Een Mac voor ieder budget

Veel mensen willen graag een Mac of MacBook aanschaffen, maar haken af vanwege de forse prijzen die Apple hanteert. Gelukkig produceert de Amerikaanse multinational ook budgetmodellen en bovendien zijn er gereviseerde Macs in omloop. En wie liever helemaal niets uitgeeft, bouwt gewoon zelf een zogeheten Hackintosh. Hiermee installeer je het besturingssysteem van Apple op een doodnormale pc of laptop.

https://lifehacking.nl/productiviteit-tips/twee-vergeten-methodes-om-je-mac-sneller-te-maken/

1. Alternatieven

Een nieuwe iMac of MacBook kost behoorlijk wat centen. Zo ben je voor de goedkoopste MacBook Air met een 11,6inch-scherm al bijna duizend euro kwijt. Een nieuw iMac begint zelfs al bij zo’n 1200 euro. Wens je een snellere processor en een groter scherm, dan loopt de aanschafprijs fors op. Een iMac met 27inch-scherm kost minimaal tweeduizend euro. Niet iedereen wil zoveel geld besteden aan een nieuwe Mac en daarom is het goed om te weten welke betaalbare of zelfs gratis alternatieven er zijn. We zetten diverse mogelijkheden voor je op een rij, waarbij we onder meer instructies geven hoe je zelf een Hackintosh fabriceert.

2. Mac Mini

Wie liever een origineel en ongebruikt product aanschaft, kan eens kijken naar de goedkoopste Mac van Apple. De Mac Mini bestaat namelijk al sinds 2005 en geldt als instapmodel. De huidige zesde generatie is vanaf zo’n 550 euro te koop. Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat de Mac Mini uit een klein kastje dat je plat op het bureau kunt neerleggen. Gunstig is dat je via HDMI of thunderbolt een eigen scherm kunt aansluiten. De goedkoopste Mac Mini heeft een 1,4GHz-processor aan boord met 4 GB aan werkgeheugen. Daarnaast is er een schijf met 500 GB opslagruimte ingebouwd. Wens je liever snellere hardware, dan loopt de aanschafprijs van een Mac Mini in rap tempo op. De volgende versie is namelijk zo’n 250 euro duurder.

3. Recyclingprogramma

Apple heeft een recyclingprogramma om gebruikte Macs klaar te stomen voor een tweede leven. Mensen die hun Mac weg willen doen, kunnen het apparaat naar het bedrijf opsturen. Als tegenprestatie biedt Apple dan onder voorwaarden een cadeaubon aan. Deze afgedankte machines knapt het bedrijf op en biedt ze tegen een gereduceerd tarief te koop aan. Hier gaat een uitgebreid revisieproces aan vooraf, waarbij het apparaat volledig wordt getest. Apple reinigt de Mac en vervangt waar nodig beschadigde onderdelen. Gunstig is dat er op gereviseerde producten één jaar garantie zit. Bezoek www.apple.com/nl/shop/browse/home/specialdeals om te zien welke gereviseerde producten er momenteel te koop zijn. Houd er rekening mee dat Apple lang niet altijd opgelapte Macs op voorraad heeft. In de Amerikaanse webwinkel is er doorgaans meer keus. Surf hiervoor naar www.apple.com/shop/browse/home/specialdeals.

4. Gereviseerde Macs

Naast Apple zijn er ook nog andere bedrijven die gereviseerde Macs te koop aanbieden. Ook op deze adressen krijg je een aanzienlijke korting ten opzichte van een nieuw exemplaar. Belangrijk is dat je wel een betrouwbaar adres zoekt waarbij de medewerkers verstand van zaken hebben. Goede winkels hebben een eigen technische dienst die je bij mogelijke problemen kan helpen. Lees op de website nauwkeurig wat het revisieproces precies inhoudt en controleer ook de garantietermijn. In tegenstelling tot Apple bieden winkels doorgaans een kortere garantietermijn aan van drie tot twaalf maanden. Uitzonderingen zijn er overigens ook, want Leapp geeft 24 maanden garantie. Webwinkels met een behoorlijke voorraad gereviseerde Macs vind je onder meer op www.macbizz.com, www.iused.nl en www.leapp.nl.

5. Tweedehands

Als je wel een gokje durft te wagen, kun je ook online handelsplaatsen afstruinen naar tweedehands Macs. Marktplaats, eBay en Speurders staan er namelijk vol mee. Een gespecialiseerde online handelsplaats vind je op www.tweedehandsmac.nl. Vooral Macs die particulieren te koop zetten op Marktplaats zijn vaak erg betaalbaar. Voor een MacBook van zo’n zeven à acht jaar oud vragen particuliere verkopers meestal tussen de honderd en tweehonderd euro. Een nadeel van online handelsplaatsen is dat criminelen er regelmatig gestolen Macs aanbieden. Vraag daarom altijd naar het serienummer en controleer via www.stopheling.nl of het apparaat als gestolen staat geregistreerd. Verder zijn er op online handelsplaatsen ook vaak oplichters actief.

In een volgend artikel gaan we verder in op een zesde optie: het zelf bouwen van een Mac.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

3 Comments

  • Dave
    Posted 30/07/2018 11:18 pm 0Likes

    Apple producten zijn nou eenmaal duur, gelukkig zijn er genoeg goedkope alternatieven zoals Lub aangeeft. En dan heb je ook nog de refubrished iphones. http://www.iphoneoutlet.nl/refurbished-iphones

  • Michel
    Posted 20/06/2017 5:11 pm 0Likes

    Mijn vraag is dan eigenlijk eerder: Waarom dan een mac? Iedereen weet dat macs zo duur zijn omdat ‘iedereen er zo eentje wil’. Maar is dat wel zo? En waarom dan? Hip product? Toevallig de nieuwe Surface Pro al gezien? Of als je echt een laptop wilt de nieuwe Surface laptop?
    Zien die er niet net zo gelikt uit als de dunst mogelijke macbook? Hardwarmatig in veel gevallen nog betere prestaties ook en daarnaast voor een veel lagere prijs.
    Nee, voor mij geen mac, macbook of andere veel te dure Apple producten.

    • Lub Snoek
      Posted 27/06/2017 8:44 am 0Likes

      Er zijn genoeg gebruikers uit de professionele branche met genoeg reden om macOS te gebruiken. Als je macOS in een gelikt jasje wil hebben, betaal je inderdaad de hoofdprijs. Gelukkig draait macOS ook prima op samengestelde desktops: https://lifehacking.nl/diy/zo-bouw-je-een-hackintosh/

Comments are closed.