Maak van je hifi een netwerkspeler

Je hebt ooit een stereotoren gekocht van je eigen krantenwijk en die is nog steeds goed genoeg. Maar nu wil je luisteren naar Spotify of andere internetradio. Je hebt geen zin om honderden euro’s uit te geven aan netwerkstreamers, soundbridges of wifi speakers, als je al zou weten welke de beste is. Dat is makkelijk op te lossen met een oude iPod Touch!
Een goedkope lifehack is om op marktplaats een oude iPod touch te kopen. Daarop installeer je Spotify en je hangt hem in je Wifi netwerk. Vervolgens verbind je de iPod met je je stereo installatie, via de CD-ingang die je toch niet meer nodig hebt.
Zo heb je voor een kleine 80 euro een oldschool mediacenter en toegang tot bijna alle muziek in de wereld.

Juiste versie iPod

Maar let op, niet alle iPods kunnen Spotify aan. Er moet iOS 5 of een latere versie opstaan (derde generatie). Als je marktplaatsverkoper niet zeker weet welke versie hij aanbiedt, dan zit je altijd goed als je een witte koopt. Dat is sowieso de vierde generatie iPods (en die ondersteunen tot iOS 6.1.6).

Snoertjes

De verbinding kan je maken met een snoertje van de hoofdtelefoon uitgang van de iPod (mini jack) naar de tulpingangen van je stereo. Als je verder niet zoveel eisen aan je geluidskwaliteit stelt is dat prima en het snoertje kost maar een paar euro.
De kwaliteit van het geluid wordt beter als je de universal dock uitgang gebruikt, maar het grote nadeel is dat je dan niet tegelijkertijd kan opladen. Je kunt daarom ook overwegen om je eigen ipod voorversterker in elkaar te solderen.
(Fotocredits: nikkytok via Shutterstock)

remcoDit gastartikel is geschreven door Remco Koffijberg. Hij maakt e-learning (www.afdelingtrainingen.com) en comedyshows (www.davidenremco.nl).
Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

9 Comments

 • Wieger
  Posted 18/06/2014 10:28 pm 0Likes

  Ik heb gekozen voor de sonos connect van 350. Maar als ik dat had geweten had ik zelf ook nog wel een oude ipod in de lade. Had dit even wat eerder moeten lezen.

 • Maarten
  Posted 21/04/2014 6:18 pm 0Likes

  Maak zelf gebruik van een goedkope android wifi stick met spotify die weer is gekoppeld aan de versterker. Deze bedien je dan weer met een android of spotify remote app. Voor minder dan 40 euro ben je klaar 🙂

 • Vincent Tabbers
  Posted 17/04/2014 11:11 pm 0Likes

  Een oude Android telefoon werkt ook prima. Ik gebruik mijn oude Samsung Galaxy S op dezelfde manier.

 • Peter
  Posted 14/04/2014 11:09 am 0Likes

  Was ook aan het kijken naar dure oplossingen, maar dankzij mijn zoon mooie oplossing gevonden: de Logitech wireless speaker adapter voor rond de €25. Via Bluetooth streamen van muziek vanaf iphone e.d. , via mijn eigen geluidsinstallatie. Werkt geweldig.

 • Eric cLaVie
  Posted 14/04/2014 10:58 am 0Likes

  Gewoon je laptop met kabeltje aan de versterker hangen kan ook natuurlijk!

 • PimK
  Posted 14/04/2014 10:12 am 0Likes

  Bovendien tik ik per maand €10 aan Spotify af, terwijl ik inmiddels terrabytes aan muziek op mijn schijf heb staan.
  Hoe is dat het beste te regelen?

 • Reemer
  Posted 14/04/2014 10:06 am 0Likes

  Slim idee maar wat nu als je Android hebt?
  Is er ook zo’n hack om je 4 jaar oude TV om te toveren naar een smart-tv?

  • remco
   Posted 15/04/2014 9:41 am 0Likes

   Dat is er wel. Google op android stick of android mini pc.

 • Marnix van de Veen
  Posted 14/04/2014 9:37 am 0Likes

  Of je koopt een tweedehands Airport Express. Of een Bluetooth dongle. Allebei een stuk goedkoper en je kan ze draadloos bedienen met de smartphone die je toch al hebt…

Comments are closed.