Leven met een budget om geld te besparen

Niet iedereen heeft het even breed en soms moet je op de kleintjes letten. Een avondje uiteten, nieuwe kleding kopen of een weekendje weg hoeven helemaal niet zo duur te zijn. Met deze tips bespaar je door het jaar heen wat geld en zijn uitjes geen aanslag op je budget.

Budget

Het leven met een budget hoeft helemaal niet vervelend te zijn! Er zijn genoeg opties en mogelijkheden die je volop laten genieten. Het kan zelfs zo zijn dat als je op je budget let, je aan de eindstreep meer kunt doen dan verwacht. Er blijft geld “over” waar je nog meer leuks mee kunt doen.

Thuis

 • Niet zomaar spullen weggooien of meteen vervangen als het kapot is. Kijk of je het nog kunt repareren. Mocht je zelf niet zo handig zijn, ga dan naar een Repair Café of kijk even op de site. 
 • Wil je kleding of spullen weggooien, kijk dan eerst of het nog verkoopbaar is en zet het dan eventueel te koop. Zo brengt je “troep” nog geld op.
 • Gereedschap en dan vooral grotere en zwaardere apparaten heb je niet dagelijks nodig. Het is zonde om al deze apparaten aan te schaffen, voor die ene keer dat je ze nodig hebt. Deel daarom met je vriendenkring of familie. Zo heeft je neef een behangtafel staan, je tante heeft een bladblazer en zelf heb je snijmachine, handig als je dit kunt delen toch? Met de iPhone-app Peerby kan je zien wie er in jouw buurt wat aanbied.
 • Op verschillende manieren kan je energiekosten besparen, neem een kijkje op milieucentraal.nl. Hier staan wat trucjes waarop je energie bespaart.

 

Shoppen

 • Vintage is niet altijd goedkoper, maar wil je een leuk designer jurkje dat kan je best op e-bay of marktplaats rond kijken. Het is goed zoeken maar zo nu en dan zit er een echt pareltje tussen. Er zijn tegenwoordig ook veel vintagewinkels waar je leuke items tegen een lage prijs kunt scoren. Een kijkje bij je moeder of een van je grootouders in de kast kan ook voor verrassingen zorgen. Veel trends van vroeger zijn nu weer helemaal in.
 • Om geld te besparen of als je je eigen kleding zat bent, ruil dan. Ruil bijvoorbeeld met je zusje of broertje, nichtje of neefje. Kijk een keer bij vriendinnen in de kast of kijk even op littlegreendress voor wanneer er weer een kledingruilbeurs is.
 • Op kortingscode.nl, actiecode.nl en fashionchick.nl/kortingscodes staan massa’s aanbiedingen op een rijtje. Voordat je iets koopt kijk dus even over er een kortingscode beschikbaar is!

5173515_orig

Activiteiten

 • Carpoolen scheelt je kosten, het is niet alleen beter voor het milieu maar je kunt de reiskosten delen. Reis je met de trein dan zijn er vaak aanbiedingen waarmee je voor 15,- heel het land door kan voor een dag. Houdt deze aanbiedingen in de gaten.
 • Haal jij de kosten uit je sportschool? Je kunt heel makkelijk thuis en buiten sporten, daar komt geen sportschool bij kijken. Dit scheelt je een hoop geld.
 • Heb je in een periode veel verjaardagen maar heb je eigenlijk niet zoveel geld om een leuk cadeautje te doen? Geef dan tijd cadeau! Ga iets leuks doen of plan een dagje uit.
 • Wil je iets met vrienden doen, doe dat dan thuis. Organiseer een filmavond in plaats van dat je naar de bioscoop gaat. Spelletjesavond, high tea, allemaal activiteiten die je thuis kunt doen.

Eten

 • Voorverpakt eten is over het algemeen duurder. Hoef je zelf de aardappels niet te schillen of die krop sla te snijden, dan hangt daar ook een prijskaartje aan vast. Het is goedkoper om het zelf te doen.
 • Het scheelt als je extra porties maakt. Koken voor een of twee personen is vaak wat duurder. Koop en maak grote porties en vries deze in. Niet alleen goedkoper, maar scheelt je ook nog eens een keer koken.

Onderwegairbus-a330

 • Als je een ticket wilt boeken, neem dan een kijkje op een ticketvergelijkingssite en boek zo snel mogelijk. Kijk vanaf welk vliegveld je het beste kunt vliegen, wat is het goedkoopst? Minder voordelige tijdstippen en dagen kunnen je ook wat geld schelen.
 • Ben je op reis dan hoef je niet perse in een hotel te verblijven. Er zijn veel verschillende opties wat betreft onderdak. Woningruil, airbnb, couchsurfing of een hostel zijn allemaal opties die je kunt overwegen.
 • Op vakantie ga je al snel elke dag uiteten, maar naar een plaatselijke supermarkt gaan is niet alleen leuk maar daarmee bespaar je ook veel kosten. Buitenlandse supermarkten zijn vaak goedkoper dan een supermarkt bij ons, dus neem niet al je boodschappen uit Nederland mee. Zit je op een hotelkamer, blijf dan van de minibar af, haal in de supermarkt wat te eten en drinken.
 • Ben je op een stedentripje en wil je een keer wat anders dan de standaard bezienswaardigheden bezoeken, die vaak “veel” geld kosten? Download dan de spotted by Locals- app. Hier vind je insidertips van locals voor inmiddels 66 wereldsteden.
Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

1 Comment

 • Gustavo Woltmann
  Posted 29/12/2016 3:37 pm 0Likes

  Wat leuk dat er een app is om te zien wie grote gereedschappen en machines in jouw buurt heeft en ook uitleent! Zelf bespaar ik vooral op uit eten gaan en de energiekosten thuis (we letten er erg op om geen licht onnodig te laten branden, de verwarming enkel aan te zetten indien nodig, …). Ik koop ook regelmatig tweedehands kledij.

Comments are closed.