Maker Faire 050 een groot succes!

Afgelopen weekend vond de eerste Nederlandse Maker Faire plaats in Groningen. We kunnen met een gerust hart zeggen dat Nederland toe is aan deze nieuwe stroming. Na een dag rondlopen, -kijken en praten in de Machinefabriek ben ik er van overtuigd dat de Maker Faire snel in andere steden moet en zal komen. De teller stond op het einde van de dag op zo’n 800 bezoekers, maar helemaal zeker weet de organisatie het niet. Het zouden er best meer kunnen zijn. Feit is dat de dag meer dan geslaagd is en volgend jaar mei de volgende editie in Groningen al in de agenda staat.

De dag stond in het teken van het zelf maken, zelf doen, nieuwe ideeën bedenken en die zelf uitvoeren. Of met de hulp van anderen. Of het nu ging om het maken van een LED libelle van kroonsteentjes, je eigen button ontwerpen en maken, spelen met Lego of je gezicht in 3D uit een printer krijgen, het was allemaal mogelijk. Niels Kim heeft onderstaande sfeerimpressie geschoten.

De Maker Faire bestond uit een aantal onderdelen:

Expositie: In de grote hal konden we ons vergapen aan de fraaie kunstwerken en interessante objecten die de Makers (Bouwers? Knutselaars?) er hadden geplaatst. Een hangende plantentuin voor op je balkon, een breiende typemachine of een robot die via de XBox Kinect je bewegingen nabootst. De Makerbot was eveneens vertegenwoordigd, zodat iedereen nu eens een 3D printer van dichtbij kon bekijken.

Scrapheap Challenge: Twee teams waren in de werkplaats druk bezig om van een hoop schroot werkende voertuigen te maken. Met lasapparaten, tangen, hamers en ander gereedschap zijn ze een volle dag bezig geweest om aan het einde van de Faire een race te houden wie met zijn voertuig het snelst een parcours kan afleggen.

DIY: Verspreid over de Machinefabriek kon je met Lego fraaie bouwwerken maken, je eigen LED libelle maken, een olielampje knutselen of een DJ cursus volgen. Zowel voor ouderen als voor jongeren! Ik heb een aantal meiden van 8-9 jaar enthousiast hun eigen printplaatjes zien maken en daarna een alarm er op solderen. Zo konden ze hun kamer beveiligen voor nieuwsgierige ouders. Geweldig!

Hack de brandweer: De brandweer heeft zich aangesloten bij de Maker Faire omdat ze graag hun dienstverlening willen verbeteren. Zo kon een team van Arduino-specialisten aan de slag om een betere brandmelder te maken. Bijvoorbeeld één die de brandweer een SMS stuurt als je huis in brand staat terwijl je er niet bent. Het doel is om het uiteindelijke ontwerp te delen op Instructables en zo anderen weer verder te helpen met het beveiligen van hun huis. Maatschappelijk Verantwoord Hacken dus? Lifehacking zal een rol gaan spelen in het verzamelen, publiceren en delen van alle plannen, hierover binnenkort meer!

De Maker Faire is  voor meer dan geslaagd. Het was een mooie dag, veel mensen ontmoet, een hoop lezers van onze site voor het eerst gesproken en vooral heel veel plezier gehad. Op 12 mei 2012 is de volgende Maker Faire in Groningen. Maar ik vermoed dat er in andere steden soortgelijke initiatieven zullen starten. Wij zullen er zeker melding van maken!

(Foto: Niels Kim)

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

11 Comments

 • Ritzo ten Cate
  Posted 14/10/2011 8:46 pm 0Likes

  En een mooie terugblik met Erwin Blom en Roeland Stekelenburg op Fast Moving Targets: http://fastmovingtargets.nl/episodes/ritzo-ten-cate-maker-faire-is-een-knutselbeurs-to-the-max/

 • ynze
  Posted 11/10/2011 10:52 pm 0Likes

  Mooi verslagje van een wonderlijk mooie Maker Faire! Thanks!

 • Ritzo ten Cate
  Posted 11/10/2011 9:32 pm 0Likes

  @Jacco. Ik zat ook niet écht in de scene, maar heb ‘sociaal’ gezocht. Zie deze blogpost: http://ritzotencate.blogspot.com/2011/08/op-zoek-naar-het-vuur-van-groningen.html. Google docje erbij en – hop – ze dragen elkaar aan. Easy as that… En vervolgens: laat alles zo lang mogelijk open. Laat hen bedenken wat ze er van willen maken. Dat geeft een enorme bak energie.

 • Jan Willem
  Posted 11/10/2011 7:37 am 0Likes

  Tof verslag en erg goed om te lezen dat je je zo hebt vermaakt op de dag zelf. Sluit me helemaal aan bij Ritzo: we delen graag dus wie het elders wil organiseren, doen!! Zul je geen spijt van krijgen 🙂

 • Jacob
  Posted 10/10/2011 11:26 pm 0Likes

  Ik zou zeker interesse hebben in een Maker Faire in Utrecht of omgeving, ik ken wel meer mensen hier die dat erg gaaf zouden vinden. Heb zelf denk ik niet genoeg connecties in de ‘scene’ om het te organiseren…

 • Ritzo ten Cate
  Posted 10/10/2011 10:38 pm 0Likes

  Diepe buiging voor je rake verslag, Frank! Nice! Zelf een #MF0whatever in jouw stad organiseren? We delen graag. We proberen rap even een blogpost live te gooien met wat how-to’s. Tot die tijd: bel / mail / DM gerust. @ritzotencate. Cheers! Let’s make!

Comments are closed.