Maker Faire 050: de Ultimaker

De Maker Faire 050 bracht net als vorig jaar weer heel wat vernieuwende producten naar het hoge Noorden van Nederland. Eén daarvan was de Ultimaker, die softwareontwikkelaar David Braam uit Amersfoort mee had genomen.

David staat met zijn Ultimaker en MakerBot in een van de tenten op het buitenterrein bij de Machinefabriek. Volwassenen en kinderen kijken nieuwsgierig naar zijn machine’s, een rood-gele kubus en de kleurige mini-robotjes die ernaast liggen. Ondertussen maakt de machine een doorzichtige armband, die eenmaal klaar voelt alsof er elastiek in zit. Toch is hij echt van plastic.“Hiernaast maak ik bijvoorbeeld ook schaakstukken en gordijnhaakjes”, zegt David. Over de Ultimaker, die overigens van Nederlandse bodem is, is David meer te spreken dan over de Makerbot. “Twee jaar geleden kocht ik een Ultimaker. Hij is net iets preciezer dan een Makerbot, en ook nog sneller. Een paar maanden geleden ben ik software gaan schrijven voor de Ultimaker om het maken van 3D-ontwerpen voor ontwerpers zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Ultimaker was daarover zo enthousiast dat ik sinds drie weken voor ze werk”.

Eigen ontwerpen
Als softwareontwikkelaar kan David zijn eigen ontwerpen maken, wat voor mensen die geen kennis hebben van 3D-ontwerp niet haalbaar is. Gelukkig zijn er online veel ontwerpen te vinden die zo te downloaden zijn. Het voordeel van zelf kunnen ontwerpen is echter dat je de items die je print compleet kunt maken zoals je zelf wilt. “Ik ken iemand die schaakstukken heeft geprint met op ieder stuk zijn eigen hoofd. Een beetje freaky, maar dat is dus mogelijk”, aldus David.

Ultimaker
De Ultimaker is een sterke concurrent van de bekendere Amerikaanse MakerBot. Hij is ontstaan uit een samenwerking tussen designer Martijn Elserman en Masters of Science Erik de Bruijn en Siert Wijnia. De drie ontmoetten elkaar bij FabLab in Utrecht, wilden een betere 3D-printer maken en dit leidde tot de Ultimaker, waar inmiddels een bedrijf van meer dan 20 medewerkers achter zit. Op fora en in artikelen wordt de Ultimaker geprezen om zijn snelheid, nauwkeurigheid en kwaliteit.

De toekomst van 3D-printen?
In een eerder verschenen artikel blijkt dat Chris Anderson denkt dat over een paar jaar iedereen een 3D-printer in huis heeft. Hoe denkt David daarover? “Ik heb geen idee wat de toekomst van 3D-print is. Het kan alle kanten op. Het kan zijn dat iedereen er over vijf jaar een thuis heeft staan, maak het kan ook zijn dat niemand er over een tijdje niets meer mee doet. Nu is het leuk, hoe het loopt zien we dan wel weer!”.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author