Love je lijf – tips om van jezelf te gaan houden

De relatie die je hebt met je eigen lijf kan soms op gespannen voet staan. Helemaal als je in de media alleen maar perfecte lichamen voorbij ziet komen. Op social media is er een soort tweestrijd gaande: aan de ene kant wordt body positivity gepromoot, aan de andere kant facetunen en photoshoppen mensen hun lichaam zo extreem dat het bijna onherkenbaar wordt. Gelukkig kun je leren om jezelf af te schermen voor negatieve invloeden én leren waarderen wat je hebt.

Lichaam en geest zijn één

Oké, dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar het is wel waar. In een tijd waarin mensen bij bosjes aan burn-outs en bore-outs lijden, is het normaal dat je de mentale lasten ook in je lichaam voelt. Als je geest niet verbonden is met je lichaam, ga je dat op den duur voelen. Zo kan er natuurlijk ook geen goede relatie zijn met jouw eigen lijf.

Dus als stap 1 in deze minicursus ‘love thyself’ kun je proberen om de verbinding tussen je geest en lichaam sterker te maken. Ga comfortabel zitten zonder dat je kunt worden afgeleid. Leg een hand op je hart en een hand op je buik. Probeer dan te bedenken wat jouw lichaam allemaal voor je doet: het zorgt ervoor dat je leeft, kunt lopen, sporten, kunt vrijen en dingen kunt maken. Probeer hier elke dag ongeveer vijf minuten bij stil te staan en je zult merken dat alleen hierdoor al de waardering voor je eigen lijf groter wordt.

The naked truth

Dan gaan we door naar stap 2. Deze stap kan, zeker in het begin, nogal raar en onwennig aanvoelen, maar het gaat zeker helpen om jouw lichaam te leren kennen én te leren waarderen.

Koop een fles bodylotion, als je die nog niet hebt, en neem na het douchen eens de tijd om jezelf in te smeren. En dan bedoelen we niet functioneel smeren en klaar, maar lichaamsdeel voor lichaamsdeel. Sta bewust stil bij wat je aanraakt, beschrijf het desnoods voor jezelf in je hoofd of hardop: ‘Dit is de huid van mijn been, dit is hoe mijn knie aanvoelt, mijn bovenbeen…’ enzovoort. Dit zorgt ervoor dat je comfortabeler met jezelf wordt én met je naaktheid, en dat heb je weer nodig voor stap 3.

Ban de pyjama

Naakt slapen: een van de grootste vrijheden in het leven, als je het ons vraagt. Dat is niet alleen leuk voor jezelf, maar ook voor je partner (als je die hebt). En nee, maak je niet druk over kou. Je lichaam warmt vanzelf op onder de dekens. Dus stap 3: begin eens met één keer per week naakt te slapen, en misschien gooi je daarna wel al je pyjama’s in de textielbak.

Neem tijd voor jezelf

Liefde voor je lichaam komt ook voort uit liefde voor jezelf. Dus geef jezelf wat ademruimte, prop je agenda niet vol maar neem ook tijd voor rust en reflectie. Probeer een nieuwe hobby of lees een goed boek. Doe iets dat je inspireert óf doe juist helemaal niks – wat jij nodig hebt telt. Sta er trouwens ook even bij stil dat je dit voor jezelf doet omdat je het jezelf gunt, en niet omdat je deze tip 4 hier gelezen hebt en nu als een militair het schema afwerkt.

Niet tevreden?

Ben je wat te zwaar? Of juist te dun? Zou je graag een gespierde buik, armen en/of rug hebben? Wil je blond zijn of donker? Een baard laten groeien? Doe dat dan! Als je als ‘slank’ persoon zegt te willen afvallen, krijg je van je omgeving al gauw ‘ben jij gek?!’ te horen. Wil je juist méér curves? Dan beginnen mensen al gauw te mauwen over ‘ongezond’.

Geef al die mensen een dikke vinger en doe waar jij je goed bij voelt. Heb je body goals? Werk er dan aan. Je lichaam kan in een korte tijd al veel veranderen. Waar het om draait is dat jij je goed voelt in jouw lichaam, en dát is oprechte body positivity.

Wat vind je van deze hack?
3Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...1Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]