  http://www.apple.com/macosx/uptodate/
  Dus, als je hem na 1 oktober hebt gekocht dan heb je nog tot 26 januari om toch Leopard te krijgen 🙂

 • Sanne Roemen
  Posted 10/01/2008 1:06 am 0Likes

  @bas r: nu.nl neemt posts uit het archief van lifehacking.nl. Wanneer een bericht ook nu nog relevant lijkt te zijn, wordt het naar nu.nl gezet. Zelf denk ik dat het nog steeds relevant is, ik ken veel mensen die nog twijfelen over de upgrade naar leopard en juist omdat dat al een tijdje in omloop is kunnen mensen daar nu veel ervaringen in delen.
  @jan: dat is waar ja, dat had ik met iWork. Dat is inderdaad echt heel erg bot en klantonvriendelijk van apple. Frusterend.

 • h.j van eerten
  Posted 10/01/2008 12:48 am 0Likes

  @jan ik vind dat geen stijl van apple Ik ken iemand die bij apple werkt en een hogere positie heeft.
  Kijk op deze website ik kan iets voor je regelen misschien via diegene

 • h.j van eerten
  Posted 10/01/2008 12:44 am 0Likes

  Ik ben sinds een klein half jaartje overgestapt op een mac.
  Er zijn meer voordelen dan nadelen wat ik heel fijn vind met mac is dat alles zo snel en eenvoudig werkt.
  Ik heb t dan over foto’s tekstverwerking=met een klik maak je van een apple tekstbestand ook een word bestand.Mailen en internetten gaat fantastisch al moet ik wel zeggen dat msn messenger minder prettig werkt op een mac als op windows maar ik kan niet zonder msn dus gebruik de speciale apple msn versie.
  Je moet dan wel genoegen nemen met alleen tekst en emotions al heeft apple een paar extra toepassingen op msn gemaakt.Zo kan je zien of iemand je wegklikt of iemand aktief is achter msn of niet en is t iets vriendelijker.Er zijn ook grote nadelen je kan geen webcam gebruiken in je apple msn zelfs niet met je i mac webcam.Msn spellen werken ook niet.Muziek downloaden werkt fantastisch met i tunes en limewire en t is een apple dus je i pod kan eindelijk eens aangesloten worden aan de machine die ie verdiend.:P
  Filmpjes en foto’s bewerken is helemaal tha bomb.Ik heb nu leopard en er zijn nog meer leuke toepassingen er is helaas een groot nadeel vind ik.
  De speciaal voor apple gemaakte games werken niet meer of slecht onder leopard.Denk hierbij aan de games van electronic arts en bijv een grafisch mooi maar simpel spel als blejeweld.Dat mis ik nu wel.
  Wat wel goed werkt is i chat een zeer vernieuwend chat programma 1000 keer beter als msn maar niemand heeft en gebruikt t nog dus vervallen de voordelen in t niet.
  Ik heb een mac mini en vind t een fantastisch apparaat.
  Ik kan helaas alleen nog niet zonder windows..dit omdat ik t leuk vind om te webcammen en spelletjes te spelen tegen anderen.Ook spellen die je online kan vinden op internet kan je alleen op windows spelen.Voor mij is leopard perfekt maar dan wel in combinatie met windows.

 • jan
  Posted 09/01/2008 9:36 pm 0Likes

  Net vijf dagen te vroeg een nieuwe I-mac aangeschaft en NO MERCY, de nieuwe versie van het besturingssysteem is voor mij alleen tegen volle prijs beschikbaar.
  Appli is wat dat betreft keihard en arrogant!

 • Daan Kortenbach
  Posted 09/01/2008 8:12 pm 0Likes

  @Sacha: waarschijnlijk dus rond MacWorld (maandag 14 januari)
  offtopic: Leuk weblog heb je daar! Ik lees regelmatig http://www.autoblog.com maar http://www.autoblog.nl kende ik nog niet, die komt in mijn (rss) lijst te staan.

 • Sacha
  Posted 09/01/2008 8:05 pm 0Likes

  @Bob: Nee, ik heb als experiment ‘m eens een half uur met rust gelaten zonder resultaat.
  Laten we hopen dat ze ASAP met een update komen.

 • bas r
  Posted 09/01/2008 7:28 pm 0Likes

  Lifehackers, weten jullie eigenlijk waarom nu.nl outdated posts van jullie post? Deze post was natuurlijk heel handig/behulpzaam/interessant in november, maar is het dat nog steeds?

 • Roel
  Posted 09/01/2008 6:44 pm 0Likes

  Heb een upgrade gedaan naar 10.5 en geen enkel probleem met adobe pakketten. Ook Timemachine werkt geweldig, al een keer mijn systeem gereset en ook dat werkte prima. Kan het een ieder aanraden.

 • Daan Kortenbach
  Posted 09/01/2008 6:30 pm 0Likes

  We zijn in inmiddels een paar maanden verder sinds de introductie van Leopard en een hoop problemen zijn opgelost. De komende weken komt er weer een grote update voor Leopard uit, waarschijnlijk ergens rond MacWorld (wat sowieso al een spannende tijd is voor de Apple Freaks). Ben benieuwd wat die update en de nieuwe producten op MacWorld allemaal gaan brengen!

 • marc
  Posted 09/01/2008 6:24 pm 0Likes

  Probleem met InDesign??? Bij mij draait t gewoon, nadat ik de refs heb resetted. Geen problemen meer. Alleen de communicatie met WINservers is niet meer echt van je dat. Maar met LINUXserver gewoon prima.. Maar ik zie niet echt in waarom je uberhaupt zou gaan updaten.. 10.4 deed t toch gewoon prima? En ik word een beetje mur van alle updates steeds weer.. Gewoon ff wachten lijkt mij..

 • Bob
  Posted 09/01/2008 6:16 pm 0Likes

  @Sacha: wacht je lang genoeg? Ik heb ook een vertraging bij benaderen van mijn slapende schijf, want die moet eerst op toeren komen. Na even wachten komt hij vanzelf alsnog op. Als dat het niet is lijkt het me inderdaad erg lastig.

 • DNA
  Posted 09/01/2008 5:59 pm 0Likes

  En dit is zoooo’n bullshit.
  Iedereen altijd zeuren als er iets mis is met windows. Terwijl Apple zelfde problemen heeft.
  Driver problemen hadden ze ook bij Vista. Iedereen in rep en roer erover. Maar hierbij? Nee hoor, want het is Apple, en dan mag het.
  Wat een onzin.

 • PWSoftwareProductions
  Posted 09/01/2008 5:24 pm 0Likes

  Ben zeer tevreden met Leopard, er zijn wat kleine probleempjes soms, mail en safari crashen heel af en toe, en mijn macbookje wilt niet altijd even goed vanzelf in de sleepmode gaan. Maar goed, er zijn altijd wel wat probleempjes met nieuwe systemen, dus mij hoor je er niet over klagen. Die paar kleine oneffenheden kan ik wel mee leven, zullen in de loop der tijd ook wel opgelost worden.

 • OLB
  Posted 09/01/2008 3:38 pm 0Likes

  Tip! -> selecteer een bestand in de Finder en druk op spatie. Eén van de vele handige dingetjes in Leopard!

 • Sacha
  Posted 09/01/2008 2:43 pm 0Likes

  Mijn ervaring met leopard: SLECHT
  Time-machine heeft een probleem met de sleep-stand van mijn Mac. Regelmatig hangt de hele time-machine procedure waardoor mijn finder helemaal vastloopt. Oplossing (na vele reboots) is om de time-machine drive los te koppelen. (NB het probleem zit NIET in de sleep stand van de schijf, daar prikt time-machine zo doorheen).
  Vergelijkbare problemen met de netwerk schijf van mijn Airport basisstation. Die is alleen niet uit mijn Mac te trekken en daar heb ik nog geen workaround voor. Ik vermoed dus dat er een probleem in de sleep van het OS X en de mount van niet lokale schijven zit.
  Apple Aperture is ontzettend instabiel geworden. Met name exports en bewerkingen zorgen keer op keer voor crashes onder Leopard. Met 10.4 (vorige OS X) nooit last van gehad. Verschillende fora klagen hierover, en wijzen naar de video drivers die buggy zouden zijn).
  Dat zijn de ergste problemen.

 • Bor
  Posted 09/01/2008 1:35 pm 0Likes

  Ik kan InDesign CS3 zonder problemen draaien….

 • Martijn Aslander
  Posted 09/01/2008 1:31 pm 0Likes

  @niels leopard zit vol met GTD ideeën en bevat dermate veel verbeteringen dat deze info niet mag ontbreken op deze site.

 • Niels
  Posted 09/01/2008 12:08 pm 0Likes

  En waarom heeft dit ook maar iets te maken met “lifehacking” ?

 • Bob
  Posted 09/01/2008 11:41 am 0Likes

  @Soleares, Dank! Ik keek op de verkeerde webby, die hem nog niet hadden geupdate. Werkt perfect nu.

 • Soleares
  Posted 09/01/2008 11:27 am 0Likes

  @Bob, wanneer je Leopard plugin download en installeert zou Hotmail in Mail weer moeten werken:
  http://www.automagic-software.com/downloads.php

 • Eric
  Posted 09/01/2008 10:59 am 0Likes

  Ik heb ook Leopard. Time Machine disk loopt bij mij soms eindeloos te backuppen.. kan aan de schijf liggen. al twee keer vastgelopen. Verder heeft HP nog geen software voor mijn HP all-in-one geupdate. De printfunctie doet het wel met de Leopard geintegreerde drivers, de scansoftware zorgt voor vastlopers. ik kan dus niet meer scannen… 🙁

 • Bob
  Posted 09/01/2008 10:43 am 0Likes

  Ik heb Leopard geïnstalleerd zodra het uitkwam, 26 oktober vorig jaar. Eigenlijk heeft alles direkt prima gewerkt. Ik gebruik geen gespecialiseerde grafische software of andere professionele software. Ik heb twee kleine dingetjes:
  Ik heb voor Time Machine een aparte HD geïnstalleerd. Die gaat normaal gesproken “in slaap” als hij niet wordt gebruikt. Als ik nu een finder window krijg bij bijvoorbeeld “save as” dan moet die disk eerst starten, dus dat soort acties duren ineens even. Ik wil hem ook niet standaard de hele dag laten draaien en neem dit voor lief.
  Ik heb een hele oude hotmail account, die gebruik ik voor veel “spam gevoelige” dingen op het web zoals forums en zo. Omdat het een oude account is kon ik altijd via smtp mijn mail zien, ook in Mail (met een plug-in). Sinds Leopard werkt die plug-in niet meer en moet ik hotmail via webmail benaderen. Klein probleem, maar wel jammer.

 • MT
  Posted 26/11/2007 9:43 pm 0Likes

  hallo iedereen, Ik juist een MBP aangeschaft (met leopard) maar kan er nog niet helemaal mee werken. Ik wil Design Premium CS3 op installeren, maar weet niet hoe het moet met die patch. Kan iemand mij vertellen hoe het moet aub? alvast bedankt

 • Jesse
  Posted 08/11/2007 11:33 am 0Likes

  Iemand enig idee wanner die update voor InDesign komt? Want ik kan er nu dus niet in (beetje te snel geinstalleerd)

 • Daan Kortenbach
  Posted 03/11/2007 1:53 pm 0Likes

  Een upgrade installatie zou dezelfde snelheid moeten hebben als een schone installatie. Misschien dat je merkt dat sommige programma’s langzamer zijn of rare dingen doen. Die programma’s zou ik met AppZapper verwijderen en nogmaals installeren.

 • Peter van Teeseling
  Posted 03/11/2007 1:38 pm 0Likes

  Leopard draait nu een week op mijn “oude” Powerbook G4 1.5. Als een zonnetje. Entourage, CS2 (o.a. Indesign, Photoshop e.d.), Mindmanager e.d. geen problemen. Quicklook is makkelijk; je kan in de Finder al de inhoud van een document bekijken. Alleen jammer dat iGTD nog niet 100% compatible is. Maar dat zal ongetwijfeld snel opgelost zijn. Ik merk een duidelijke ‘speedbump’: mijn systeem is weer wat sneller geworden, hoewel ik een upgrade-installatie gedaan heb. Al met al een verbetering!

 • Saskia
  Posted 02/11/2007 11:11 pm 0Likes

  Ik heb Leopard geïnstalleerd op mijn MacBook en iBook. Ik ben over het algemeen erg tevreden over het nieuwe OS, alleen iCal is voor mij onbruikbaar geworden. Een agenda kan ik niet meer deleten, zonder iedereen waarmee ik een afspraak heb een email te sturen dat ik de afspraak heb verwijderd (tenzij ik mijn internetverbinding tijdelijk verwijder).

 • Roel Willems
  Posted 02/11/2007 11:27 am 0Likes

  Spaces is idd een van de meest interessante nieuwe optie’s in Leopard. Ik ben zelf Ubuntu gaan gebruiken vanwege de mogelijkheid tot een enorm aantal workspaces (waar ik er uiteindelijk 4 van gebruik). Ik vind het ideaal om alles op een apart bureaublad te zien en te switchen met keyboardshortcuts. Wel leuk dat er zoveel kruisbestuiving is tussen OSx en Linux. Linux haalt inspiratie uit de grafische mogelijkheden van OSx (en ook de timemachine bestaat al voor linux, het zij grafisch iets minder sterk), OSx heeft nu weer het workspaces idee weer over genomen (al was het rond 1986 ookal als thirdparty software beschikbaar voor de mac).En beide systemen profiteren hier behoorlijk van in mijn ogen,

 • Robbie Veldwijk
  Posted 02/11/2007 1:43 am 0Likes

  Ik ben geen mac gebruiker maar ik heb al wel met de nieuwe software gewerkt voor een middagje. En nou moet ik eerlijk bekennen dat het een heel erg fijne software is!!! Dus wie weet dat ik nog eens ga overstappen op mac 😀

 • Lucas
  Posted 01/11/2007 8:53 pm 0Likes

  Ik heb Leopard draaien op mijn MBP, en eerlijkgezegd ben ik nog niets tegengekomen… alles werkt…
  Nu heb ik CS3 na de leopard installatie geinstalleerd, dat ook zou kunnen helpen… InDesign heb ik er niet opstaan…
  Verder draait bij mij eigenlijk alles wel goed! Ik vind vooral spaces heerlijk!
  Ik maakte op mijn windowsmachine al gebruik van virtualdesktops, maar spaces werkt sneller, mooier en handiger dan die windowsversies!
  Laat die luipaard LOS! 🙂

 • Daan Kortenbach
  Posted 01/11/2007 6:30 pm 0Likes

  Ik heb je Time Machine bug proberen te reproduceren maar bij mijn (externe) HD kom ik het niet tegen. Gebruik je een externe HD of via een netwerk?
  Het menu achter de rechtermuisklik heet context menu.

 • bjurn
  Posted 01/11/2007 6:09 pm 0Likes

  10.5 is goed. niet speciaal maar gewoon goed. Zijn nog wel wat puntjes die bijgewerkt kunnen worden. Time machine bijvoorbeeld. Als je je HD waar je time machine hebt staan ook voor ander zaken gebruikt. Dus bijvoorbeeld documenten opslaat. Dan is het (hoe heet dat menu verstopt achter de rechtermuisklik) zeer irritant. Want die gedraagt zich ineens als time machine en vraagt dus welke versie je wilt openen. Een bugje lijkt mij.
  Verder is finder super snel en heerlijk werken. Qua looks moet ik nog wel even wennen.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]