Mac-tip: zet je beeldscherm in slaapstand

 

 

 

Je moet het maar net weten.

Hoe zet je even snel de monitor van je Mac uit, zonder dat je de computer in sluimermodus zet?

1. Ga naar Systeemvoorkeuren- Exposé en Spaces.

2. Klik voor één van de actieve schermhoeken ‘Beeldscherm in sluimerstand’ aan.

3. Als je nu met je muis in de (in mijn geval) linkerbovenhoek beweegt, gaat je beeldscherm acuut in slaapstand, tot je weer een toetsaanslag maakt of de muis beweegt.

Zoals je hieronder kunt zien, heb ik de schermhoek linksonder ingesteld op bureaublad, ook erg handig.

arc.jpg

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

25 Comments

 • raptor
  Posted 17/05/2008 6:00 pm 0Likes

  Nog makkelijker: Ctrl+Shift+Eject. 🙂

 • Jady
  Posted 16/03/2008 2:46 pm 0Likes

  Bedankt jeroenb!

 • jeroenb
  Posted 16/03/2008 12:37 pm 0Likes

  @jady : ja dat zit onder energy-saver, die krijg je als je op het batterijtje klikt in de werkbalk rechts-boven

 • Jady
  Posted 15/03/2008 9:34 am 0Likes

  Is het normaal als het beeldscherm na 1 minuut al automatisch op zwart gaat? kan je dit ergens instellen? als ik een tekst zit te lezen ofzo, is het heel irritant als t beeldscherm steeds zwart wordt. waar kan je het instellen dat dit bijvoorbeeld na 5min pas zwart wordt? Gr’s

 • Martijn Aslander
  Posted 08/03/2008 12:00 pm 0Likes

  @Bengt77 dank voor je reactie!

  wat mij het meest gelukkig maakt in deze optie, is gewoon het tijdelijk zwart maken van het scherm. Bij ons thuis staat een Imac een paar meter van de TV. Als je film aan het kijken bent, wil je niet een hel verlicht Imac scherm in je ooghoeken zien. Muis even snel naar linksboven bewegen, en klaar!

  Heel handig dus. Je moet het maar net weten. Zoals bij heel veel dingen in het leven. Leuk om te ontdekken, en leuk om te delen met anderen. En wie er niets aan heeft, jammer! volgende keer beter!

 • Bengt77
  Posted 08/03/2008 11:55 am 0Likes

  Jemig, mensen. Wat een negativiteit. Nee, deze functie zag niet tien jaar geleden ook al in het Mac OS. En ja, deze functie is nieuw sinds Leopard. En nee, de aan/uit-knop van je beeldscherm is niet per se sneller of handiger.

  De functie die _wel_ al heel lang in het Mac OS zit, is de functie om de screensaver te starten als je je cursor in de hoek plaatst. Bij een CRT voldoende (in het geval van een simpele zwarte screensaver) om het scherm echt zwart te maken. Echter, bij een TFT/LCD niet, aangezien de backlight blijft branden bij het inschakelen van de screensaver. Deze funcie is dus heel handig om branduren te besparen (zowel goed voor de levensduur van je beeldscherm, als voor het milieu en je energierekening).

  De aan/uit-knop op je display is zeker niet altijd handiger. Als je langere tijd weggaat van je computer kan het inderdaad net zo makkelijk zijn, maar als je gewoon even snel je display op zwart wilt zetten, is je cursor in de hoek plaatsen absoluut sneller (een kleine muisbeweging is immers veel sneller dan je hand naar je beeldscherm bewegen). Bovendien hebben MacBooks, MacBook Pro’s en iMacs geen knop op het display en dus ook geen mogelijkheid om hardwarematig het scherm te laten slapen. Deze functie is dus de enige manier om _op_commando_ (enkel) het scherm te laten slapen op deze computers.

  Bovendien, het indrukken van de aan/uit-knop is niet hetzelfde als deze functie. Die functie laat namelijk je _hele_ Mac slapen; deze functie laat enkel je _beeldscherm_ slapen. Heel handig als je computer bezig is met bijvoorbeeld renderen of Photoshop-acties, en je je Mac z’n werk wil laten doen terwijl je zelf even een theetje of Cup-a-Soup haalt.

  @Chris: Heb er ook heel lang op gewacht. En inderdaad, zoals Martijn Aslander schrijft: je moet het maar net weten. Begin, hoe meer ik het gebruik, steeds meer van Leopard te houden. Al dit soort kleine toevoegingen van functionaliteit. Ook de mogelijkheid om in 10.5.2 Stacks als oude vertrouwde lijst weer te geven. Apple luistert dus wel degelijk naar de gebruikers (en gelukkig maar).

 • Chris
  Posted 03/03/2008 11:53 am 0Likes

  Veel mensen denken dat dit de slaapstand is maar dat is het niet.
  Alleen je beeldscherm gaat op zwart en processen blijven gewoon doorlopen.
  Als je onder het Appeltje slaap / sleep kiest gaat je hele computer in slaapstand en gaan alle processen ook op hold.

  Deze functie zit er pas sinds 10.5 in en ik kan je vertellen: Heb er lang op gewacht!

 • Alucid
  Posted 28/02/2008 8:38 am 0Likes

  Jah, dat hoekje zat 10 jaar geleden ook al op de mac…

 • Double_UK
  Posted 27/02/2008 8:56 pm 0Likes

  Ik neem aan dat je F11 bedoelt? Dat alle open vensters even opzij springen zodat je zicht krijgt op je bureaublad?
  Misschien dat je even in systeemvoorkeuren–> exposé bij de ‘actieve schermhoeken’ per ongeluk één van de hoeken aan ‘bureaublad’ hebt tpegekend.
  Kies voor een andere functie of niets. En het is verholpen.

 • Ria
  Posted 27/02/2008 6:34 pm 0Likes

  Misschien dat een van jullie handige gasten mij kan vertellen hoe ik het wegspringen van al mijn vensters kan voorkomen. Ik weet neit hoe ik het beter uit kan leggen. Het is vast ook een of ander handigheidje wat erg irritant is, als je zoals ik veel muisbewegingen over het scherm maakt. Hoop dat iemand het begrijpt! Groets

 • froit
  Posted 27/02/2008 2:40 pm 0Likes

  Tsjongejonge, licht aan!!!!
  Exposé zit al twee drie jaar , vanaf 10,3 of zo op onze favoriete fruit-plankjes.
  Maar wat wel opvalt, is dat iedereen dezelfde instellingen gebruikt, linksboven screensaver, linksonder bureaublad, rechtsboven alle vensters..
  Wat nog niet vermeld is: ik heb, en ik denk velen met mij, rechtsonder alle vensters van het programma waar je op dat moment in zit, dus bijvoorbeeld in ‘Mail’ het hoofd-venster, en drie concepten war je tegelijkertijd in zit te frotten.
  Of twee-drie Illustrator-documenten tegelijk, lekker plakken en knippen
  En nu nog uit mijn kop leren welke ‘f’ toetsen er bij horen…

 • Grijze man
  Posted 27/02/2008 1:38 pm 0Likes

  Is een gadget met weinig functionaliteit. Als je namelijk in diezelfde linker bovenhoek op het appeltje klikt zit in het daarop verschijnende pulldown menu ook de sluimerstand. Kost ongeveer drietiende van een seconde meer tijd.

 • World Wise Wisdom
  Posted 27/02/2008 12:51 pm 0Likes

  10x sneller. Aan/uit knop van je monitor.

 • frank
  Posted 27/02/2008 8:48 am 0Likes

  Die functie zit volgens mij al heel lang in OSX, vanaf 10.3 of 10.4.

 • Marijn
  Posted 27/02/2008 8:27 am 0Likes

  Ik heb de rechterbovenhoek op “Alle vensters” ingesteld, zo krijg je in een oogopslag alle openstaande vensters naast elkaar te zien en kan je met 1 klik het venster waarin je wil werken kiezen… Erg handig, maar geen nieuwe functie, maar wellicht dat nog niet iedereen dit wist…

 • Sypie
  Posted 26/02/2008 7:46 am 0Likes

  @Nietsje: Krijg je bij een Mac geen handleiding? Ja, er zit een boekje bij hoe je bepaalde hardware kunt installeren, schoonmaken en wat je er vooral niet mee moet doen. Er is geen handleiding van het OS bijgeleverd, zoals Microsoft al jaren doet met zijn windows versies. Is dit jammer? Nee op zich niet, de helft snap je meteen en de andere helft van de uitlge kun je vinden onder de “Help” toets van het toetsenbord. Daar heeft iemand over nagedacht. Op Mac heb je geen F1 knop die je overal bij helpt, zoals windows dat heeft.

 • Christian
  Posted 25/02/2008 2:40 pm 0Likes

  Wow, dit is eigenlijk zo’n voordehandliggende feature dat ik er niet eens aan had gedacht dat het zo zou werken 🙂 Goed, er gaan weer wat branduurtjes bespaard kunnen worden.

 • Jeroen Visser
  Posted 20/02/2008 11:09 pm 0Likes

  @Nietsje: veel Maccers zullen online updaten naar Leopard, of de update gewoon draaien (en gelijk hebben ze). Het sluimeren van een (TFT) scherm is nieuw in Leopard; in de laatste Panther (10.4.11) is deze optie voor Exposé niet beschikbaar.

 • ron
  Posted 20/02/2008 5:45 pm 0Likes

  ctrl+shift+eject doet ’t ook prima…

 • cles
  Posted 18/02/2008 2:13 pm 0Likes

  of het aan en uit konpje even indrukken
  dus niet langer dan 3 seconden want dan gaat de maccie helemaal uit.

 • dirk
  Posted 17/02/2008 11:29 pm 0Likes

  al sinds de eerste leopard betas fervent gebruik van deze functie. echt ideaal als je bij de mac wegloopt en dat scherm niet onnodig wilt laten branden!

 • Joost
  Posted 17/02/2008 7:33 pm 0Likes

  Voor de hoekjes tekorten zijn er natuurlijk nog de duimknoppen en de scrollknop (push down) van de mightymouse…

 • Rinkel
  Posted 17/02/2008 5:57 pm 0Likes

  Ik kende deze nog niet. Ik heb nu helaas wel een chronische hoekjes tekort op mijn scherm.

 • Erik
  Posted 17/02/2008 5:42 pm 0Likes

  Ik heb die functionaliteit direct uitgeschakeld omdat ik steeds perongeluk allerlei acties deed tijdens het photoshoppen en browsen. Maar als je niet teveel met de muis hoeft te bewegen dan kan het idd handig zijn.

 • Nietsje
  Posted 17/02/2008 5:21 pm 0Likes

  Krijg je bij een Mac geen handleiding?

Comments are closed.