Smartpennen zijn gemaakt voor mensen die houden van pen en papier, maar toch alles digitaal willen maken. De Livescribe 3 is een smartpen die, terwijl je schrijft, je handgeschreven tekst omzet naar digitale tekst. Desgewenst neemt hij spraak op. Daarna kun je je (voor nu: Engelstalige) tekst via een app omzetten naar getypte tekst. De pen synchroniseert met je iPhone of iPad. Van daaruit kun je de digitale krabbels of de omgezette letters versturen per mail of naar je clouddiensten zoals Evernote en Dropbox. En da’s handig, om je notities te delen, later terug te kijken, of toe te voegen aan je verzameling.
Dit gastartikel is geschreven door Jessica Joan
Hoe werkt de Livescribe 3?
In de smartpen van Livescribe zit een infraroodcamera die op speciaal dotpapier bijhoudt wat je allemaal schrijft. De pen is wat dikker dan een normale bicpen en heeft een kunststof behuizing. Via een draaibeweging zet je de pen aan. Op de clip zit een LED-lampje welke jou van informatie voorziet. Verder ziet de pen er uit als een normale pen. Aan het uiteinde zit de micro USB lader verwerkt onder een rubberen dopje, zodat je de pen omgekeerd als stylus kunt gebruiken. Je zet de pen simpelweg aan door te draaien, ziet het groene lampje instant branden en kunt beginnen met schrijven. Zo simpel is het.
Bediening
Het LED-lampje op je pen laat in kleur zien wat er aan de hand is. Groen betekent: ik onthou alles wat je schrijft, blauw betekent dat de pen live synchroniseert met de iPhone of iPad. Rood betekent dat de pen aan het opnemen is en een geel knipperend lichtje herinnert je aan een bijna lege batterij. Je bedient de pen op twee manieren: via de app en door met de pen op voorgedrukte symbolen op het dotpapier te drukken. Maar veel te bedienen valt er niet, want Livescribe heeft het met deze pen zo simpel mogelijk willen houden.
Hoe begin je?
De pen moet gesynchroniseerd worden met een iPhone of iPad. Daarvoor is er een gratis Livescribe+ app beschikbaar. Je zet de pen aan en activeert bluetooth op je telefoon of tablet en het paren van de twee apparaten is zo gepiept. Aan het blauwe lampje zie je dat je live synchroniseert, maar in de praktijk zul je veel vaker achteraf synchroniseren. Alles wat je vanaf nu schrijft, wordt minutieus onthouden: de pen weet precies in welk notitieblok je schrijft, op welke pagina en op welk stukje. Je kunt later iets doorkrassen of bijschrijven op de pagina en dat wordt gewoon verwerkt. De pen onthoudt tot 20.000 pagina’s tekst, mocht je even niet in de gelegenheid zijn om te synchroniseren.
Dotpapier
Naast de pen heb je het dotpapier. De eerste keer dat je een notitieboek gaat gebruiken, moet je dit even laten weten aan de app. Het notitieboek is verzegeld. Op die zegel zit een markering. Je zet je pen aan, tapt op de markering en je notitieboek is klaar voor gebruik. Dotpapier ziet eruit als gewoon papier, maar bevat een hele fijne blauwe print. Hierdoor kan de pen navigeren over de pagina’s.
Formaten papier
Livescribe heeft diverse soorten papier beschikbaar gesteld. Er zijn drie formaten: notitieboekjes, A5 spiraalblokken en A4 spiraalblokken. Daarnaast circuleren er blokken zonder lijntjes, met ruitjes en met meerdere tabs om diverse onderwerpen te scheiden. De blokjes kun je an sich gebruiken, maar voor de notitieblokken en de A5 spiraalblokken zijn leren hoezen beschikbaar. In het formaat A5 kun je daar je pen in opbergen. De notitieblokken zijn iets duurder dan regulier papier. Livescribe biedt je daarnaast de optie om zelf papier te printen.
Inkt
Met de Livescribe 3 is er eindelijk gekozen voor een gestandaardiseerde navulling van de inkt. Hierdoor zit je niet meer vast aan het aanbod van Livescribe zelf. Op de website leggen ze goed uit welke navulling zou moeten passen. Zelf bieden ze de navullingen aan in drie kleuren (zwart, blauw, groen) en twee diktes (medium en fine). Er zijn gebruikerservaringen met gel-navullingen
Opnemen
Onderaan het dotpapier zijn bedieningsiconen geprint. Die doen het vaak niet omdat ze voor andere Livescribe pennen geschikt zijn. De opnameiconen zijn wel gelijk voor alle pennen: Er zijn symbolen geprint om te starten met opnemen, te pauzeren en te stoppen. Je moet je telefoon of tablet op tafel hebben liggen om de audio op te nemen want de pen doet dit niet zelf. Als je tapt op het recordicoontje, komt in de Livescribe app een rode balk zichtbaar, wat indiceert dat de opname is gestart. Je kunt zowel in de app als via de telefoon de opname weer stoppen. Later kun je de opname in de app weer terugluisteren, tezamen met de aantekeningen die je hebt gemaakt. Woorden die geschreven zijn tijdens een audio opname worden groen weergegeven in de app. Het idee is dat je op de woorden in het schrift of in de app kunt tikken om de geluidsopname terug te horen.
De app
Na het schrijven en eventueel opnemen synchroniseer je de notities in de app op je telefoon of tablet. De app is simpel gehouden en oogt modern genoeg. Bij het opstarten laat de app de spiraalblokken onder elkaar zien met daarnaast de laatst gesynchroniseerde pagina’s van nieuw naar oud. De app is ingericht om drie taken te volbrengen: de stukken tekst bekijken, verzenden naar apps of verwerken naar tags, herinneringen of telefoonnummers. Daarnaast kun je zoeken in je (handgeschreven) notities en de batterijstatus van de pen bekijken.
Drie tabs
Tap je op een kaft of een pagina, dan kom je in een nieuw scherm met drie tabbladen: Page, Feed en Pencast. De eerste tab Page laat de gehele pagina zien van het betreffende notitieboek. Er wordt je de optie geboden om die pagina te delen via mail of andere cloudapps op je telefoon, zoals Evernote of Dropbox. De tab Feed laat diverse geschreven stukken tekst van alle notitieboeken onder elkaar zien in een tijdlijn. Met een swipe naar rechts probeert de app het handschrift om te zetten naar getypte tekst. Een swipe naar links biedt je de optie om het stukje te verwijderen. Verder wordt je hier de optie geboden om een foto toe te voegen of de feed-onderdelen te verwerken naar tags, herinneringen of een uitgaand telefoongesprek. De laatste tab Pencast laat je pagina’s zien met audio opnames en deze terugluisteren.
Ondersteuning en ontwikkeling
Livescribe biedt voor zijn gebruikers een forum op de website. Daar wordt actief gepost, onder andere door medewerkers van Livescribe. Tevens worden er regelmatig updates uitgebracht in de App Store om fouten te verhelpen. Livescribe belooft verder op de website dat er nog nieuwe ontwikkelingen op stapel staan. Zo moet de Nederlandse taal natuurlijk toegevoegd worden, moet er een app voor Android komen en wil men audio naar tekst omzetten. De webshop in Nederland waar je de pen kunt bestellen, biedt goede service. Bij de aanschaf van mijn pen waren ze telefonisch en per chat welwillend om diverse vragen te beantwoorden. De reparatieservice is goed: binnen 48 uur ontving ik mijn opgestuurde pen retour. Ik had de pen teruggestuurd omdat het dopje los zat. Een nieuw dopje verhielp mijn probleem.
En…werkt het?
Ja. Het werkt out-of-the-box. Je zet de pen aan, zorgt de eerste keer dat je telefoon of tablet ‘m herkent en start met schrijven. Met een gewone pen op gewoon papier, wetende dat je ondertussen uiterst efficiënt bezig bent. De pen voelt prettig aan tijdens het schrijven en is zeker niet te zwaar. De notities worden live of naderhand feilloos gesynchroniseerd in de app. Als je het live doet, zit er een hele korte vertraging in. Het papier is prettig uitgevoerd en schrijft fijn. De notitieblokken kunnen tegen een stootje. In de A4 blokken zit een handig vakje voor bonnetjes of briefjes verwerkt.
Wat kan beter?
De app is een beetje dodgy: Crasht wel eens en handelt de audio opnames niet 100% foutloos af. Als audio opnames belangrijk voor je zijn, moet je niet volledig op de app vertrouwen. Verder heeft Livescribe steken laten vallen bij de geprinte icoontjes op het dotpapier. Zo vind je op sommige blokken de cijfers 1, 2 en 3 geprint, maar die doen niets. Tevens zijn icoontjes geïntroduceerd om stukken tekst te markeren, van een ster te voorzien of tags toe te kennen, maar dit is onvoldoende uitgewerkt in de app, waardoor de actie zinloos lijkt. De app (en dus de pen) is niet beschikbaar voor Android. Livescribe legt uit dat dit komt door de bluetooth technologie die ze gebruiken. Verder doet de pen met de app wat hij moet doen. Livescribe heeft geleerd van voorgaande smartpennen zoals de Sky, de Wifi en de Echo en heeft met de Livescribe 3 alles zover als mogelijk vereenvoudigd om de pen beschikbaar te maken voor een breder publiek. De keerzijde is dat alle lol er wel af is. Bij sommige van de voorgaande pennen kon je apps maken of papier printen met een planner of een leeg formulier erop. Tevens werd een automatische synchronisatie met o.a. Evernote aangeboden. Deze pen schrijft. De app neemt audio op en verwerkt en verder is er niets. Als Livescribe wil dat mensen enthousiast blijven, moet er wat te personaliseren en te tweaken vallen.
Wat kost het?
De pen kost je 189 euro. Daarnaast betaal je voor het dotpapier. Voor ongeveer 30 euro heb je een pakket van 4 notitieblokken A5 formaat, met ieder 80 dubbelzijdig geprinte vellen papier erin. Vier keer A4 formaat kost 35 euro. Vijf navullingen voor de pen kosten je 10 euro. De pen is in de Benelux verkrijgbaar via SchrijfOpShop.nl. Die shop belooft dat de Nederlandse taal in het voorjaar van 2014 beschikbaar komt. Dotpapier kun je overigens zelf printen
Waar kun je het voor gebruiken?
Natuurlijk is de Livescribe 3 pen perfect om vergaderingen te notuleren en om tijdens colleges aantekeningen te maken. Maar, dat is niet waarom ik de pen kocht. Het ging mij er vooral om dat handgeschreven tekst omgezet kan worden naar digitale tekst. Dat scheelt typen, zeker als je RSI gerelateerde klachten hebt. En daarnaast, je raakt je aantekeningen nooit meer kwijt. Je hoeft niet meer te onthouden wat je waar hebt opgeschreven, omdat alles bij elkaar gebracht wordt op 1 punt en vanaf dan doorzoekbaar is, te delen is en herinnerd wordt “voor het leven”.
Michel
Voor de Nederlandse taal, wel even stemmen, zie deze blog: http://www.schrijfop.nl/nederlandse-tekstomzetting-voor-livescribe-3/ Op die manier kunnen we de prioriteit hoger krijgen.