Maak “stomme” taken leuk!

Plaats van handeling: de keukentafel

Tijdstip: na het avondeten

Sinds kort ervaart de jongste bij ons thuis (een dametje van 7) het afruimen van de tafel na het eten niet meer als een vervelend klusje. Integendeel zelfs:
Na een lange dag, veel heen en weer rennen, boodschappen doen, en koken,  hadden we niet echt veel fut meer. Normaal ruimen wij de tafel af, en de afwasmachine in. In het kader van ‘samen’ zou het leuk zijn als we met zijn allen de tafel zouden dekken en afruimen, en zou het leuk zijn als de kinderen daarin een rol hadden. Voor ik er erg in had, floepte ik er na het eten uit, dat het wel érg gaaf zou zijn als de jongste eens mee zou doen met de voorrondes van het Europese kampioenschap tafel-afruimen. De finale zou in het najaar in Londen zijn, sprak ik overtuigend. In no time was de tafel leeg, en schoon.  Een trots meisje was ineens vastberaden om dat kampioenschap te winnen.

Ik vrees dat ik in het najaar mijn vrienden in Londen moet bellen en ergens een mooie beker moet laten maken.

(uiteraard wil ik niet pleiten voor liegen als opvoed-hack, maar als de uitkomst een bijzondere ervaring in Londen zal zijn, dan mag het toch? 😉 )

Het plan is overigens om binnenkort nog wat ouders bij elkaar te trommelen om die “voorrondes” te houden. Hebben we er allemaal plezier van.  Die trip naar Londen is overigens bijzaak aan het worden, samen de tafel afruimen is veel leuker dan een beetje toekijken, hebben we met zijn allen ontdekt.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

33 Comments

 • Jacco
  Posted 31/10/2008 2:35 pm 0Likes

  Als je je kinderen enthousiast maakt voor een kampioenschap dat niet bestaat, maar wat je zelf gaat organiseren, dan kan je het natuurlijk niet over liegen hebben. Ook al bedenk je het ter plekke, geeft het alleen maar aan dat je creatief en ondernemend bent.

  Los van het feit dat je je kind nu zover hebt dat ze meehelpt de tafel af te ruimen, leer je ze ook om creatieve en leuke oplossingen te verzinnen voor problemen. Als je dit vaak doet wordt het een ‘way of life’ en deze ‘way of life’ zal dan ook worden overgenomen door je kinderen.

 • Sytse
  Posted 11/03/2008 5:38 pm 0Likes

  Kwam net deze link tegen en moest toch wel heel erg aan dit artikel denken: http://www.thorstenvanelten.com/products/?category_id=22&product_id=289

 • Nietsje
  Posted 02/03/2008 1:37 am 0Likes

  @Tom

  Aan je taalgebruik en spelfouten te zien is voor jou nog heel veel geniaal.

 • Tom
  Posted 29/02/2008 6:31 pm 0Likes

  Allemachtig, wat een gemiep. Ik vind het genieaal gevonden.

  Hoezo liegen? De voorrondes zijn zojuist gestart en hij heeft nog maar één deelnmeer.

 • Anthony
  Posted 27/02/2008 9:39 pm 0Likes

  @liegen.

  Hier een leuk stukje over liegen!

  http://www.managersonline.nl/weblog/130/vijf-tips-om-functioneel-te-liegen.html

 • greald
  Posted 20/02/2008 9:29 pm 0Likes

  Je ontkomt er, denk ik, niet aan om zo’n kampioenschap in Londen te organiseren, Martijn…
  Koud kunstje voor jou, toch?

 • Debora
  Posted 20/02/2008 9:27 am 0Likes

  @Joost
  Sinterklaas is wel degelijk bedoeld om praktische dingen van kinderen gedaan te krijgen: “netjes je kamer opruimen, lief zijn voor je broertje, etc want anders krijg je geen cadeautjes”. Als Sinterklaas daar niet voor bedoeld zou zijn kunnen we alle kinderen de waarheid vertellen en gewoon Sinterklaas vieren zonder de leugen.

 • Een voorbijganger
  Posted 19/02/2008 11:58 am 0Likes

  Dat jullie energie verspillen in dit soort discussies is gewoon lachwekkend.

 • Bas
  Posted 19/02/2008 11:34 am 0Likes

  Poehee!

  Veel ouders met te veel tijd om zich te druk te maken hoe een andere ouder ‘zijn kinderen’ opvoedt. Martijn, al doet je dochter mee aan alle onderdelen van de Olympische Spelen en maakt ze daardoor het hele huis schoon en was ze ook nog je auto, ik vind het een sublieme vorm van creatief opvoeden en lol maken ineen. Je zult alleen tot je 80ste met Kerst horen dat Opa altijd zei dat Zij met de Spelen mocht meedoen… En dat komt volgens mij in elk gezin voor.

 • Nietsje
  Posted 19/02/2008 12:35 am 0Likes

  @Martijn.
  Wanneer dit ‘so you wanna be a parent’ was, had je de voorrondes niet gehaald.

 • ook een Joost
  Posted 18/02/2008 7:21 pm 0Likes

  @Marjo: krijg/kreeg jij je opvoeding van je baas?

  @Martijn: ja, Sinterklaas is ook een grote collectieve leugen, maar niet bedoeld om praktische dingen als tafelafruimen van kinderen gedaan te krijgen. Wat was nou precies je bezwaar tegen het feit dat je dametje van 7 bepaalde klussen niet kon waarderen? Haar protest? Wees blij dat ze dat ontwikkelt.. Ik heb een dametje van bijna 5 en een heertje van bijna 7 en die vinden bijvoorbeeld het opruimen van hun speelgoed echt geen leuke bezigheid (en dan druk ik me voorzichtig uit…) en daar hoort een zekere hoeveelheid weerstand, mokken en theater bij. Eigenlijk lach ik me van binnen hartstikke slap om de prachtige redenaties die ze kunnen bedenken waarom het toch zó ontzettend oneerlijk is dat ze het speelgoed van de ander moeten opruimen waar zij toch geeneens mee gespeeld hebben, pfah… Toegegeven, er zijn dagen dat mijn lontje wat korter is maar meestal kan ik het stoomafblazen van mijn in hun ogen zeer onterecht bejegende kinderen wel hebben. Daar ben ik ook vader voor geworden. Waar staat geschreven dat kinderen nooit ergens moeite mee mogen hebben, en dat je daar als ouder nooit iets van mag merken? Ik gebruik de lifehacks van deze site (voor zover ze enig realistisch gehalte hebben) om de ècht onbelangrijke zaken van het leven – werk enzo – te minimaliseren qua tijd- en aandachtconsumptie, zodat ik meer tijd overhou voor de dingen die er in mijn optiek echt toe doen.

  En nee, ik ben zeker geen modelvader… Maar als je ‘ongemakken’ die bij het opvoeden horen wil wegwerken zou je ook kunnen denken aan het ‘outsourcen’ van je opvoedkundige taken aan een nanny of zo.

  @Rene: goeie! 🙂

 • Rene
  Posted 18/02/2008 12:36 am 0Likes

  Over een paar jaar:
  “Pap, ga nou maar fijn naar het bejaardenhuis, dan win je volgend jaar vast de wereldkampioenschappen biljarten in Melbourne”…

  Jong geleerd is…
  Wat een voorbeeld voor je kinderen, bravo!

 • lief
  Posted 17/02/2008 8:48 pm 0Likes

  Jammer dat je niet kunt opvoeden

 • Pete
  Posted 17/02/2008 3:01 pm 0Likes

  Dit is nou al de zoveelste keer dat ik een tenenkrommend verhaal lees hier op LH. Wanneer dringt het door tot de auteurs dat zij of met informatie komen waar niemand wat aan heeft (omdat het gemeengoed is bijv.) of waar je je grootste vijand nog niet mee zou informeren, waaronder dit betreffende stukje valt. Is dit het nieuwe opvoeden?

  De maatschappij dat ben jij, en met dit soort, op beloning belust gedrag, wordt niemand beter.

  Laten we maar hopen dat de meeste bezoekers van jullie er ook zo over denken. Ben alleen zo bang dat die hoop ijdel is…

 • Nietsje
  Posted 17/02/2008 2:57 pm 0Likes

  @ Martijn 17th 12:30

  Je geeft in je reactie aan dat je mensen op een creatieve manier wilt prikkelen en dat je zelf ook niet pleit niet voor het belonen van gewone taakjes en worsten voorhouden.

  Wat is dan eigenlijk nog je punt in het artikel bovenin en wie ben jij dan wel niet dat je vindt dat je gekoppeld aan een nieuwssite dit soort dingen moet roepen naar mensen?
  Op het lifehackingcongres moeten jullie als redactie maar eens met elkaar gaan praten over 1. Ethiek in je web2.0 wereldje en 2. Een beetje onderbouwing getuige eerder het opvoed artikel waarin naar ‘praten met water’ werd verwezen.

 • Nietsje
  Posted 17/02/2008 2:26 pm 0Likes

  @Marjo….
  Gelukkig maar, want dat soort bedrijven is ongezond 🙂

 • Marjo
  Posted 17/02/2008 1:34 pm 0Likes

  @ Nietsje

  Nee werkte 😉

 • Nietsje
  Posted 17/02/2008 12:53 pm 0Likes

  @Koos
  Uitstekend verwoord!

 • Martijn Aslander
  Posted 17/02/2008 12:50 pm 0Likes
 • Koos
  Posted 17/02/2008 12:40 pm 0Likes

  Ah, natuurlijk. Het gaat Aslander er kennelijk om dat stomme klusjes voor hem worden opgeknapt. Dat hij zijn kinderen zo kan manipuleren dat ze het nog met plezier doen is een pluim waard. Hij zou manager moeten worden. Of verkoper.
  Maar of zijn kinderen er verantwoordelijkheidsbesef van leren valt te betwijfelen. Kinderen zijn er beter gebaat dat ze het belang inzien dat iedereen zijn steentje bijdraagt in de vervelende zaken van het huishouden. En dat daar af en toe best een beloning tegenover kan staan.
  Mijn kinderen doen ook de tafel en de afwasmachine. Maar met totale medewerking. Omdat ze weten *en* beseffen hoeveel klusjes wij voor hen opknappen. Sámen die kar trekken!

 • Mark
  Posted 17/02/2008 12:36 pm 0Likes

  Ach ja, als het werkt, werkt het.

  Mijn kids probeer ik nou wat netter te leren eten (en vooral meer te leren eten) als voorbereiding als we ooit bij de koningin gaan eten.

  Werkt ook prima, niet eens helemaal gelogen (zou toch ooit kunnen en ik noem geen datum)

 • Nietsje
  Posted 17/02/2008 12:28 pm 0Likes

  @Marjo

  Werk jij in zo’n louche tent?
  Kijk eens op monsterboard. Er zijn zat organisaties waar dat transparant en correct wordt afgehandeld.

 • Nietsje
  Posted 17/02/2008 12:25 pm 0Likes

  @Martijn

  Tenzij je ze dat onderscheid niet bijbrengt…
  Wanneer je alleen maar beloning gebruikt als stimulans en nooit aanspreekt op eigen verantwoording krijg je verwende kinderen.

  In bovenstaand voorbeeld zit op zijn minst iets als je eigen spullen opruimen. Wanneer je je kind daarvoor gaat belonen in plaats van goed de tijd te nemen ze daarin op te voeden is dat alleen maar droevig.

  Past een beetje in de stijl van tweeverdieners met kinderopvang-kinderen waar geen tijd meer is om het geduldig samen te doen en te bespreken. Met cadeautjes na een dag werken worden dan twee problemen opgelost: Het kind stil en het gevoel dat je ze wat hebt meegegeven.

 • Marjo
  Posted 17/02/2008 12:24 pm 0Likes

  Ach, op ons werk wordt ons toch ook een opslag aan het eind van het jaar in het vooruitzicht gesteld als we goed functioneren. Hoe vaak gebeurd het niet dat die opslag er toch niet in zit omdat “de bedrijfsresultaten tegenvallen”, of dat de opslag heel erg tegenvalt? Eigenlijk gebeurd in de volwassenwereld precies het zelfde.

 • Martijn Aslander
  Posted 17/02/2008 12:13 pm 0Likes

  @wouter (en de anderen)

  Ook over Sinterklaas zijn we niet altijd eerlijk, zonder dat we daar “slecht” bezig zijn.

  Ik denk dat kinderen prima het onderscheid kunnen maken tussen een leugentje ten behoeve van een grap en een “slechte” leugen

  Ik pleit ook niet voor het belonen van normale taakjes en het voorhouden van een worst om stomme taken acceptabel te krijgen.

  Met de post hoop ik mensen op creatieve ideeën te brengen om spelenderwijs kinderen te leren om op een leuke manier taken te doen.
  Zoals met veel dingen in het leven (ook in de volwassenen-wereld), worden op het oog vervelende klusjes leuker als je er een uitdaging van maakt.

 • Nietsje
  Posted 17/02/2008 12:11 pm 0Likes

  Met de laatste zin bedoel ik het artikel erboven…

 • Nietsje
  Posted 17/02/2008 12:10 pm 0Likes

  Opvoeden is ook je kind(eren) leren dat ze eigen verantwoordelijkheden hebben zonder dat daar altijd maar een beloning tegenover hoeft te staan.

  Wanneer je mee eet, mag je daar best wat voor doen. Kinderen kun je dit stapsgewijs leren door samen die last te dragen en ze daarin op die medeverantwoording aan te spreken. Het gaat daarbij natuurlijk om het besef en niet de hoeveelheid werk die ze daarin doen (mag symbolisch zijn).

  Wat is de les die je je kind meegeeft wanneer je ze zo opvoedt? Dat je mensen een worst moet voorhouden wanneer ze ergens geen zin in hebben?

 • Fish T.X>
  Posted 17/02/2008 12:04 pm 0Likes

  la vita e bella

  Spelen, blijer, lichter…motiveert..

 • Wouter
  Posted 17/02/2008 11:40 am 0Likes

  Liegen werkt nooit, dat is slecht én een van de dingen die je je kind probeert bij te brengen.

 • Bart
  Posted 17/02/2008 11:20 am 0Likes

  Geniaal gedaan !

 • Nog een peter
  Posted 17/02/2008 10:08 am 0Likes

  wat een slecht artikel zeg…
  1…Als je het zo druk op de dag hebt- dan mag je ook wel eens wat zogenoemde lifehacking tips ten harte nemen.
  2…idd. Gebasseerd op liegen en verzinsels- geen respect dus voor je kinderen blijkbaar?

 • ook een Joost
  Posted 17/02/2008 9:43 am 0Likes

  Grappig verhaal, maar gebaseerd op liegen en verzinsels – het recept om als opvoeder in no time te worden ontmaskerd…

  De beste lifehack op dit gebied is vervelende taken gewoon te delegeren en te accepteren dat dat je bepaald niet altijd applaus zal opleveren. Maar door consequent te zijn leer je m.i. je kinderen beter dat er nou eenmaal ook minder charmante zaken aan het leven vastzitten.

 • Joost
  Posted 17/02/2008 9:29 am 0Likes

  Liegen mag, die van mij is ook 7…ik gok zo dat je over 7-10 jaar alles netjes terug op je boterham krijgen…

  Sterkte!

  Joost

Comments are closed.