Tijdens de tweede workshop ronde van Lifehacking Academy kon je onder andere aanwezig zijn bij: “Een spookloze loopbaan” door Suzanne Unck.
“Hoe zit het met jou en werk? Zit je niet helemaal op de juiste plek? Maar houden je spoken je tegen om van werk te veranderen of zelfs te overwegen of je voor jezelf wilt beginnen? Vandaag gaan we aan de slag met jouw werkspoken. Hoe vind je werk dat echt bij je past en welke angsten en onzekerheden kun je tackelen zodat je meer gaat vertrouwen op jezelf en je eigen weg? Geldspoken, mislukkingsspoken, ik-kan-niets-spoken: ze komen allemaal langs.
Op een ‘andere’ manier ontdek je op welke manier jij stappen kunt zetten naar het werk dat wel echt bij je past of hoe je huidige baan beter bij je gaat passen. Doe wie je bent! ”
Suzanne vertelde veel over deze “spoken” en hoe zij jou kunnen belemmeren in wat je wilt bereiken. De spoken zijn bij deze de stemmetjes die je in je hoofd hebt. Als je de stemmetjes in je hoofd bekijkt als “spoken” wordt het ineens veel makkelijker om hierover te praten, en erover na te denken, ook wordt het ineens logisch dat als spoken heel druk zijn in je hoofd dat je hoofdpijn kan krijgen.
Spoken zijn een beschermingsmechanisme die je al heel lang hebt. Ze komen al jong bij je, ze beschermen je, roepen vaak: “Zie je nou wel”. Soortgelijke situaties roepen de spoken weer op en geven je dat perspectief ook.
Om de workshop vooral praktisch te maken kregen we een opdrachtje om één van je spoken te identificeren. Heb jij last van het “Ohjee”-spook, “ja, maar”-spook, “Ik kan het toch niet”-spook, “schuldgevoel”-spook, etc. Bij het identificeren moest je: Het spookje een naam geven, noteren hoe oud hij is, waar hij goed en slecht in is, welke andere spoken zijn vriendjes zijn, en wat het doel van het spookje is.
Om goed om te gaan met je spoken moet je ze eerst leren kennen, en daar begin je mee door ze te identificeren, en te erkennen. Als je de spoken wilt verzwakken is het belangrijk dat je je gaat focussen op jouw eigen kracht.
Tot slot een paar ‘hacks’ om beter om te gaan met je spoken, ook wel #spokenhack op twitter
- Zou je het van iemand anders pikken? Wat nou als het geen spook was maar een persoon? Zou je de opmerkingen die die persoon maakt dan wel pikken? Als je het van een persoon niet zou pikken, waarom van een spook dan wel?
- Schrijf het van je af Door dingen op te schrijven krijg je er perspectief op, dit kan helpen om je spoken te herkennen en er bewuster van te worden
- Kies bewust Hoe bewuster je bezig bent, hoe minder twijfels je hebt, en hoe minder invloed spoken dus nog kunnen hebben
- Ontspan, haal adem Als je onder veel druk staat, en veel stress hebt, ben je vatbaarder voor de opmerkingen van de spoken
- Is het waar? Is het wel waar wat dat spook je allemaal probeert wijs te maken? Misschien was het vroeger, toen het spook werd geboren waar, maar ben jij inmiddels veranderd?
- Visualiseren Zie de spoken voor je, herken ze, zie hoe je last van ze hebt, maak er voor jezelf een soort tekenfilmpje van, op die manier wordt het makkelijker om je spoken te identificeren, en ze te leren kennen
- Inspireren / voeden van jezelf Maak jezelf sterker, zodat de spoken minder grip op je hebben
- Hardop uitspreken Spoken vinden het niet leuk als je over ze roddelt, ze worden niet graag herkend, vandaar ook dat ze zich verstoppen in je hoofd
- Vrienden worden met je spook Door vrienden te worden met je spook kan je met hem samenwerken, zijn kracht combineren met jouw eigen kracht. Zet je spook in bij situaties waarbij het je verder kan helpen
Als je meer over deze spoken wilt lezen kan je Suzanne haar boek “Spoken bestaan” kopen in de Lifehacking Shop.