Maak met Prezi een show van je gedachten

Ik maak soms powerpoint presentaties. Hoewel ik zeker geen liefhebber van ben van deze toepassing, gebruik ik het wel. Ik heb het nodig om orde te scheppen in het chaotische enthousiasme waarmee ik over onderwerpen als cloudcomputing, personal branding en HNW kan vertellen. Natuurlijk zijn er mensen die met powerpoint prachtige presentaties kunnen maken, maar dat kost veel kennis en mij dus veel tijd. Gevolg is dat mijn presentaties meestal een saaie opsomming van onderwerpen zijn met af en toe een plaatje.

Het leuke van sociale netwerken is dat er bijna dagelijks interessante nieuwe tools en ideeën uit opborrelen. Zo zag ik een aantal weken geleden mijn eerste Prezi op de site van @Elsavb. Er zijn van die momenten dat je in een split-second weet dat je naar iets goeds zit te kijken en dat gevoel kreeg ik in de eerste paar seconden dat ik Prezi zag. Prezi is een on-line presentatie toepassing waarbij je op 1 vel ‘papier’ je volledige idee kan uittekenen. Mensen die mindmappen zal dat zeker aanspreken. Vervolgens leg je een structuur over je ideeën en je presentatie is klaar.

Ik zou er een uitgebreid artikel over kunnen schrijven, maar als je hier kijkt, zie je een voorbeeld van een presentatie die ik heb gemaakt over dit onderwerp. En dat past eigenlijk volledig in de filosofie van Prezi. What you see is what you get, want het kan namelijk maar een paar dingen. Tekst, plaatjes, filmpjes, frames, pijltjes en een pad aanleggen. Binnen een kwartier heb je alle functies geleerd en kun je beginnen met je creatieve proces. Juist die beperking in hoeveelheid functionaliteit en de toepasbaarheid van wat het wel kan, is volgens mij de grootste kracht van deze software. Het kan maar een paar dingen, maar dan ook vreselijk goed. Het team van Prezi heeft waarschijnlijk de lessen uit het boek Getting Real goed ter harte genomen en dit heeft geresulteerd in een zeer compacte en bruikbare tool.

Kortom, het is leuk om presentaties met Prezi te maken en ze zijn leuk om naar te kijken. Er is een Public (gratis) versie, gevolgd door een Enjoy en een Pro die je in de vorm van een abbonnement kunt afnemen. De gratis versie is volledig functioneel. Er zijn ook student/teacher licences beschikbaar. In de Pro versie zit een off-line editor. Met alle versies kun je zowel je presentatie on-line bekijken als downloaden en locaal uitvoeren. Let op, voor youtube filmpjes heb je natuurlijk wel een internet verbinding nodig.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

15 Comments

 • Remco
  Posted 10/06/2010 1:08 pm 0Likes

  Tja, dat ligt denk ik een beetje aan de business waarin je zit. Als je in de ‘praat’ business zit (lifehacking, coaching, management, etc.) dan kom je wel weg met een prezi met een paar kreten. Het verhaal eromheen is dan belangrijker.
  Maar als je bijv. aan een team van experts de technische details van een kernfusiereactor wilt uitleggen, dan heb je wel wat plaatjes en grafieken van goede kwaliteit nodig. En daarvoor kun je met prezi niet goed uit de voeten, aangezien plaatjes en filmpjes er niet meer uitzien na conversie om ze geschikt te maken voor invoegen. En dat is echt jammer, want het concept van zoomen zou juist voor dit soort doeleinden perfect zijn. Je zou dan echt door het hele apparaat kunnen ‘lopen’ en inzoomen om technische details te laten zien en om meetdata te tonen.

  Kortom, goeie tool voor een praatverhaal, maar als je echt dingen wilt laten zien dan loop je tegen de beperkingen aan.

 • Jacco van der Pol
  Posted 09/06/2010 5:43 pm 0Likes

  De kracht van Prezi zit hem onder andere in wat het niet kan. Ik kan mij geen powerpoint presentatie herinnneren die me enigszins kon boeien. Het zijn de sprekers die een verhaal te vertellen hebben en soms is het handig om het verhaal te ondersteunen met visuele hulpmiddelen. Je ziet echter meestal slide-shows met heel veel informatie, tabellen, opsommingen, grafieken en soms een plaatje. Maar daar zit ik als toehoorder niet op te wachten. Ik zit te wachten op beelden die het verhaal ondersteunen en niet op een overload aan informatie die me afleiden van het verhaal. Prezi nodigt uit om op een andere manier over de visuele component van je presentatie na te denken en daarom vind ik de beperkingen in het product een feature op zich.

 • Remco
  Posted 09/06/2010 4:48 pm 0Likes

  Ik heb er nu wat mee proberen te werken, maar als je echt iets wilt maken (geen demo voor het product Prezi, maar een serieuze presentatie) dan loop je tegen allerlei beperkingen aan: slechte compatibiliteit met bestandsformaten en zeer beperkte opmaak mogelijkheden. Wat dat betreft is Powerpoint zo slecht nog niet.
  Jammer, want het concept van zoomen is wel echt sterk. Afwachten dan maar en hopen maar dat het ooit nog eens het niveau van ‘gimmick’ zal ontstijgen.

 • Pascal
  Posted 06/06/2010 6:39 pm 0Likes

  Let er op dat bij de Free edition je presentatie niet prive is: All your prezis will be published on Prezi.com/showcas

 • Remco
  Posted 02/06/2010 10:52 am 0Likes

  Nooit eerder gezien, maar ik vind het een briljante gedachte, dat zoomen. Wel vind ik de edit mogelijkheden wat beperkt. En een klein praktisch probleempje waar ik tegenaan liep: hij accepteert alleen flv en swf movies. Weet iemand een goed, simpel en gratis tooltje om (xvid encoded) avi movies om te zetten naar bijv. flv?

 • Hub Jongen
  Posted 28/05/2010 10:41 am 0Likes

  Super tool! Eenvoudig en doeltreffend.

 • Henri Koppen
  Posted 28/05/2010 9:54 am 0Likes

  Zeker een mooie tool. Jammer dat het gemaakt is in flash 🙂

  En een verademing tov Power Point.

 • Tijl Vandersteene
  Posted 27/05/2010 6:55 pm 0Likes

  Hei Jacco. Bedankt voor deze post.
  Prezi ziet er interessant uit: eenvoudig, gebruikersvriendelijk en met ruimte om zelf creatief aan de slag te gaan.
  Mooie Prezi trouwens die je gemaakt hebt. Heeft me in ieder geval zin doen krijgen om het zelf te testen.

 • Patrick Mackaaij
  Posted 27/05/2010 3:46 pm 0Likes

  Inderdaad een goede tool! Sinds Prezi heb ik zelf geen aantekeningen van de presentatie meer nodig – alles ligt letterlijk “op tafel”.

  Je kunt YouTube video’s downloaden en dan uploaden naar Prezi waarna ze zonder internetverbinding te gebruiken zijn in de offline player.

  Zie voor meer tips: http://www.eenmanierom.nl/overzichtelijke-en-verbluffende-presentaties-te-maken-met-prezi/

 • Toin Pijnenburg
  Posted 27/05/2010 2:53 pm 0Likes

  Prezi is leuk en creatief. Echter het gaat om je boodschap. Verlies je zelf niet de techniek. Leuke van Prezi is ook dat je niet persé een vaste volgorde hoeft aan te brengen. Een kleine tip die ik nog graag deel. (Omdat ik zelf zo leuk vind om te doen).
  Maak eens een Pecha Kucha met Prezi. Pecha Kucha is een presentatievorm waarbij je verhaal in exact 6 minuten en 40 seconden wordt gepresenteert.
  Een Pech Kucha is 20 afbeeldingen die elk 20 seconden worden getoont. Geen lange saaie preso’s maar lekker kort en creatief.
  Bijgaand een voorbeeldje http://prezi.com/eqbdyzne7dd7/pecha-kucka/

 • Jacco van der Pol
  Posted 27/05/2010 2:09 pm 0Likes

  @wendy: Klopt, niet nieuw, maar voor mij wel. Daarbij was er nog geen artikel aan gewijd op lifehacking en het product is dat wel waard.

  @ellen: Ja, kijk hier: http://blog.prezi.com/2010/04/06/prezi-desktop-3-save-to-a-native-file-format-export-to-pdf-and-print/
  Je hebt, als ik het goed lees, ik wel de pro versie nodig. Je kan de prezi desktop wel 30 dagen uitproberen.

 • Ellen
  Posted 27/05/2010 1:57 pm 0Likes

  Kun je nu met Prezi al op een behoorlijke manier je presentatie printen (met aparte pagina’s) voor mensen die hem willen doorsturen naar anderen? Dat is voor mij nog steeds de grote bottleneck waardoor ik het amper kan gebruiken.

 • Wendy
  Posted 27/05/2010 1:05 pm 0Likes

  Ja zeker leuk, maar ehm, niet bepaald nieuw. Ruim een jaar geleden gebruikte elke spreker op the next web deze tool namelijk al om te presenteren…

Leave a comment

[wpterms id="3193"]