De LiveScribe is een slimme pen.Terwijl je met de pen schrijft, wordt opgenomen wat er op dat moment te horen is. In de punt van de pen zit een kleine camera die wat je schrijft filmt. Daarmee levert de pen een digitale versie van je aantekeningen. Het slimste aan de pen is echter dat audio en beeld gekoppeld zijn. Je klikt ergens in de aantekeningen en je hoort terug wat er op dat moment gezegd werd. De pen is niet nieuw en er is al eerder over geschreven op Lifehacking, onder andere over hoe je de pen gebruikt in het algemeen en in vergaderingen in het bijzonder. De pen is zeker handig maar de vraag is of er met de snelle opkomst van tablets niet al veel alternatieven zijn. En … binnenkort een wedstrijd waarmee je de LiveScribe kunt winnen.
Voor de werking van de LiveScribe en het speciale dot-paper zie de review van Klaas Kooistra of de video hieronder.
De LiveScribe op een rijtje:
- De pen neemt audio op. Ik heb diverse gesprekken opgenomen. Het gekras van de penpunt op het papier is erg aanwezig in de opnamen. Het opnemen van een interview tegen een rumoerige achtergrond was prima te verstaan. Een acquisitiegesprek met vier personen aan een grote tafel was ook kraakhelder. Een rollenspel in een ruimte met tien anderen was niet meer te reconstrueren. Ook met een koptelefoon was er in de grote groep teveel ander geluid. In collegezalen zal het een kunst zijn de docent wel op te nemen en de gezellig converserende buren niet.
- Random access naar elk deel van de audio door de aantekeningen aan te tikken of als je de opname gesynchroniseerd hebt met je computer op het scherm in de pdf. De pen is snel bij de gewenste audio. Ook als je van het ene gesprek naar het andere bladert en random klikt, is de audio snel hoorbaar.
- Als je niet voortdurend mee schrijft maar af en toe samenvat of met de Cornell-methode samenvat is er uiteraard een minder directe link. Maar door af en toe een trefwoord te noteren, maak je handige indexen in de audio-track
- De pen is wat licht en groot. Misschien afhankelijk van persoonlijke voorkeuren maar gezien de hoeveelheid vragen over de pen valt hij op.
- Je neemt met de LiveScribe de gespreksbijdragen van aanwezigen op. Wanneer en hoe vraag je toestemming? Of staat het je vrij op te nemen? In een onderwijscontext kun je je voorstellen dat het je vrij staat opnames te maken. Voor trainings- en coachingssituaties heeft een opname het doel de lerende te helpen maar hoe zit dat bij een acquisitie? Hoe dan ook dwingt de pen je er een code voor te ontwikkelen hoe je omgaat met het feit dat je mensen opneemt.
- Dot-paper moet je bij de pen kopen maar levert wel snelle menu functies. Geen gedoe met toetsen op de pen maar al tikkend op de iconen op het papier door de menu’s
- De pen is als tekenpen voor je software gebruiken met de uitbreiding paper tablet maar de comments zijn op zijn zachts gezegd kritisch.
- Je schrijft met één pendikte en -kleur. Wie gewend is kleuren en markeringen te gebruiken kan dat niet met de LiveScribe. Er is een beperkte set papiersoorten waar je op werkt, dus iets als Cornell moet jezelf tekenen. Krijg je in een sessie een handout of stukken, dan kun je daar niet de LiveScribe op gebruiken.
- De desktop software is vooral importeren en exporteren en biedt nagenoeg geen edit-opties. Zoeken kan op woorden in je handgeschreven notities, zoals Evernote dat ook kan. Exporteren kan naar naar Evernote, Facebook, OneNote en mobile devices is standaard maar voor Dropbox en Google Docs moet je een uitbreiding a 15$ kopen of via Evernote mailen of via IFTTT wat bedenken 😉 ORC is ook een optie die je apart koopt.
- Een leuke gratis app: dubbeltik op de menupijl, teken een ‘c’ en je kunt een rekenopgave schrijven. Na het = teken, rekent de pen je opgave uit. Wel netjes schrijven. Andere apps zijn koop-apps, zoals een toepassing waarbij je Engels schrijft en de Spaanse vertaling hoort. Slimme toepassingen maar je moet wel netjes schrijven én je dot-paper gebruiken.
- De aantekeningen met geluid zijn als pencast online te zetten. Je ziet de geschetste aantekeningen dunnetjes staan en die worden gevuld terwijl je ze tekent en van uitleg voorziet. Edit-opties in LiveScribe zijn er niet dus alles moet in één take opgenomen worden. Of de moderne mediaconsument de zich ontvouwende aantekeningen voldoende boeiend vindt (versus webcasts, slidecasts, Common Craft-uitleg, podcasts of de shows op FMT) is de vraag. Het is een vrij minimale vorm van visualiseren. Ik heb een klein voorbeeldje gemaakt van de Lifehack 18 minuten investeren.
Alternatieven voor (delen van) wat de LiveScribe kan:
- Soundnote is de app voor de iPad die de combinatie biedt van audio, schrijven en een koppeling van de twee. Tik je notities op de iPad of schrijf ze met je vinger of stylus terwijl de opname loopt. Klik nadien op één deel van de aantekeningen en de audio gaat terug naar die sectie van het gesprek. SoundNote is een tamelijk basic note-app voor 2,39 maar levert snelle toegang tot delen van het gesprek
- Evernote audio starten. Groot nadeel is dat er geen mogelijkheid is om snel naar een bepaald deel van het gesprek te gaan. Als dat nodig is, is het zaak tellerstanden of minuten te noteren terwijl het gesprek loopt. En de aantekeningen en audio blijven apart.
- Memorecorders voor tablets en smartphones kennen nogal eens de mogelijkheid een index te plaatsen en daarmee sneller naar een deel van de opname toe te kunnen.
- Aantekeningen fotograferen met Evernote. In één keer digitaal en doorzoekbaar; werkt ook op flip overs en whiteboards, etiketten en flapteksten of posters. Geen audio maar wel erg makkelijke manier om aantekeningen digitaal te maken
- Aantekeningen maken met een tablet en een stylus. De aantekeningen zijn digitaal, te exporteren, diverse ondergronden zijn te gebruiken of pdf’s zijn te bewerken, pendiktes en kleur zijn te variëren en plaatjes of illustraties zijn in te voegen. NoteShelf heeft als vormgeving een boekenkast vol moleskines. Je kiest een kaft en een papiersoort, maakt een titel en kunt aantekeningen maken. Visueel grappig is dat je een pennenlaatje hebt, waaruit je je stiften kiest. Illustraties zijn toe te voegen. Met de laatste update is ook tekst typen mogelijk. Exporteren kan onder andere naar DropBox of Evernote. NoteTaker HD kent een minder uitgesproken vormgeving en is met de laatste updates een misschien wel overcomplete app geworden met erg volle menu’s. Handig is in elk geval dat je pdf’s kunt beschrijven. De lijst met notitie-apps is eindeloos daar zit vast iets van je gading tussen.
- Zoals al gezegd zijn de pencast wat eendimensionaal met de dunne inktlijn. Een tablet heeft de mogelijkheid aan de beamer aangesloten te worden, waamee je live kunt casten wat je schrijft.
Wat gebruik jij om je gesprekken en aantekeningen te bewaren? Audio, video, moleskin, tablet, smartpen, …
Mike Philippens
Een niche voor de Samsung Note serie? Er is al een note app voor de Samsung, maar als die ook nog audio koppelt, is dat de bom natuurlijk.
Arjan Broere
Iig ziet de Note er in de reclame eruit alsof aantekeningen in allerlei vormen prima verwerkt worden
ingeborg
Welke alternatieven met koppeling tussen schrijven en audio zijn er voor Android?
Arjan Broere
De suggestie van Joost -Notability- is ook op Android beschikbaar. Ik gebruik zelf geen Android-toestel dus kan ‘m helaas niet testen.
Joost
De app Notability is ook een aanrader. Notability biedt de koppeling tussen schrijven en audio en heeft daarnaast een hoop extra functionaliteit vergeleken met Soundnote.
Michel
p.s. MyScript for Livescribe is ook een mooie toevoeging. Die doet de omzetting van geschreven naar getypt. let op, dit wordt niet door iedereen er bijgeleverd.