Maak van een gewone fiets een slimme fiets

Een fenomeen dat we de laatste jaren steeds vaker zien opduiken, is de elektrische fiets. Tegenwoordig is het geen rariteit meer om in volle inspanning voorbijgestoken te worden door een rustig peddelende bejaarde fietser. Echter, aan zo’n elektrische fiets zijn er ook een paar nadelen: de kostprijs kan zonder meer als ‘fors’ bestempeld worden, de fiets is vrij zwaar en je huidige tweewieler kan op eBay als je een nieuwe, elektrische koopt.

“Ha”, dacht Niko Klansek, “dat is dan zonder mij gerekend”. Hij bedacht het FlyKly Smart Wheel, een ‘slim’ fietswiel dat je helpt bij het trappen. In plaats van een volledig nieuwe elektrische fiets te moeten kopen, bestel je enkel het wiel dat op een gewone fiets kan gemonteerd worden. In een centrale schijf zitten de motor, de batterijen en de elektronica. Eens je wiel in de fiets zit, zal de motor aanslaan zodra je begint te peddelen. Stop je hiermee, zal ook het wiel het voor bekeken houden. De FlyKly heeft een actieradius van 50 km en de snelheid wordt begrensd op 25 km per uur.

Slim!

Verder is het wiel ook ‘slim’. Je smartphone kan aan het wiel gekoppeld worden zodat de batterij wordt opgeladen terwijl je rijdt. Door middel van bluetooth communiceert je toestel ook met de FlyKly: via een app kan je de motor aan- en uitzetten, kan je de snelheid instellen, zie je hoeveel batterij er nog rest … Beveiliging zit er ook in: de app kan het wiel ‘op slot zetten’ waardoor het niet meer draait. Is je fiets gestolen, dan ga je gewaarschuwd worden en kan je je fiets op je app volgen doordat er ook een GPS is ingebouwd.

Niko lanceerde een overigens zeer succesvolle crowdfunding campagne op Kickstarter. Vanaf mei 2014 komt het wiel op de markt en zal dan ook in Nederland te verkrijgen zijn.

Bekijk hieronder de interessante video:

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

7 Comments

 • Koosmien
  Posted 11/03/2014 7:01 pm 0Likes

  Ik ben benieuwd, dit lijkt mij wel iets om mijn toch al niet heel zwaar trappende bakfiets nog meer geschikt te maken voor grotere afstanden. Is er al iets bekend over wanneer deze wielen verkrijgbaar zijn?

  • Renaat Toppets
   Posted 12/03/2014 7:04 pm 0Likes

   Het wiel is volgens de makers verkrijgbaar vanaf juni 2014.

 • Arjan
  Posted 17/12/2013 2:56 pm 0Likes

  Ik ben het niet met Paco eens. Op dit moment ben ik een gezonde dertiger met een uitstekende lichamelijke conditie. Toch sta ik zeker niet afwijzend tegenover trapondersteuning. Er zijn afstanden die ik net iets te ver vind om te fietsen, maar waarvoor desondanks liever niet de auto pak. Daar zou trapondersteuning ideaal voor zijn.

  Een ander punt: Het ziet eruit als een heel sterk ontwerp, maar elke techneut weet dat er altijd zwakke punten zijn (bij het ontwerpen moeten er nu eenmaal compromissen gemaakt worden). Wat zijn dat bij de FlyKly? Is handig om te weten om te kunnen bepalen of de FlyKly een goede optie voor je specifieke situatie is.

  Een zwak punt zou bijvoorbeeld de bevestiging voor je smartphone kunnen zijn. Ik woon in de Randstad, en helaas moeten dat soort dingen gewoon hufterproof zijn. Er zijn namelijk altijd wel vrolijkerds die er lol in hebben dat soort dingen te slopen.

 • Paco
  Posted 03/12/2013 6:37 pm 0Likes

  Leuke vinding, maar totaal geen lifehack.
  Ik vind woon-werkverkeer per fiets een hele goede lifehack, omdat je transport en lichaamsbeweging tegelijkertijd doet en zo tijd bespaard.

  Met een elektrische fiets bespaar je alleen tijd als je wat ouder bent, of lichamelijke problemen hebt. Een gezond iemand kan toch makkelijk 25 km/uur fietsen? En is het niet gezond dat degenen die dat niet kunnen juist wel gaan trappen?

 • Peter Wolfs
  Posted 01/12/2013 2:07 pm 0Likes

  Ligt het aan mij, of is er een één-versnellings-beperking. (Ik zie maar één tandwiel op de achteras.)

 • Ruud Ravenhorst
  Posted 28/11/2013 10:22 am 0Likes

  Geniaal! Overigens (even in de mierenneukersmodus) de snelheidsbegrenzing is volgens het filmpje op 20 mijl gezet. Geen 25 km/u maar ruim 32. En dat scheelt!

  • Renaat Toppets
   Posted 28/11/2013 8:50 pm 0Likes

   Scherp, Ruud! Dat was mij niet opgevallen, dank voor de aanvulling 🙂

Leave a comment

[wpterms id="3193"]