Lift – een simpele manier om gedrag te veranderen? (iOS)

De afgelopen weken heb ik een beta gedraaid op mijn iPhone van de app Lift. Deze app heeft als doel om je zelfstandig je gedrag te laten veranderen door kleine stapjes te zetten. We kennen allemaal het probleem van wilskracht om een gedragsverandering te bewerkstelligen. Of het nu gaat om afvallen, voor middernacht in bed liggen, je taken van de dag bepalen of minder te shoppen. Een gedragsverandering heeft wilskracht nodig. Dat is een deel wat Lift probeert weg te nemen. De app bestaat uit twee onderdelen: Het bijhouden van je gedrag en positieve feedbackloops van de community.

Gedrag bijhouden

De app is simpel opgezet: Je kiest een van de bestaande gedragsveranderingen of je maakt er zelf één aan. Daarna kun je met een druk op de knop je voortgang aangeven in die ene taak. Meer is het niet. Met kleine statistieken zie je wat hoe je over tijd je taak volbracht hebt. Het begin van een gedragsverandering. Zoals één van de deelnemers in de beta zegt: “I started paying attention”. Door de simpele maar krachtige user interface van de app is het makkelijk om er mee te beginnen én om door te zetten. Dat is mijn persoonlijke ervaring na twee weken gebruik van de app.

Feedbackloops

Bij gedragsveranderingen kun je soms wel wat hulp gebruiken. Een schouderklopje als het goed gaat, een aanmoediging als je die op momenten nodig hebt. Je kunt Lift aan je sociale netwerken knopen en via je vrienden deze feedback krijgen. Of zelfs van complete vreemden, zoals ik merkte in de beta. Nadat ik 4 dagen mijn email inbox leeg kreeg (één van mijn taken) begon ik schouderklopjes van een andere Lift-gebruiker te krijgen. Ik ken hem (of haar) niet, maar op de een andere vreemde manier werkt het bemoedigend dat iemand het op prijs stelt wat je doet.

Conclusie

Ik heb Lift twee weken gebruikt voor drie kleine gedragsveranderingen. De ene gaat beter dan de andere, want waar je wel aan moet denken is dagelijks de app starten en je voortgang even doorgeven. Het zijn een paar klikken, het is 10 seconden gedaan, maar je moet er wel aan denken. Dus of ik nu de gedragsverandering “Lift-app dagelijks gebruiken” moet gaan invoeren, dat lijkt een catch-22 natuurlijk… Lift ziet er prachtig uit, werkt intuïtief en biedt zeker de positieve feedbackloop die ze claimen. Ik zou nog graag een reminder functie zien die je waarschuwt of je dagelijks je voortgang hebt ingevoerd.

Lift is een gratis app in de appstore, inclusief een gratis account via Lift.do

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

9 Comments

 • Bas Grolleman
  Posted 30/08/2012 10:04 am 0Likes
 • Guus
  Posted 30/08/2012 8:20 am 0Likes

  en een app voor android??

  • Frank Meeuwsen
   Posted 30/08/2012 9:25 am 0Likes

   Guus, al eens in de Play Store gekeken? 🙂

 • Frank Meeuwsen
  Posted 30/08/2012 8:18 am 0Likes

  Stijn, dank voor de tip!

 • Douwe
  Posted 30/08/2012 8:18 am 0Likes

  Mooi systeem! Ik gebruik hiervoor Habitualist. Ook een mooi systeem. Wel alleen als site nog, geen app, maar werkt ook goed op mobiele browsers. Nog wel in beta maar ze launchen 2 sept. https://habitualist.com

 • Stijn
  Posted 30/08/2012 7:49 am 0Likes

  Ik heb Lift even getest, maar ben niet onder de indruk: de app lijkt bij elke actie te moeten ‘reloaden’; bij elk nieuw scherm wordt het beeld grijs en duurt het even voor de betreffende pagina te zien is. Zeker bij elementaire acties is dat heel storend.

  Ik gebruik al een tijdje de app Way of Life. Doet pakweg hetzelfde, maar reageert veel sneller. En geeft je elke dag een notificatie om aan je nieuwe gewoontes te denken.

  http://stijnmeurkens.nl/blog/2012/07/24/flossen-theres-an-app-for-that/

Leave a comment

[wpterms id="3193"]