Lifehacking Boekenclub – Het informatieparadijs van Guus Pijpers

Deze week weer een nieuwe titel van de Lifehacking Boekenclub. Na Durf van Seth Godin en Meer inzicht en overzicht met mindmapping van Hans Buskes gaan we nu een hele andere kant op. We hebben het boek “Het Informatieparadijs” van onze eigen Guus Pijpers klaar staan. In samenwerking met de site Boeklezers.nl zijn we de Lifehacking Boekenclub gestart. Als lid van de boekenclub maak je kans op gratis boeken die je na het lezen met elkaar kunt recenseren en bediscussiëren op de Lifehacking Boekenclub. Uitgeverij Haystack stelt vijf exemplaren ter beschikking van Het informatieparadijs.

Hoe werkt het?

Op Boeklezers.nl maak je een gratis account aan via Facebook of Hyves. Daarna kun je je abonneren op onze Lifehacking-club. Als je dat hebt gedaan maak je kans op één van de vijf exemplaren van het boek. Wij zullen woensdagmiddag 30 juni 16.00 uur uit de aanmeldingen vijf nieuwe leden selecteren en deze apart benaderen voor de adresgegevens. Je krijgt dan automatisch bericht en het boek thuisgestuurd.

Boeklezers.nl werkt volgens het principe van de boekenclubs. Je leest gezamenlijk een boek, per hoofdstuk of aantal pagina’s. Ieder lid recenseert het boek, geeft zijn mening, hoogte- en dieptepunten en natuurlijk kunnen jullie met elkaar in discussie over de inhoud van het boek. De meest interessante recensies zullen we hier plaatsen.

Over Het Informatieparadijs

Werknemers kunnen alle informatie niet meer verwerken. Bedrijven moeten de hoeveelheid informatie via internet en papier drastisch beperken. Slimme bedrijven roepen hiervoor een nieuwe functie in het leven: de informatiecoach.

Steeds neer werknemers doen niet veel anders dan informatie verzamelen, bewerken en weer verspreiden. Dat werk stokt als de hoeveelheid informatie te groot wordt, en daarover klagen steeds meer werknemers, waarschuwt informatiedeskundige Guus Pijpers. ‘Werknemers worden bestookt met informatie, zowel via internet als interne kanalen. Het is te veel’. Pijpers adviseert bedrijven om een informatiecoach aan te stellen; iemand die uitzoekt welke informatie relevant is en bepaalt wie welke informatie moet ontvangen en verzenden.

Ziek van informatie

‘Informatie zoeken is op dit moment bijna synoniem met informatie op internet zoeken’, zegt Pijpers. ‘Het was nog nooit zo gemakkelijk om allerlei feiten te vinden, maar aan de andere kant betalen we daar ook een prijs voor. Urenlang ononderbroken achter je computer werken leidt tot uitputting. Mensen klagen over een verhoogd stressniveau, prikkelbaarheid en het gevoel nog meer informatie te missen dan toen de zoektocht begon.’

Onze hersenen en onze concentratie veranderen door al die informatie, constateert Pijpers. ‘In snel tempo veranderen onze concentratie en focus. We lezen geen boeken of artikelen meer in hun volle omvang. Informatie vergaren we tegenwoordig vooral gefragmenteerd. Deels wordt dat veroorzaakt door internet, waar we vaak slechts delen van zinnen zien bij de zoekresultaten. Beelden en geluiden zullen op korte termijn dezelfde fragmentatie van informatie ondergaan.’

Fastfood

‘Stop met het consumeren van informatie alsof het fastfood is’, schrijft Pijpers, directeur van adviesbureau Acuerdis, in zijn nieuwe boek Het informatieparadijs. ‘Verspil geen tijd aan het verwerken van informatie die niemand nodig heeft. Informatie is het nieuwe goud, maar hoe slim je ermee omgaat, bepaalt hoe succesvol je bent.’

Preview van het boek

Het Informatieparadijs – Preview

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

3 Comments

 • Astrid Menick
  Posted 29/06/2011 11:58 am 0Likes

  In 2010 viel 30 juni wel op een woensdag.

  Het informatieparadijs lijkt mij een zeer interessant en zeker voor mij zinvol boek. Ik ga het zeker lezen of ik nu wel of niet in de prijzen val. Kan ik het mooi voor mijn verjaardag op mijn verlanglijstje zetten.

 • Hans
  Posted 28/06/2011 1:39 pm 0Likes

  Woensdagmiddag 30 juni om 16.00…..volgens mijn kalender is het woensdag de 29e.

Comments are closed.