Maker Faire komt naar Groningen #MF050 op 8 oktober

Een dag knutselen met LEGO, robots en lasapparatuur

Op zaterdag 8 oktober bundelen Nederlandse ‘makers’ hun krachten op MF050, de allereerste Maker Faire van Groningen. Een ‘maker’ is iemand die dingen maakt; zinnig, onzinnig, in elk geval vindingrijk. De term komt uit Amerika, waar Maker Faires sinds 2006 een begrip zijn. Op MF050 kan iedereen zijn of haar makership verkennen met onder andere een kuub LEGO, twintig gehackte Roomba huishoudrobots en de bouw van de langste camerakabelbaan van Europa. Verder strijden drie top-teams in een spectaculaire bouw-challenge om de Vuurbeker en is er een expo met vernuftige installaties en voorwerpen. Toegang is gratis.

Bouwen in Theater de Machinefabriek

MF050 vindt plaats in Theater de Machinefabriek, thuishaven van het Noord Nederlands Toneel. In de werkplaats van het pand strijden drie teams tegen elkaar in een bouwwedstrijd, waar live wordt ontworpen, gelast en gezaagd. De zeer ervaren makers doen er alles aan om de vlammende finale aan het einde van de dag te winnen. De Scrapheap Challenge–achtige opdracht wordt van tevoren via de website bekend gemaakt.

Kijken doe je met je handen

Met Stichting SCN en Fablab ontdekken kinderen én volwassenen hun inner maker. Je kunt los met kilo’s K’NEX en LEGO, eigen LED-lampjes solderen, Roomba robots hacken en een 3D-print maken van wat er maar in je hoofd opkomt. “Het wordt een gave technische en creatieve doe-ervaring,” stelt Roeland Kok van SCN. “Je krijgt alle ruimte om zelf te bouwen en je maker-talent te ontdekken, want kijken doe je met je handen!”

Van junk-art tot duct-tape wallet

Op de expo kun je je vergapen aan de resultaten van jarenlange creativiteit. Zeer uiteenlopende makers tonen hun technische installaties en (kunst)voorwerpen, van de soms bizarre junk-art van Pieter Oosting tot de duct-tape wallets van Herman Kopinga.

Het Vuur van Groningen

MF050 maakt met o.a. Live Dub 050 deel uit van het crowdsourcing experiment ‘Het Vuur van Groningen’, van het Noord Nederlands Toneel. Het is een reactie op de nieuwe NNT-voorstelling ‘Prometheus’, die op 4 oktober in de Stadsschouwburg in première gaat. Prometheus stal het vuur van de goden en gaf het aan de mensen, in de vorm van creativiteit en intellect. In de bewerking van regisseur Ko van den Bosch belandt Prometheus – gespeeld door Frank Lammers – in de klei van Almere, waar de mensen vast zitten in een leven zonder verve en idealen. “Er waait een gure wind door Nederland,” aldus Van den Bosch. “De passie en de menselijkheid zijn er uit.” Organisator Ritzo ten Cate vertelt: “Met MF050 laten we zien dat het wel degelijk creatief fikt in Groningen. Ko van den Bosch hoeft zich geen zorgen te maken.”

Geen idee wat een Maker Faire nu eigenlijk is? Bekijk de website van MF050 met veel inspiratievideo’s of zie onderstaande impressie van Maker Faire New York, afgelopen weekend.

Lifehacking is aanwezig op de Maker Faire 050, dus wie weet zien we je in Groningen!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author