Maak je roosters digitaal met DigitaleStudent – #HacktoSchool

Op het digitale gebied lopen veel Universiteiten een paar stappen achter, het gebruik van BlackBoard werkt dit ook vaak meer in de hand dan dat het zou moeten verbeteren. Neem bijvoorbeeld het gebruik van digitale agenda’s. Mijn bachelor jaren bestonden elke drie maanden weer uit een rooster volledig overtikken in mijn Google Calendar, exporteren en vervolgens met mijn hele jaar delen op, bijvoorbeeld, Facebook. Digitale Student heeft dit probleem eindelijk opgelost!

Het ontbrak aan een simpele export functie in de rooster applicatie. Natuurlijk zeggen ze ‘zijn we mee bezig’.  Ondertussen heeft een student van de Faculteit Medische Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen besloten om zijn eigen probleem op te lossen en dit te delen met de rest van Nederland.

Nico Mollema, student Bewegingswetenschappen, besloot iets te doen aan dat eeuwige overtikken. ‘Ik was altijd uren bezig met het handmatig invoeren van het rooster en dan had ik nog niet eens de docent erbij gezet. Ik had hiervoor al interesse in programmeren en heb dit ontwikkeld.’ Dit is pas een schoolvoorbeeld van ‘scratching your own itch’!

Hieruit volgde de website ‘Digitale Student‘. DigitaleStudent biedt nu voor drie onderwijsinstellingen een converter aan, te weten de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, Universiteit van Amsterdam en Rijksuniversiteit Groningen. Je stopt je rooster in het systeem en er komt een .ics (een kalender bestand) uitrollen! Het is nog niet 100% perfect, bij een eerste test kwamen een paar foutmeldingen, maar in elk geval gebeurt er iets! Nico Millema: ‘Het is dus niet zo dat scholen zich aanmelden, het is eerder zo dat scholen die niet goed hun roostermanagement op orde hebben door mij toegevoegd worden. Wel moet daarbij gezegd worden dat de roosterpagina zonder in te loggen te benaderen moet zijn.’

Dus als je je rooster digitaal wilt hebben (zoals een groot deel van de studenten wil), gebruik Digitale Student en je hebt je rooster met een paar klikken in je agenda.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

3 Comments

 • Willem van Valkenburg
  Posted 24/08/2012 2:57 pm 0Likes

  Aan de TU Delft hebben wij binnen Blackboard de mogelijkheid om je eigen rooster samen te stellen. Dit rooster is ook beschikbaar als iCalFeed, die je in je Google Agenda, smartfoon e.d. kan importeren.
  Doordat het een feed is wordt je rooster ook meteen bijgewerkt als er een wijziging in het rooster is.

  Makkelijker kunnen we het toch niet maken voor studenten 😉

  Deze module werkt op basis van Syllabus Plus-roostersysteem en is ook beschikbaar voor andere instellingen. Inmiddels maken oa. Radboud en Inholland hier ook gebruik van. Meer info via http://www.eveoh.nl

  • DigitaleStudent
   Posted 24/08/2012 4:32 pm 0Likes

   DigitaleStudent maakt de roosterfiles op basis van de gegevens op de roosterpaginas. Het is nu nog niet mogelijk om je te abonneren op een feed, maar dit is in ontwikkeling. Bovendien komen er filters om enkel de werkgroepen te selecteren waar je je voor ingeschreven hebt. Dit om een vol en onoverzichtelijk rooster te voorkomen.

   Met vriendelijke groet,
   Nico Mollema

Leave a comment

[wpterms id="3193"]