Maak van je handschrift een lettertype

Je kent waarschijnlijk wel websites als Dafont, waar je allerlei mooi, leuke en bijzondere lettertypes kunt vinden. Maar er is één lettertype die je daar nooit zult vinden: je eigen handschrift! Wij vonden een leuke website waar je je eigen handschrift kan omtoveren in een echt lettertype of font!

https://lifehacking.nl/productiviteit-tips/scriptie-en-onderzoek-in-word/

Stap 1: Leeg sjabloon downloaden

Alles begint met een bezoek aan www.calligraphr.com (vroeger www.myscriptfont.com). Het is misschien een goed idee eerst even de rubriek Pricingte openen. Hier zie je dat je geheel gratis een font kunt creëren, met als belangrijkste beperking dat het ‘slechts’ 75 tekens kan bevatten. Kun je daar mee leven, klik dan op GreatLet’s try Calligraphr en vervolgens op Get started for free. Vul een geldig e-mailadres en een wachtwoord (2x) in en klik op Submit. Even later ontvang je een mail met een bevestigingslink om op te klikken. Aangemeld op de site klik je op Start app en vervolgens op Create a template. Selecteer de gewenste taal in het linkerpaneel – Dutch wellicht – en druk op de knop Download Template. Bevestig met Download om het bijhorende pdf-bestand op te halen.

Kies de gewenste taal voor een optimale letter- en tekenset.

Stap 2: Ingevuld sjabloon uploaden

Druk de pagina(’s) af en vul elke letter en elk teken met een niet al te fijne, zwarte pen in. Houd rekening met de hulplijnen. Ben je daar klaar mee, scan de pagina’s dan in of maak een scherpe foto met je smartphone. Zorg dat de vierkante iconen op de vier hoeken ook op je scan of foto staan.

Terug naar de website, waar je bovenaan My Fonts aanklikt en vervolgens UploadTemplate selecteert. Druk op de knop Bestand kiezen en verwijs naar de scan of foto. Bevestig met Upload Template. Even later verschijnt het resultaat. Een minder geslaagd teken verwijder je desnoods via de bijhorende prullenmand. Het is ook mogelijk een extra sjabloon te uploaden, waarbij je dan de keuze krijgt bestaande tekens te overschrijven of varianten voor die tekens te creëren. Bevestig met Add characters to your font.

Controleer goed de resulterende lettertekens.

Stap 3: Font gebruiken

Ben je klaar met alles, klik dan bovenaan op Build Font. Geef je font een naam en klik op Build. Je krijgt een voorbeeldweergave te zien waarop je met een schuifknop kunt in- en uitzoomen. Download je font door het ttf- of otf-bestand aan te klikken. Klik het gedownloade bestand in je Verkenner aan met de rechtermuisknop en kies Installeren. Start vervolgens je tekstverwerker op: ook je eigen font tref je nu onder de gekozen naam aan in het lettertype-overzicht. Typen maar!

Wat vind je van deze hack?
6Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...2Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

4 Comments

 • Advocaat Utrecht
  Posted 04/07/2019 8:20 am 0Likes

  Is er al iemand die een sjabloon heeft gemaakt zodat je die ook helemaal digitaal kan doen? Of is het dan makkelijker om direct een lettertype te creëren?

 • Lockpick
  Posted 27/03/2019 8:59 pm 0Likes

  Leuk om te doen dit, ik heb mijn eigen handschrift na gemaakt xD

  • Onno
   Posted 11/04/2019 8:19 am 0Likes

   En nu nog NL leren want na gemaakt moet zijn: nagemaakt of je hebt het na in plaats van voor gemaakt ?

 • Marij
  Posted 09/11/2017 12:21 am 0Likes

  Nu weet ik waarom er in die hele rij fonts zoveel onleesbare letters staan. 😉

Comments are closed.