Als PC gebruiker kijk ik altijd met een schuin oog naar andere besturingssystemen. Dat schuine oog wordt steeds meer een zeer gefixeerde blik want zowel Mac als Linux hebben de laatste jaren enorme sprongen gemaakt om de hegemonie van Microsoft te doorbreken. Vorige week is de nieuwe versie van Ubuntu uitgekomen, een Linux desktop besturingssysteem wat geheel gratis beschikbaar is. Zaterdag 27 oktober vindt in Hilversum de Gutsy Release Party plaats. Een dag waar je kennis kunt maken met Ubuntu, waar experts je terzijde kunnen staan met vragen en problemen en waar je een keur aan sprekers over met name open source kunt ontmoeten. Bekijk het programma op de eventsite.
Deze nieuwe versie, Gutsy Gibbons, is nu ook te downloaden of als gratis CD aan te vragen. Wat ik persoonlijk erg fraai vind is dat je Ubuntu op een zgn. Live CD kunt branden. Door de CD in je PC te plaatsen bij het opstarten kun je Ubuntu draaien zonder dat er iets wordt geinstalleerd op je PC. Zo kun je mooi eens wat spelen en uitproberen zonder je Windows-installatie in gevaar te brengen. Met name de nieuwe grafische user interface is al de moeite van het proberen waard. Er is goed gekeken naar Apple en Windows Vista. Voor lifehackers is er nog veel te vinden in de Linux wereld. Ik ben er persoonlijk niet heel erg in thuis maar wellicht onze lezers wel. Vertel ons eens, wat is voor een lifehacker nu DE reden om eens te kijken naar Ubuntu of andere Linux-installaties? De reactiepanelen staan open
Abonneer je op Rein
Ontvang de nieuwste berichten rechtstreeks in uw e-mail.
Frank Meeuwsen
Allen, dank je wel voor jullie opmerkingen en reacties. Erg inzichtelijk. Ik heb ondertussen ook wat met Ubuntu kunnen spelen en ben er erg van onder de indruk. Als digitale nomade kan ik al veel online doen. Maar ik ben niet zo’n designer dus extra software zoals bv Photoshop zal ik niet snel nodig hebben. Ik ben gebonden aan Windows vanwege het netwerk op kantoor en systeemafspraken die we hebben. Maar wie weet komt er nog eens een keer thuis een extra PC waar ik op kan vlooien met Ubuntu.
John
Ik werk al jaren met Dula en Windows en linux. Ik vind het trouwens vervelend dat bij een link deze site weg is, en ik moet terug komen voor een reactie. Het is alleen voor de kliks, en er zit geen gebruikersgemak in..
Daan Kortenbach
Ik heb mij een aantal jaren geleden ook in Ubuntu verdiept, naast andere linuxen trouwens, maar ben uiteindelijk overgestapt op Apple Mac’s. Als webontwikkelaar had ik voorheen dus een Windows-pc met Photoshop (want dat draait niet op Linux) en een code editor erop, een Linux-pc met een apache webserver (en nog wat andere meuk) en een oude langzame iMac om websites te checken in OS X.
Sinds de Intel Mac’s er zijn is de behoefte weggevallen om al die bakken op het bureau te hebben staan. 1 Mac is al voldoende. Ik draai Windows XP virtueel in Parallels en heb geen linux meer nodig omdat alle server meuk die ik nodig heb perfect draait op de Mac.
Ik heb echter wel met veel plezier in Linux gewerkt maar wil toch melden dat wanneer je iets specifieks gedaan wil hebben er toch behoorlijk wat tijd gaat zitten in het uitzoeken hoe dat dan moet. Ubuntu is weliswaar vrij compleet en werkt gewoon maar als je iets wil veranderen dan ben je er toch veel tijd aan kwijt (net als in Windows). In grote tegenstelling tot de Mac waar alles veel meer gebruiker gericht is en dat werkt erg positief op mijn productiviteit. Waar: een Mac hebben kost je meer dan Linux hebben maar de winst in productiviteit maakt dat ruimschoots goed.
Overigens komt het nieuwe besturingssysteem van Apple (Leopard) vrijdag 26 oktober uit dus ik ga zaterdag mijn eigen release-party houden :). Leopard is ook 100% Unix certified en in die zin mag het gezien worden als volwassen broer van Linux. In mijn ogen het beste OS beschikbaar maar de meningen schijnen daarover te verschillen 😉
Ik wens de Ubuntu enthousiastelingen veel plezier en wil iedereen die geinteresseerd is in Linux aanbevelen de live cd zeker eens te proberen. Verbeter me als ik het mis heb maar volgens mij werkt die cd ook op de Mac.
(edit: van Ubuntu 6 is er een Intel Mac versie: http://sourceforge.net/projects/mactel-linux/)
Merijn Vogel
De reden voor mij om op linux over te gaan 12 jaar geleden was toentertijd een emotionele en een monetaire. Ik kocht mijn eerste PC toen ik 17 was, en was diep beledigd. De overgang van de superieure maar langzame Amiga was rampzalig. Als student informatica in 1995 wilde ik van DOS en het dure microsoft af. We spreken over de eerste dagen van windows95, dus windows stelde zowiezo nog niet zoveel voor.
Linux bood en biedt keuze. Keuze hoe je je werkomgeving inricht. Het allergrootste voordeel: meerdere virtuele desktops. Een desktop voor alle vormen van chat. Een desktop voor alle vormen van mail. Een desktop waar het echte werk gebeurt. Het scheelt alt-tabben door 20 vensters heen.
Het is een echt mulititasking OS, en dat was het 12 jaar geleden al. Dat betekent dat het veel beter om kan gaan met het doen van meerdere taken dan windows (voor NT). Sinds windows NT, windows 2000 en XP is dat in windows ook verbeterd.
Als lifehacker en it’er ben ik erg pro-toetsenbord, en erg pro commandlines. De combinatie van een grafische schil, met het gemak van de commandline om dingen te doen vond ik op de commodore Amiga al het ideaal. Dat raakte ik kwijt toen ik een PC kocht met DOS. Ik was diep beledigd door de PC, waar niet eens standaard een grafische schil bij kwam.
Voor mij als informaticastudent was het ook erg leuk om te kijken onder de motorkap. Hoe werkt nu een harddisk-driver, hoe trekt linux een PC uit de klei, etc. De source is beschikbaar en gedocumenteerd.
Linux is een heel veelzijdig besturingssysteem. Het draait op alles van telefoons, oude 386-machines, tot en met het nieuwste Big Iron speelgoed van IBM. Herstarten is zelden of nooit nodig. Mn thuis-server (1.7GHz AMD Sempron) heeft nu een uptime van 89 dagen (sinds ik terug ben van zomervakantie).
Roel Willems
The Gimp is idd een alternatief wat zeker met de nieuwe beta redelijk als vervanger kan worden gezien voor het lichte Photoshop werk (spotremoval tool zit er bijv. in). Maar echt voor heftige fotobewerking schiet het nog te kort en er zit nog geen CMYK ondersteuning in wat voor drukwerk wel nodig is. Overigens bestaan er maar weinig goede alternatieve voor Photoshop als je echt professioneel iets zoekt dus zo’n schande voor Gimp is het nu ook weer niet 😉
Gelukkig bied Linux voor de fotograaf zonder extreme bewerkingswensen met RAW convertors (dcraw, Lightzone -gratis voor linux gebruikers-, Bible labs -betaald-) in combinatie met The Gimp een prima workflow. En als je dan mogelijkheden vergelijkt met Photoshop lever je voor een enorme prijs verschil maar heel weinig functionaliteit in (en dan ook nog functionaliteit die veel fotografen niet eens zullen missen).
Roel
voor Photoshop hebben we The Gimp op linux, een programma dat beter en beter wordt, en inmiddels ook om kan gaan met photoshop bestanden en layers. Maar ik ben geen PS-expert, dus het fijne weet ik er niet van.
Het komt in ieder geval gewoon gratis met Ubuntu mee 😉
Roel Willems
Wat voor de Lifehacker de rede om voor Linux (Ubuntu in mijn geval) te kiezen is in een paar punten op te noemen:
1. Verwaarloosbaar risico op virus/beveiligingsproblemen. (er is beter over de rol van de gebruiker nagedacht dan bij bijv. Windows)
2. Software is gratis, vrij te gebruiken en makkelijk te installeren (gewoon selecteren wat je wil gebruiken ipv. setupbestanden downloaden en handmatig installeren). Door dat de software gratis is kan ik mijn klanten voordeliger mijn diensten aanbieden. Ik heb geen dure licenties nodig om überhaupt met mijn laptop te kunnen werken.
3. Software is ondanks dat het gratis is vaak van bijzonder hoge kwaliteit. Er is echt over nagedacht zeg maar (bijv. basket notepad om informatie overzichtelijk op te slaan).
4. De zoekfunctie in Ubuntu Gutsy Gibbon is een Lifehack op zich zelf.
5. Learning curve is relatief makkelijk en er is ontzettend veel support vanuit de andere gebruikers (De release party is hier een mooi voorbeeld van).
Ik werk nu al ruim een jaar volledig met Ubuntu. Daarvoor enkele jaren Dual boot omdat ik dacht Windows software niet te kunnen missen. Nu merk ik dat bijna alle software goede open source vervangers heeft. Daarom werk ik nu liever met Ubuntu dan met bijv. Windows of OSx.
Alleen Photoshop staat qua fotobewerking nog op eenzame hoogte, zelfs voor illustrator zijn prima vervangers (al ben ik wel geneigd om de werkwijze van illustrator prettiger te vinden).
Het heeft dus zo z’n voors en tegens maar ik raad het zeker iedereen aan om eens te proberen! En indien mensen vragen hebben over Ubuntu of het installeren/gebruik/software beantwoord ik die graag.
Willem Hellinga
En als je dat wilt kun je je laptop ook meenemen, dan helpen we met installeren.
Zaterdag hebben we voor de liefhebbers een special gelegenheids CD met daarop Ubuntu 7.10, geheel gratis natuurlijk.
Groet
MadJo
Yup. dat heet Dual booting. Zorg er wel voor dat je EERST Windows installeert en daarna pas Linux. Als je het andersom doet, dan verwijdert Windows je boot menu weer.
En zorg ervoor dat beide besturingssystemen hun eigen plekje op je HD hebben (dus de schijf op zijn minst in twee stukken verdelen). Zowel Linux als Windows wensen hun eigen plekje te krijgen.
Frank Meeuwsen
Wat je kunt doen is Ubuntu downloaden en het iso bestand op een CD branden. Daarna kun je die CD als opstart CD gebruiken in je PC. Daarmee kun je Ubuntu proberen zonder het daadwerkelijk te installeren. Daarna kun je altijd nog beslissen of je het wilt installeren. Ik neem aan dat je Ubuntu ook op een aparte partitie naast Windows kunt zetten maar de ins en outs weet ik daar ook niet van.
Robbie Veldwijk
Is het mogelijk om naast windows ook een linux installatie op je schijf te zetten? Want dan zou ik dat wel willen, gewoon om te proberen
Dan kan ik ook dat programma eens proberen want windows is niet altijd de makkelijkste….