Lifehacking gaat woensdag op zwart

Op 18 januari zullen wij ons voegen bij grote(re) sites als Reddit, BoingBoing, Wikipedia en anderen en Lifehacking 12 uur lang offline halen als protest tegen de PIPA/SOPA wetgeving. Deze twee wetsvoorstellen zullen een verwoestend effect hebben op het internet zoals we dat kennen. Door deze wetgeving (zelfs afgezwakt) zal digitaal ondernemerschap worden ondermijnd, online educatie flinke stappen terug moeten zetten en kunnen online samenwerkingsverbanden op zwart worden gezet. De SOPA wet is een voorstel dat in oktober vorig jaar werd ingediend in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. De bedoeling is om met de wet illegaal downloaden te beperken, maar deze bevat enkele bedenkelijke praktijken. Zo kunnen buitenlandse sites Amerikaans advertentiegeld verliezen, moeten overtredende sites uit zoekmachines zoals Google worden gehaald en komt er een DNS-blokkering.
Er zijn vergelijkingen te trekken met de recente ontwikkelingen rondom BREIN en de providers Ziggo en XS4All. Providers werden verplicht om eindgebruikers de toegang te ontzeggen tot The Pirate Bay. Onder de SOPA wetgeving zouden websites op een vergelijkbare manier worden bestreden. Door niet direct de site aan te pakken, maar bijvoorbeeld een dienst als Paypal te verplichten om de banden te verbreken met een site als deze onrechtmatig auteursrechtelijk materiaal lijkt te bezitten. Lijkt, want de site kan elk moment plat worden gelegd, als er een klacht komt van een partij die zegt schade te ondervinden. Shoot first, ask later. Dit geldt eveneens voor zoekmachines en providers. Ze zullen enorm moeten investeren in maatregelen om websites te monitoren. Een ondoenlijke zaak en zeer makkelijk onderuit te halen. De SOPA/PIPA wetgeving is een verlanglijstje van de entertainmentindustrie.Een site als Lifehacking kan in de Verenigde Staten nooit bestaan in een wereld waar dergelijke wetgeving van kracht is. Een simpel voorbeeld: Als we willen linken naar een Youtube video, dan zullen we er zeker van moeten zijn dat er nergens op Youtube een video is te vinden die het auteursrecht schendt. Als we een fotoset op Flickr willen tonen, dan moeten we er zeker van zijn onder de SOPA/PIPA wetgeving dat er geen enkele foto op Flickr is te zien die auteursrecht van anderen overschrijdt. Let wel, dat zou gelden als we een Amerikaanse site zouden zijn. Maar het laat zien waar de ontwikkelingen heen gaan. Want denk niet dat we in Nederland beter af zijn.

Wat te denken van startups die iets willen ontwikkelen waar user generated content in zit? Al is het maar een reactie op een weblog van de startup die linkt naar een ongevallige video of site en de boel kan plat gaan. Met als gevolg dat investeerders wel twee keer nadenken voor ze in zee gaan met nieuwe entrepeneurs. Weg innovatieklimaat.

Het internet was altijd een vrijhaven. Voor andersdenkenden, voor creatieven, voor entrepeneurs, voor onderdrukten. Met een internetverbinding heb je een verbinding met de buitenwereld. Die verbinding is er altijd en is gegarandeerd voor iedereen. Het chaotische en globale karakter van het internet zorgt er voor dat het niet door één land is te reguleren. En nu gaat één land dat toch doen. Onder druk van de entertainment. Omdat het belangrijker is om Hollywood producties te bekijken dan de one-man show van een komiek die zijn eigen boontjes dopt. Omdat Justin Bieber’s nieuwe CD nu eenmaal financieel aantrekkelijker is voor de maatschappijen dan  een video van 5 briljante artiesten en 1 gitaar.

Als je een vergelijking zou moeten trekken met auto’s, dan zouden we nu BMW’s gaan verbieden om op de weg te rijden omdat een ramkraak is gepleegd met een BMW. Het gaat simpelweg te ver en het is vrijwel oncontroleerbaar. Er zijn de in Verenigde Staten voldoende wetten om in de huidige situatie inbreuk op auteursrechten aan te pakken.

Het is onbegrijpelijk dat de entertainmentindustrie maar blijft vechten tegen de digitale ontwikkelingen in plaats van ze te omarmen. Nu hebben de protesten al wel wat effect gehad. Zo is het omstreden onderdeel dat de eventuele verplichting aan internetproviders om verdachte domeinen te blokkeren (zoals in de uitspraak tussen Brein en de Nederlandse providers ook bepaald werd) uit het voorstel geschrapt. Eveneens is het offline halen van een website zonder tussenkomst van een rechter teruggedraaid. Desondanks gaat de strijd gewoon door. De film- en muziekindustrie zal zich niet zo gemakkelijk gewonnen geven. Ze zullen blijven strijden om auteursrechtelijk materiaal van het internet te krijgen. Ik kan ze maar één tip geven: Maak het de eindgebruiker makkelijk en toegankelijk om muziek, boeken, film en andere entertainmentvormen digitaal te consumeren. Spotify, iTunes en Netflix bewijzen dat dagelijks. Stop met het model van schaarste en geef je over aan de overdaad van digitale toegankelijkheid. Scarcity is a shitty businessmodel.

Woensdag 18 januari van 9 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds is Lifehacking offline. We gaan op zwart. De SOPA en PIPA wetgeving laten meer zien dan een minachting voor ons recht op vrije communicatie. Het is een wetgeving die is ingegeven door hebzucht. Minachting kun je nog oplossen. Hebzucht kun je verwachten. Maar de wetgeving is slecht. In-en-in slecht. En dat mag niet gebeuren. Niet op mijn internet, vriend.

Bronnen:

ZDNet – Waarom zijn SOPA en PIPA zo belangrijk?

NRCnext – Internetproviders moeten The Pirate Bay blokkeren – ‘gevaarlijke zaak’

BoingBoing – will go dark on Jan 18 to fight SOPA & PIPA

Computable – Vrijheid van internet op de tocht door Stichting Brein

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

9 Comments

  • Chris Stapper
    Posted 20/01/2012 1:25 pm 0Likes

    Goed bezig!
    Gelukkig zie ik ook vandaag in mijn tijdlijn nog genoeg SOPA en PIPA voorbij komen. Ik was een beetje bang dat het tot woensdag beperkt zou blijven, maar dat is zeker niet het geval.

  • Ad Meeuwsen
    Posted 19/01/2012 4:07 pm 0Likes

    Complimenten !

  • Debora
    Posted 17/01/2012 10:59 pm 0Likes

    Goede stap, complimenten! (Al is het wel wat laat gecommuniceerd).
    Waarom maar 12 uur en niet de volle 24 uur?

    • Frank Meeuwsen
      Posted 17/01/2012 11:01 pm 0Likes

      Tja, het is inderdaad wat laat. We besloten het einde van de middag en dan zijn er ineens allemaal andere dingen die je nog moet doen. Dus dan duurt het even voor je de boel goed getest en op orde hebt. En zo’n stuk als hierboven hebt geschreven. De keuze voor 12 uur is omdat we morgenavond wel terug willen kijken op de dag.

      • Thijs-jan
        Posted 18/01/2012 12:50 am 0Likes

        Jullie hebben er vast over nagedacht, maar mocht dat nou niet zo zijn: er zullen vast veel mensen via Twitter e.d. dit bericht delen. Het zou natuurlijk zonde voor de actie zijn als dit vanavond/morgen gebeurd en het bericht vervolgens niet leesbaar is omdat de site op zwart staat. Misschien 1 paginaatje in de lucht houden?

        • Frank Meeuwsen
          Posted 18/01/2012 8:54 am 0Likes

          @Thijs-Jan daar heb ik inderdaad over nagedacht en daar hebben we straks een oplossing voor. Over 5 minuten zul je het zien 🙂

Comments are closed.