Lifehacken met stijl, de papierversnipperaar

Sinds de aanschaf van de ScanSnap scanner in combinatie met Evernote slingert er een hele hoop minder papier in mijn huis rond. De papieren die ingescand worden en niet meer nodig zijn gaan rechtstreeks de papierbak in. Niet heel erg goed eigenlijk, want er kan dus ook wel eens wat privé informatie op de papierbult belanden met weet ik veel wat voor gevolgen.

Eigenlijk zou ik dat dus moeten vernietigen, met behulp van een papierversnipperaar. En als ik dan even doorfantaseer, zou het ideaalplaatje bestaan uit een scanner met een versnipperaar direct eronder gemonteerd. Maar aangezien we het hier over ‘stijlvol lifehacken’ hebben moet ik opmerken dat de standaard papierversnipperaars zowel lelijk en log zijn en als ook nog eens een gruwelijke herrie maken.

Maar toen was er de Papervore Coffee Table van PigonTail, een salontafel die eveneens dienst doet als papierversnipperaar. Een stijlvol meubel waar je zo je gelezen post in kan laten verdwijnen. De prijs van $ 1.950,– is wel weer iets aan de hoge kant, maar dan heb je wel iets heel erg stijlvols, unieks én direct lifehackends in huis.

Of ie nuttig is voor gezinnen met jonge kinderen is te betwijfelen. Er past namelijk meer in dan alleen papier zou ik zeggen.

En als afsluiter nog een kleine extra hack tussendoor, die past bij het inscannen van je papieren. Alles wat ik scan én wil bewaren, omdat het gaat om papieren waarvan het origineel nog nodig is, dan  voorzie ik van een klein sterretje in de rechter onderhoek, zodat ik aan de hardware versie kan zien dat er ook een digitale versie van in Evernote zit.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

11 Comments

 • Patrick Loonstra
  Posted 14/12/2010 10:08 am 0Likes

  Mooie wending is dat. Klinkt mooi.
  Weet alleen niet of je dat wel wil, in de huiskamer, met je kop koffie boven alles wat die dieren in een hok doen.

 • Peter
  Posted 14/12/2010 9:33 am 0Likes

  Volgens mij kan je in die bak ook een konijn stoppen. Heb je meteen leuke vulling erin waar het beestje mee kan spelen. In die zin dus weer ideaal voor gezinnen met kinderen 🙂

 • Patrick Loonstra
  Posted 10/12/2010 11:24 am 0Likes

  Veel van ons, Lifehack auteurs, gebruikt daarvoor Evernote.
  Die bied OCR, een app én een online backup.

 • Maria
  Posted 10/12/2010 9:34 am 0Likes

  Ik heb ook geïnvesteerd in een documentenscanner die tweezijdig scant en de documenten zijn doorzoekbaar. Dan gaan de documenten regelrecht in de papiervernietiger. Voor de te bewaren documenten heb een vergelijkbaar systeem als FF beschreef. Ik doe dit al enkele jaren en ik heb nog nooit een document gemist. Ik zoek zelden of nooit meer iets op dan ik mijn digitale archief. Dit geeft echt super rust in je hoofd en op je bureau. Wel een aandachtspuntje: zorg dat je goede backups maakt van je digitale bestanden. Ik gebruik Syncback (gratis) en dat is erg betrouwbaar gebleken.

 • Maarten
  Posted 09/12/2010 4:19 pm 0Likes

  Iets voor 2012. Scanner- annex papierversnipperaar aangesloten op een netwerkschijf. OCR- en automatische JPG’s van de afbeeldingen, indexatie van de gegevens en web-enabled toegang via het Web

 • Hans
  Posted 09/12/2010 11:12 am 0Likes

  Tweede opmerking: investeren in een documentscanner, al dan niet tweedehands, loont de moeite. Deze scanners kunnen tegelijkertijd de voor- en achterkant van een document scannen en zijn vaak veel sneller dan de flatbedscanners. Ik scan in één keer naar een doorzoekbare (handig!) PDF, waarin beide kanten van de pagina netjes opeenvolgende pagina’s worden in de PDF.

 • Hans
  Posted 09/12/2010 11:08 am 0Likes

  Groot voordeel van versnipperen: het materiaal is WEG.

  Geen stapels oud papier meer, waar je nog doorheen wil kijken als je iets kwijt bent. Zodra het papier door de versnipperaar gaat is er geen weg meer terug. Geen ruimte voor twijfel of spijt, direct uit je leven verdwenen. Ideaal!

 • Richard
  Posted 09/12/2010 12:08 am 0Likes

  Waarom zou je het versnipperen als je het toch deelt met de rest van de wereld via evernotes?

 • FF
  Posted 08/12/2010 7:38 pm 0Likes

  Ik voorzie al mijn te bewaren originelen van de letter “B” in de rechterbovenhoek en te vernietigen originelen van de letter “V” met hierachter het jaartal van vernietiging (standaard 5 + 1 jaar).

  Dus alles wat weg mag uit 2010 wordt in 2016 vernietigd.
  Na het scannen gaan de V-originelen de papierbak in en de B-originelen aan een zip-clip in een kleine doos.
  Alles met een V wordt vervolgens opgeslagen in een subdirectory met het vernietigingsjaar binnen de directory Vernietigen en alles met een B in de directory Bewaren.

  In de eerste week van januari loop ik voor de zekerheid nog 1x door de map die ik in dat jaar mag vernietigen (dus 2011) en met 1 druk op de knop is mijn archief opgeschoond. En natuurlijk moet je ook eens per jaar je te bewaren stukken nakijken omdat er altijd dingen verdwijnen. En je hoeft de kassabon voor de garantie niet meer te bewaren als het artikel zelf al weg is.

  Zo ben ik van bijna 3 meter papier teruggegaan naar ongeveer een halve meter. Dit zijn dan overeenkomsten, contracten en te bewaren correspondentie en facturen.

  En het versnipperen?
  Als mensen willen krijgen ze je gegevens toch wel.
  Gooi je het in een papiercontainer dan wordt het geleegd in een gesloten vrachtwagen en dat wordt bij de papiercentrale tot een pakje geperst. Dus als ze iets vinden is het eerder bij toeval dan met opzet.

 • Patrick Loonstra
  Posted 08/12/2010 9:19 am 0Likes

  Klopt, dat is ook helemaal niet handig. Het was even fantaserend hé.

 • Marijn
  Posted 08/12/2010 8:55 am 0Likes

  Klinkt erg goed. Maar wat als je scan om de een of andere reden niet goed is gegaan, dan kun je niet even opnieuw scannen want je origineel is versnipperd…

Comments are closed.