Lichtbepakt op reis

Hier op lifehacking is al diverse malen geschreven over ‘op reis gaan’ en vakantie. Hoe je je jetlag vermindert, hoe je koel blijft, wat je meeneemt, hoe je je huis veilig achterlaat, hoe je internetfilters op je vakantiebestemming omzeilt, noem maar op. Vandaag las ik een interessant artikel over ‘Packing Light’, met andere woorden, ‘Lichtbepakt op reis’. De moeite waard om een kort overzicht te geven!

Uiteraard zullen deze tips niet allemaal gelden als 6 weken met kinderen op rondreis door Amerika gaat, sommige zelfs enkel als je op ‘korte zakenreis’ gaat. Het originele artikel is te vinden op de ‘Adventure’ sectie van de zeer informatieve site ‘HowStuffWorks.com’. Hieronder een korte samenvatting.

10. Maak een paklijst, en dubbelcheck hem! Hiervoor zou je bijvoorbeeld de iPhone app ‘GetPacked’ kunne gebruiken. Het voordeel van een lijst maken is dat je ook goed nadenkt over of je zaken wel of niet nodig hebt, in plaats van ze gewoon in de koffer of tas te stoppen.

9. Neem een kleien flacon reiswasmiddel mee. Bijvoorbeeld Biotex (kan voor zowel wit als gekleurde was). Hierdoor kan je ook zaken zoals t-shirts, ondergoed en sokken tijdens je reis hergebruiken.

8. Draag meerdere lagen in plaats van dikte. Het kan voorkomen dat je naar een bestemming gaat waar het ook fris kan zijn. Neem meerdere dunne kledingstukken mee die je over elkaar heen kunt dragen, maar ook los van elkaar. Dit bevordert ook de isolerende werking van de kleding; de warmte zal tussen de kledingstukken blijven ‘hangen’.

7. Pak spullen die je kunt hergebruiken en die multi-purpose zijn. De workerbroek kan zowel overdag als ‘s-avonds worden gedragen, zeker als de pijpen afritsbaar zijn. Een wijd t-shirt kan dienen als pyjama maar ook als strand t-shirts voor dames om even snel over de bikini heen te doen tijdens lunch.

6. Schaf een kreukvrije garderobe aan. Er zijn tegenwoordig veel materialen op de markt die het label ‘strijkvrij’ hebben. Deze zullen aanzienlijk langer ongekreukt blijven en dus langer draagbaar. Deze stoffen worden vaak ook minder snel vies en gaan niet snel ‘ruiken’.

5. Zorg voor passende combinaties. Als alles in je koffer of tas met elkaar gedragen kan worden qua kleurstelling, verkleint dit de noodzaak om specifieke broeken/overhemden/t-shirts/rokken etc mee te nemen voor die ene gelegenheid. Dit geldt overigens ook voor schoenen en riemen.

4. Bespaar op schoenen. Neem maximaal twee paar mee, eventueel nog een paar slippers erbij voor het strand of zwembad.

3. Pak compact. Een beproefde methode hiervoor is rollen of ‘bundle wrapping’. Neem een centraal object (bv plastic zakje met zonnecremes) en wikkel/rol hier kleding omheen. Zie deze pagina voor meer uitleg hierover.

2. Minimaliseer, gebruik miniaturen. Bij twijfel is kleiner beter. Zorg voor kleine flesjes eau de toilette, deodorant, shampoo, medicatie. Maar ook een kleinere laptop (of beter: een iPad) meenemen als je die toch bij je wilt hebben is handiger.

1. Gebruik carry-on bagage slim. Indien je gaat vliegen, mag je naast een koffertje voor in het bagagevak boven je hoofd, ook een extra aktetas/laptoptas/handtas/winkeltas meenemen, de zogenaamde ‘carry-on luggage’. Deze wordt afgemeten naar grootte, niet naar gewicht. Stop daarom een paar wat zwaardere zaken die je normaal in je koffer zou stoppen hierin; dit scheelt ruimte in de koffer en maakt de koffer meer hanteerbaar (de carry-on wat zwaarder, maar dat is beter te hanteren dan een superzware koffer, om nog maar te zwijgen over de €€€ die je moet betalen voor overgewicht)

Tot slot

Ik snap dat sommige van deze tips niet voor iedereen haalbaar zijn. Sterker nog, ze doen wat Amerikaans aan omdat wij als Europeanen toch niet twee weken lang dezelfde outfits dragen, daar ligt een cultureel stijlverschil in (netjes gezegd). Toch lijkt het een handige lijst om in je achterhoofd te houden bij het pakken, ook al is het maar dat je je meer bewust bent van wat je allemaal mee wilt nemen.

Succes met pakken en prettige vakantie!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

17 Comments

 • Cécile
  Posted 14/02/2012 5:28 pm 0Likes

  Als ik van tevoren weet dat ik maar naar een bepaald gedeelte van een land ga, snij ik van tevoren alle pagina’s die ik niet nodig heb uit mijn reisgids. (In geval van Brazilië kon ik bijvoorbeeld 3/4 thuis laten!)
  Romans neem ik in het Engels mee, zodat ik ze makkelijk ter plaatse kan ruilen.

  Maar helaas sleep ik ook altijd nog steeds teveel spullen mee ‘voor de zekerheid’ die je eigenlijk best ter plaatse kunt kopen als het nodig mocht zijn. 🙂

 • Cécile
  Posted 14/02/2012 5:25 pm 0Likes

  Neem geen gewone handdoek of strandhanddoek mee.
  Een theedoek of Xenos reishanddoekje werken ook prima om je mee af te drogen, vooral als je na het douchen eerst de ergste druppels van je lijf veegt en je haar uitwringt.
  Een dunne sarong kan dienen als strandlaken.

  Spijkerbroeken zijn zwaar en drogen langzaam na een wasbeurt of regenbui. Al eerder werd genoemd dat je beter sneldrogende stoffen kunt dragen.

  Bamboe t-shirts zijn veel prettiger dan katoen en bestaan in leuke kleuren en prints. Ze worden niet zo snel klam als katoen, nemen geen zweetgeur op en zitten erg prettig.

 • Erwin de Beer
  Posted 13/01/2011 12:47 pm 0Likes

  Het duurt nog even voor we weer massaal op reis gaan, dus ik ben benieuwd of deze reactie nog door iemand gelezen wordt maar ik plaats hem toch.

  In de digitals kampioen van januari 2011 geeft de ANWB een mooie, overzichtelijk vormgegeven koffercheck met een paar leuke reis-lifehacking-tips. Zie http://2011editie1.ikampioen.nl/#11

 • Michel Regoor
  Posted 16/07/2010 10:13 am 0Likes

  Grammenjagen!

  Jaren van fietsvakanties in de Alpen hebben mij in ieder geval geleerd geen twee spijkerbroeken mee te nemen;-) (en niet een ook, man wat zijn die zwaar)
  Er zijn mensen die:
  De steel van hun tandenborstel afzagen
  De kaft van hun boek afscheuren en alle gelezen bladzijden uitscheuren en weggooien.
  Geen scheerspullen meenemen.
  Onderweg tijdens het koffie/theedrinken de zakjes suiker meejatten zodat ze niet met een kilo suiker rondsjouwen.
  Etc.
  Mij lukt het meestal toch om een aantal dingen mee te nemen die de hele vakantie onderin de tas blijven zitten..
  Er is overigens speciaal reiswasmiddel te koop in een tube, ook geschikt voor wassen met koud water!

 • Han
  Posted 15/07/2010 9:35 am 0Likes

  @Jaap. Een carry-on zonder frame en wieltjes kan dan gewicht schelen, voor de reiziger is het zeker (meestal) niet handiger in mijn ervaring. Ik reisde altijd met een rugzak, maar deze hebben bijna altijd een zekere ronde vorm, waardoor je nooit het maximale mee kan nemen. Mijn nieuwe koffer (met wieltjes en carbon frame) is rechthoekig en precies zo groot als mag van de airline.

  Ook als je net iets zwaarder spul meeneemt, vind ik wieltjes onontbeerlijk. Ik heb er vier, zodat de tas ook rechtop kan staan in de rij zonder in de weg te staan.

 • Jaap
  Posted 10/07/2010 9:46 pm 0Likes

  Ik vind de website onebag.com erg nuttig. Neem een carry on zonder frame en wieltjes, scheelt weer in volume en gewicht

 • Arie de Anonieme
  Posted 10/07/2010 1:43 am 0Likes

  Deze tips doen me denken aan een cartoon over budget-vliegmaatschappijen:
  http://i41.tinypic.com/2iqo9cz.jpg

 • Gerlof
  Posted 09/07/2010 11:27 pm 0Likes

  Voor de lichtgewicht’ kampeerder zijn er al lange tijd veel hacks beschikbaar, een kleine greep uit de mogelijkheden (incl de door mij gekozen merken):

  – pindakaas, zowel voor op brood en om satesaus van te maken voor je avondeten
  – uiteraard je swiss army knife, zo eentje met redelijk wat mogelijkheden
  – branders die op benzine en andere vloeibare brandstoffen werken. Zo zit je nooit zonder een brander – MSR Whisperlite
  – tenten waar je de binnentent in kan laten hangen bij het inpakken. Is deze altijd droog en je tent staat in minuten – Hellsport
  – de ‘spork’, een lepel en vork ineen
  – slaapmatjes op 3/4e lengte – dus lichter – Therm a Rest
  – klein opvouwbaar hoofdkussens – Therm a Rest

  En hoe kleiner je tent en hoe minder je meebrengt op je vakantie des te minder tijd je in je vakantie kwijt bent met ‘huishoudelijke’ werkzaamheden – heb je meer tijd over om van je vakantie te genieten!

  Doe er je voordeel mee!

 • Justin
  Posted 09/07/2010 8:23 pm 0Likes

  Neem 1 extra t-shirt mee (en dan een t-shirt aan). En als deze na een paar dagen stink of – na langer gebruik – uit elkaar valt van ellende, koop je gewoon een nieuwe. Die dingen kosten helemaal niets en bespaart een hoop gesleep van wasmiddel en shirts.

 • Frank
  Posted 09/07/2010 2:07 pm 0Likes

  De tip om Biotex mee te nemen in een kleine (nee, geen kleien) flacon is op zich aardig, maar het lijkt me minder slim om los verpakt wit poeder in je bagage mee te nemen.

 • Bas
  Posted 09/07/2010 1:46 pm 0Likes

  …Een flacon resiwasmiddel van KLEI?? 🙂

 • anne
  Posted 09/07/2010 1:35 pm 0Likes

  Nog een paar ter overweging:
  In plaats van weinig wasmiddel meenemen: denk even na wat verkrijgbaar is op de plek van bestemming, moet het echt mee? In een hotel is er bijna altijd wel een stukje zeep. Of gebruik multi-purpose zeep: met een kleine flacon babyshampoo in je tas kun je je haar, maar ook je kleding op de hand wassen.

  Er zijn kleine plastic hervulbare potjes te koop (bv Hema)voor cosmetica, pillen, enzovoorts.

  Schoenen betekenen veel gewicht en volume: trek de zwaarste aan. Een extra schoon hemdje of paar sokken weegt relatief weinig en kan wel comfortabel zijn. Katoen is een zwaarder materiaal dan wol: dunne wollen kleding is erg handig. Doe het in plastic zak om het te beschermen tegen schade, vocht en vuile kledingstukken.

 • Tom van der Valk
  Posted 09/07/2010 7:48 am 0Likes

  @sypie: Zo doe ik het ook altijd (hoewel ik ook probeer onder het maximum te blijven). Met doen of het niets weegt en daarbij kan een rugzak helpen. De baliemedewerker ziet je carrry-on bagage dan ook niet goed.

 • Mischa Coster
  Posted 09/07/2010 7:26 am 0Likes

  @Ed: Excuus, heb ik niet uitgezocht. Ik heb de punten overgenomen van het Amerikaanse artikel, waarschijnlijk is de gewichtslimier daar minder van toepassing. Volgens mij verschilt dit ook nog per carrier, en ook of je charter of lijn vliegt?

 • Sypie
  Posted 09/07/2010 7:10 am 0Likes

  Als je carry-on bagage zwaarder is dan toegestaan: doe dan in ieder geval alsof je tas niet zwaar is. Pak een rugzak op alsof het niets weegt, op die manier wek je al geen argwaan 😉

 • Ed Steenhoek
  Posted 09/07/2010 7:05 am 0Likes

  Goede tips… behalve de laatste. Er is wel degelijk een maximum gewicht aan carry-on luggage. KLM bijvoorbeeld 12kg. Bij Transavia maar 5Kg. Staat vaak in de kleinere lettertjes maar vorige maand nog mee gemaakt dat passagiers op de terugvlucht niet alle carry-on bagage mochten meenemen en moesten overpakken naar een koffer.

 • Klaas
  Posted 09/07/2010 5:03 am 0Likes

  Goeie tips! Maar dat van de I-Pad is natuurlijk erg persoonlijk. Zelf prefeer ik een netbook. De meeste hebben 1 of 2 multi-cardreaders en de USB poorten kan je gebruiken voor wat extra juice voor een telefoon of ander device. Mocht je buiten Europa gaan, altijd handig om wat 110/220v conversie plugjes mee te nemen.

Comments are closed.