Lifehacking vooruitblik op 2013

We hebben gisteren twee keer teruggekeken. Nu kijken we één keer vooruit. Geen koffiedik-kijkerij of een voorspelling welke todo-app in 2013 gaat zegevieren, maar een realistische blik op het komend jaar. Wat zou je anders kunnen doen? Een aantal Lifehacking auteurs zetten voor jou op een rij wat in 2013 belangrijk moet zijn. Kies je eigen favoriet en laat het ons weten in de reacties of via de Google+ community.

Zeg in 2013 wat vaker: Nee!

Niels Gouman
Wat mij keer op keer blijft opvallen is dat teveel mensen op zoek zijn naar “trucjes”, hippe nieuwe apps, en andere trendy meuk die hen nu echt veel effectiever zou moeten gaan maken. Tuurlijk dat is tof, maar de grootste tijdwinst valt nog steeds te behalen zonder dat je daar echt iets hips voor nodig hebt.

Leer nee te zeggen, scheelt je bergen tijd en je ‘ja’ is dan tenminste nog wat waard ook. Leg een systeem aan waarmee jouw hoofd leeg blijft, Getting Things Done heeft mijn persoonlijke voorkeur (maar zolang het voor jou werkt is het al prima). Zorg dat je werkt met energie, vind je ritme, neem voldoende pauze, switch naar een sta bureau (of op zijn minst een gymbal in plaats van je luie bureaustoel), sport regelmatig.

Negeer in 2013 alle trends en hypes die wij je om de oren gaan gooien. Besteed al je aandacht om eerst deze basis onder de knie te krijgen. Maak er gewoontes van, en verdiep je daarna pas in de kleine extraatjes. Je hebt ‘slechts’ zo’n 42.339.780 minuten, haal er het beste uit!

Ga in 2013 eens aan de rem hangen.

Patrick Loonstra
De techniek loopt wel door, de ontwikkelingen gaan verder, de computer worden sneller en de hoeveelheid informatie blijft maar meer en meer worden.
Dat is voor een mens niet bij te houden. Echt niet. Dat moet niet niet willen proberen.

Schakel daarom eens terug.
Niet de hele dag je timeline op Twitter verversen, omdat je de angst hebt om iets te missen.
Als het echt groot is, dan lees en hoor je dat vanzelf wel.

Neem de tijd eens.

  1. Niet alle artikelen direct online lezen. Gooi ze in Pocket of Instapaper en lees ze later, als ze je dan nog steeds interesseren. Bijkomend voordeel; je bouwt gelijk een archief op met je gelezen artikelen.
  2. Plan niet je hele dag vol. Maar doe 1 á 2 hoofdtaken, en start daarmee.
  3. Vergeet niet te spelen, te mijmeren, te wandelen, te tekenen, niets te doen. Werkelijk, op die momenten komen de beste ingevingen.
  4. Schrijf alles op. Tijdens punt 3 komen veel ideeën voorbij. Noteer ze. Schrijf het in je Moleskine of gooi het in Evernote als notitie, foto op geluidsfragment.

Digitaliseer meer in 2013.

Oskar van Rijswijk
Het is de moeite waard om van eigen spullen verzamelen over te stappen naar digitaal delen.

Ik weet – het is lastig om ingesleten gewoontes en verzamelgedrag te ontwennen. Je krijgt er echter veel voor terug. Je hebt anno 2013 digitaal meer keuzevrijheid, soms zelfs betere kwaliteit en het is gewoon goedkoper.

De digitale alternatieven voor allerhande spul zijn nu makkelijker dan ooit beschikbaar. Kies daarom nu voor minder kopen, minder spullen in huis en minder gedoe.

Digitaliseer in 2013 bijvoorbeeld jouw:

  • Muziek. Je hoeft geen CD’s meer te kopen of MP4’s te downloaden. Abonneer je op onbeperkt streamen. Het aanbod nam het afgelopen jaar weer toe: naast Spotify nu ook Rdio en Ziggo Muziek.
  • Video. Waarom zou je nog een DVDbox kopen of van die gigabestanden downloaden? Gewoon op aanvraag streamen op je tablet of TV. YouTube, Vimeo, Ziggo, UPC, iTunes, Samsung … aanbod genoeg!
  • Lezen. De boekenkast verder vullen? Nog steeds kranten in de brievenbus? Je snapt inmiddels wat ik bedoel: niet alleen op een eReader, maar ook op een tablet zijn e-books, digitale kranten en tijdschriften goed leesbaar. Wil je toch af en toe een papieren boek, dan kun je het nu online opzoeken en reserveren bij de bieb.
  • Vakantie. Verkoop je campeerspullen via Marktplaats. Koop geen georganiseerde reis. Huur eenvoudig via internet een mooie woning direct bij de verhuurder. Bijvoorbeeld via AirBnB of Ferienwohnungen.
  • Kantoorvoorzieningen. Ga papierloos, dan past je hele kantoor in een tas. Zet je archief in de cloud. Afgelopen jaar zijn bijvoorbeeld Google Drive, Dropbox en iCloud volwassen geworden. Ze zijn nu makkelijk in het gebruik, vooral dankzij de in 2012 verder verbeterde apps voor mobiele apparaten. Wij van Lifehacking adviseren hiervoor uiteraard: Evernote.

Leg in 2013 gewoontes vast.

Patrick Mackaaij
Sommige handelingen met een computer worden door miljoenen mensen dagelijks uitgevoerd. Denk aan het verwerken van e-mail, het lezen van nieuws of het kopiëren en plakken van tekst. Dergelijke dagelijkse handelingen kunnen veel efficiënter uitgevoerd worden. Voor Lifehacking.nl en mijn eigen site Eenmanierom.nl is het een constante bron van inspiratie.

Het blijkt lastig deze tips na het alleen maar lezen van een tekst in de praktijk te brengen. Ook IT-ers waar ik in het verleden dagelijks als consultant over de vloer kwam kunnen nog zeeën aan tijd winnen. Het bijwonen van een gratis Lifehacking of Evernote Meetup blijkt ook onvoldoende. Marketing-guru Seth Godin tipte in 2011 al je workflow eens onder de loep te laten nemen door een geek. Betaal zo iemand gewoon om eens een uurtje naast je te zitten om te zien wat je doet. Vraag vervolgens om tijdsbesparende tips. Wat je hiervoor ook betaalt, binnen een week heb je het eruit.

Mijn tip is een bepaalde werkwijze met tool de tijd en aandacht te geven om een gewoonte te worden. Bijvoorbeeld Getting Things Done (GTD) met een tool als Evernote en Wunderlist of Workflowy.

Workflowy is in 2013 waarschijnlijk ook offline te gebruiken. En het nog te lanceren Braintoss kan iPhone-gebruikers in 2013 helpen met het snel versturen van je gedachten naar een e-mailadres van bijvoorbeeld Evernote. Braintoss probeert daarbij voice en foto naar tekst om te zetten en dat gaat best aardig!

Lees dieper

Joost Plattel
Met hulp van RSS meer en meer blogs volgen, automatiserings tools zoals Pocket en IFTTT merk ik dat ik de afgelopen jaren steeds minder tijd besteed aan het inhoudelijk lezen van artikelen. Ik snapte de kern van het verhaal al vaak voordat ik het artikel las en deelde het nieuws op mijn sociale netwerken. Pas wanneer er een reactie kwam wist ik dat ik mij in het artikel zou kunnen verdiepen.

Natuurlijk kan je je afvragen of dat niet een perfecte methode is om te filteren, maar in 2013 wil ik meer tijd gaan besteden om de diepte in te gaan. Natuurlijk zal het nieuws oppervlakkig blijven, maar ik heb het gevoel dat ik te weinig meer ‘echt’ lees. Daarom ga ik in 2013 meer de tijd nemen om goed te lezen.

Het doel heiligt geen middelen

Klaas Kooistra
Het afgelopen jaar heb ik mezelf er te vaak op betrapt dat ik bezig was met het zoeken naar de ideale tool. En even vaak ben ik erachter gekomen dat ik die nooit ga vinden. Daarom ben ik sinds een paar maanden weer terug bij waar ik begonnen was begin dit jaar, Evernote. Voor mij staat 2013 dan ook niet zo zeer in het teken van nieuwe tools of ontwikkelingen, maar om nu gewoon eens te leren leven met de workflow die ik gemaakt heb. Niet eindeloos wisselen van programma maar de huidige programma’s tot op het bot te leren kennen en zo echt effectief te zijn.

En zo wordt je volgens mij ook echt effectief: de gekozen programma’s en werkwijzen te leren kennen totdat er niks meer te leren valt en deze continue bijschaven. Zo wordt je echt productief en effectief. Van papier, tot Evernote, Outlook of Wunderlist: er zijn altijd meerdere wegen die naar Rome leiden.

Aandacht voor aandacht, dat is al heel wat

Arjan Broere
Wellicht wordt het statement “aandacht voor aandacht” in bepaalde kringen al wat sleets maar voor mij is het een wezenlijke stap naar meer overzicht en controle. Weten wat je aandacht heeft, hoe jouw aandacht werkt, wat verleidelijke afleidingen zijn, is wezenlijk voor elke kenniswerkers die met zijn aandacht zijn waarde toevoegt.

Alle praktische vertalingen ervan helpen uiteraard ook, zoals je mailbox beheren, een betrouwbaar systeem voor al je projecten en taken. Maar in principe is de winst niet zozeer hoe je je aandacht precies managet alswel dàt je het doet.

Voor sommige kenniswerkers zijn statements als aandacht voor aandacht niet voldoende bruikbaar en zijn tips om beter te concentreren meer bruikbaar maar wellicht als de eerste winst gerealiseerd is die wat praktischer kenniswerkers nieuwsgierig worden naar meer.

On 2013 verschijnt een boek van mij over slimmer werken. Zo’n boek maken is een mooie aanleiding om hoofd- en bijzaken eens op een rijtje te zetten. Daarbij merkte ik dat het enkele feit dat je een workshop lang of een coachingssessie lang alleen maar bezig bent te reflecteren op hoe je aandacht loopt is vaak van de meeste waarde.

Kijk in 2013 eens serieus en goed naar je eigen workflow.

Frank Meeuwsen
Tijdens trainingen en workshops sta ik nog altijd versteld van het digitaal analfabetisme op professionele werkplekken. Hoe weinig mensen werken met sneltoetsen, de snelle kruip-door-sluip-door routes in hun email programma niet kennen. Het gaat dan niet alleen om praktische knoppenkennis, maar eveneens de strategische kennis: Hoe werk ik het beste samen voor dit project, moet ik bij deze vergadering zijn, waarom gebruik ik overal hetzelfde wachtwoord? Kenniswerk is topsport en het wordt tijd dat de kenniswerkers dat inzien. Van een goede werkplek tot een met een gezonde houding naar je werk. Helaas zijn organisaties vaak te log en bureaucratisch georganiseerd om van bovenaf de veranderingen te verwachten. Ga zelf aan de slag, pak het easycratisch op en deel je kennis met anderen.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author