Maker Faire 050: Herman Kopinga

In het café van de Machinefebriek is tijdens de Maker Faire niet alleen koffie en thee te halen, ook kun je er  breien, op een LikeJar drukken en een magic box aan het werk zetten. Deze laatste twee staan op de stand van Herman Kopinga, een bekende van Lifehacking! Hij heeft nog meer uitvindingen bij zich, zoals een telefoon en een mini-zonnepaneel.

Herman Kopinga is een slimmer werken-coach en -spreker. Op Lifehacking schreef hij eerder Slimmer Werken met CreateMoreImpact. Op de Maker Faire staat hij echter vooral met dingen die hij maakt omdat hij het leuk vindt. En iets doen omdat je het leuk vindt, is natuurlijk ook typisch slim werken! Wat heeft hij gemaakt en waarom? Een aantal van zijn ‘makes’ uitgelicht:

LikeJar
De LikeJar is een glazen potje met daarbovenop een Facebook-button. Druk je erop, dan geef je een like. Eigenlijk moet je dit gewoon zien, dat kan in dit filmpje:

Over de LikeJar vertelt Herman: “Deze LikeJar maakte ik voor de lol, omdat niet alle interactie digitaal hoeft te zijn”. Er was al snel interesse voor de LikeJar, mensen wilden weten voor hoeveel ze er een konden kopen. “Ik denk pas over een prijs na als me wordt gevraagd wat iets kost”. Dat is € 65,- geworden, en de jar is te bestellen via Herman’s site.


Magic Box

Naast de LikeJar krijgt ook de black magic box veel aandacht. Dit is een zogemnaamde ‘useless machine’, die open gaat door een schakeltje om te zetten, waarna hij open gaat en er een hamertje verschijnt waarmee hij zichzelf open maakt. Herman: “Deze box wilde ik op een avond zelf maken. Gelukkig was het koopavond en ik besloot om niet te gaan slapen totdat ik hem af had. En ik heb nog best lang kunnen slapen! Mensen moeten lachen als ze hem zien. Dan is mijn doel bereikt”.

 

Telefoon
Verder heeft Herman een telefoon op zijn tafel staan. Uiteraard niet zomaar een telefoon: het is een ouderwetse bakelieten telefoon uit de jaren ’50, waarin een mobiele telefoon ingebouwd is, inclusief systeem waarmee je met de oude telefoon het mobieltje kunt bedienen.

 

Mini-zonnepaneel
En dan het meest Lifehacking-item op zijn tafel: het mini-zonnepaneel. Deze beweegt -in tegenstelling tot grote panelen- met de zon mee. Herman: “dat is handig in de stad, want bij een vast paneel staan gebouwen en bomen in de weg van de zon. Op een goede dag laadt het paneel zichzelf op en ook zelfs nog de iPhone, wat op zich een hele prestatie is. Het paneel heeft vier lichtsensoren, gericht in vier richtingen. Vangen ze evenveel licht, dan is het paneel naar de zon gericht”. Deze techniek kan helaas niet op grotere schaal worden toegepast: “Eeen groot zonnepaneel met dit systeem is moeilijker te realiseren, omdat je dan last hebt van de wind”.

Meer zien van Herman? herman.kopinga.nl

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

6 Comments

 • Herman Kopinga
  Posted 26/11/2012 11:17 am 0Likes

  ps. Kun je nu alvast beginnen met nieuwe uitdagende projecten om te delen 🙂

 • Herman Kopinga
  Posted 26/11/2012 11:16 am 0Likes

  De komende Maker Faire in Groningen is zaterdag 12 oktober 2013. Tot dan!

  • Janine Sterenborg
   Posted 26/11/2012 12:13 pm 0Likes

   Ha, leuk!!

 • Christine
  Posted 13/11/2012 1:58 pm 0Likes

  Leuk, wanneer is de MF?

  • Janine Sterenborg
   Posted 19/11/2012 2:12 pm 0Likes

   Hoi Christine, de Maker Faire was op 20 oktober, hopelijk komt er volgend jaar weer een!

Comments are closed.