Mac tip: hou je desktop overzichtelijk

CamouflageDesktops hebben de neiging vol te raken met allerlei bestanden en op een gegeven moment kan dat er erg onoverzichtelijk uitzien. Vooral op Mac’s, waar programma’s vaak niet schermvullend zijn, kan dat afleiden tijdens het uitvoeren van je taken. Briksoftware heeft daar een oplossing voor bedacht: Camouflage.

Camouflage is een klein programmaatje dat je desktop verbergt. Wanneer je op de desktop klikt verschijnt er een finder window met de inhoud van de desktop. Zo kan je toch nog bij de bestanden komen die op de desktop staan.

Handig en gratis!

Windows gebruikers hoeven hiervoor trouwens geen programma te gebruiken:

 • Klik met je rechtermuisknop op de desktop.
 • Kies voor “Arrange Icons By” (wat is de menunaam in het NL?)
 • Klik op “Show Desktop Icons” zodat het vinkje weg gaat.
 • Herhalen als je alle icoontjes weer wilt zien.

Welke handige programma’s gebruik jij om je desktop overzichtelijk te houden?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

16 Comments

 • BM
  Posted 07/09/2010 10:58 am 0Likes

  Alles organiseren in mappen met verschillende categorieën, handmatig dus.
  Het downloaden van bestanden komen altijd eerst in de map downloads bij mij terecht, dat werkt als een soort filter. Zo houd ik mijn documenten en desktop overzichtelijk.

 • Webdesign Den Haag
  Posted 09/02/2008 1:29 pm 0Likes

  awsome post!

 • JJ
  Posted 28/12/2007 9:03 pm 0Likes

  Mijn desktop houd ik schoon door alle gedownloade bestanden automatisch in een Download map te laten landen. Zowel Safari, Thunderbird als Firefox hebben de mogelijkheid dit in te stellen. Ik heb de downloadmap meteen in het rechter deel van het Dock gedropt zodat ik direct bij deze bestanden kan. Heb ik overigens ook met mijn applicatiefolder gedaan.

 • 1852
  Posted 09/09/2007 12:46 pm 0Likes

  Nog enkele aanvullingen/ tips
  met f11 heb je direct het bureaublad in beeld
  met f9 heb je een totaal overzicht van de programma’s die open staan
  met f10 heb je een overzicht van de schermen die open staan binnen 1 programma.

  overigens kun je op je mac prima de schermen ook beeldvullend weergeven.

 • Jan
  Posted 09/09/2007 1:19 am 0Likes

  Ik was op die keystrokessite aan het rondkijken en wat aan het proberen en perongelijk heb ik een toetsencombi gevonden die ik al een tijdje zocht. Namelijk je mousepointer verbergen. Handig wanneer je bijv. inzoomt op youtube om fullscreen te kijken. Control-alt-d verbergt je muis, en door hem te bewegen komt ie terug.

  (lifehacking-> Prima web-site trouwens! Ga zo door!)

 • maccnl
  Posted 06/09/2007 9:22 am 0Likes

  Command(Apple-logo)-Shift-A

  Brengt je naar de Applications/Programma’s-map.

 • Martijn
  Posted 05/09/2007 9:22 pm 0Likes

  Helemaal niet nodig voor mij, juist op OS X blijft mijn desktop lekker clean omdat ik al mijn programma’s toch in de Application’s folder heb zitten. Als ik ze dan nodig heb is het alleen een questie van: Ga => Programma’s => Programma. Verder staat m’n balk onderin natuurlijk ook vol met de meestgebruikte software, en heb ik al het doelloze eruit gegooid.

 • Ilse
  Posted 05/09/2007 5:34 pm 0Likes

  Jup. Voor Windows is het dus eigenlijk helemaal niet zo efficient…tenzij ik het “wonderknopje” zelf over het hoofd heb gezien.

 • Joost
  Posted 05/09/2007 5:32 pm 0Likes

  En hoe laat je de ecoontjes weer zien in windwos? Moet ik dan weer:
  Rechtermuisklik->Pictorgrammen schikken op->Bureaubladpictrogrammen weergeven

  Moet ik dat dan weer aanklikken?

 • Raveon
  Posted 05/09/2007 12:07 pm 0Likes

  In Safari gebruik in Safari Stand (een Safari plugin) die een optie heeft om alles in een map te downloaden met de datum van die dag.

  Tidy by Date heet die optie en werkt voor mij perfect.

  Af en toe even die mappen doorlopen en weggooien wat weg kan en je desktop is weer clean.

 • Fred Zelders
  Posted 05/09/2007 11:37 am 0Likes

  Dank voor de Camouflage tip!

  Wij proberen de meest handige toetesen-combi’s voor Mac op te schrijven in de The Mac OS X Keystrokes Guide. De Thrash/Prullenbak commando’s staan er inmiddels ook bij: http://www.miniguidez.com/macosx/keystrokesguide/other/other.html 🙂

 • Karsten
  Posted 05/09/2007 11:24 am 0Likes

  thx daan for posting about my little tool. personally i don’t clean my desktop, i’m just too lazy for that. and working with all the icons is no fun, so when i use Camouflage to open the desktop on a single click (activate the “popup desktop” menu) it opens a window with the desktop content and i can view the files in list-view which is much faster 😉

  Karsten

 • Daan Kortenbach
  Posted 05/09/2007 10:41 am 0Likes

  @maccnl: we zijn nog steeds aan het finetunen, design is nog niet final 🙂 Vetgedrukt is inderdaad niet zo mooi, gaan we wat aan doen!

  Verder gebruik ik ook veelvuldig Quicksilver, daar komt binnenkort nog een grote posting over want het is een veel uitgebreider programma dan het in eerste instatie lijkt.

  Command-Shift-Backspace is nieuw voor me, die ga ik gebruiken, thanks!

 • maccnl
  Posted 05/09/2007 10:34 am 0Likes

  Maar de dikgedrukte reacties vind ik minder prettig…

 • maccnl
  Posted 05/09/2007 10:33 am 0Likes

  Ik download alles op m’n bureaublad en als ik vervolgens iets geïnstalleerd heb dan gooi ik het meteen weg. Command-Backspace. Daarna leeggooien met Command-Shift-Backspace. De tip met de Shift-toets bij weggooien is dus wel handig voor mij.

  Verder gebruik ik QuickSilver om programma’s te openen.

  P.S. Goed idee om aan het eind van je post een vraag aan de lezer te zetten.

 • Askafa
  Posted 05/09/2007 10:19 am 0Likes

  Menunaam in het Nederlands:

  Bureaubladpictogrammen sorteren op (oid)

  Ik gebruik een paar tweaks om mijn Prullenbak te verwijderen. Als ik iets moet verwijderen dan druk ik daarbij de SHIFT toets in, zo gaat het direct weg en raakt mijn prullenbank niet vol.
  Voor de rest heb ik programma’s in een toetsencombi gezet, die ik via mijn toetsenbord kan bedienen met 1 druk op de knop

Comments are closed.