Makerfaire 050, nog twee nachtjes slapen!

Woei! Nog twee nachtjes slapen en dan is de eerste Maker Faire in Nederland een feit. Dit initiatief komt uit de Verenigde Staten, waar de DIY scene en de Maker cultuur een enorme vlucht neemt. Recent heb ik voor Fast Moving Targets een aantal initiatieven op een rij gezet om het veld te schetsen. Ondertussen wordt in Groningen hard gewerkt om alles op tijd af te hebben. Zoals ik al eerder had gemeld, zullen we namens Lifehacking aanwezig zijn om verslag te doen van dit evenement. Ondanks de drukke voorbereidingen vonden twee van de organisatoren even een moment om een paar vragen over Maker Faire via email te beantwoorden. Een kort gesprek met Ritzo ten Cate en David Rudolf Bakker

 

 

Waarom organiseren jullie de Maker Faire 050?

David: Omdat het we leuk vinden ūüôā

Ritzo:¬†Simpelweg om al die zolderkamergenie√ęn, garageboxhelden en boerenschuurkanjers, die Groningen en Nederland, telt samen te brengen en samen te laten fikken. Afzonderlijk maken ze al de meest mooie, grappige en zinvolle dingen. Maar wat gebeurt er als je ze allemaal bij elkaar zet en ze loslaat? We zijn erg benieuwd wat er gebeurt als je scrapheap helden verbindt met Arduino-specialisten of LEGO-goden.

David: Het Noord Nederlands Toneel speelt op dit moment Prometheus, de klassieke tragedie van Aischylos. De held Prometheus steelt het vuur van de goden en schenkt het aan de mensen. Die mensen doen er vervolgens niets mee. In de bewerking van regisseur Ko van den Bosch belandt Prometheus in het ideaalloze Nederland waar de gewone man rondhangt. Hij valt met zijn neus in de klei van Almere tussen het stelletje PVV-stemmers dat we bij elkaar zijn geworden. Prometheus is teleurgesteld in zijn mensjes. Kortom: volgens Ko is het vuur in Nederland langzaam aan het uitgaan. Met Maker Faire 050 willen we Ko zijn ongelijk bewijzen en aan hem en Prometheus laten zien dat het fikt in Groningen. Daarom brengen we zo veel mogelijk Groninger talent samen in een tof project en laten we meneer Van den Bosch nog voor de première zijn ongelijk inzien. Maker Faire 050 vormt samen met enkele andere projecten het Vuur van Groningen!

Is de MF interessant voor alle soorten hobbyisten, knutselaars en hackers of juist voor een specifieke groep?

David: We gaan Roomba’s hacken, 3D printen, solderen, knikkerbanen bouwen en nog veel meer. Voor elk wat wils. Iedereen die iets wil maken of leren kan mee doen, maar wil je alleen lekker een beetje rondstruinen en kijken/praten dan is dat natuurlijk ook prima. De Maker Faire 050 is geschikt voor jong en oud, hobbyist en knutselaar.

Ritzo:¬†We streven naar een enorme diversiteit. Want dan zou er echt wel eens iets moois kunnen gebeuren. ‘t Belangrijkste ‘welkomstcriterium’ is dat de ‘makers’ open-creatief zijn. Ergo: verzin, maak en deel. Samen de wereld een beetje mooie maken. Delen is het nieuwe krijgen of zo.

Kan iedereen meedoen?

Ritzo: Ja, graag! #MF050 heeft een open, wandel maar binnen karakter. Als jij snapt wat we aan het doen zijn en dat tof vindt, ben je dik welkom om mee te rocken.

#MF050 bestaat grofweg uit drie onderdelen:

 1. Inloop-workshops en dan een stuk toffer dan het woord ‘workshop’ doet vermoeden. Zeg: samen rocken. Je kunt aanschuiven en meedoen. Wil je zelf een ‘workshop’ draaien. Tof! Zeker weten dat ‘t past? Iets nodig? Bel of mail even met Henriette Poelman .. ‘t Heeft hoe dan ook onze voorkeur dat je zelf voorziend bent. Kortom: als je gear nodig hebt, bring your own please.
 2. Een expo waarin ‘makers’ hun dingen / objecten / installaties / resultaten laten zien of op de dag zelf iets aan het maken zijn. Ook hiervoor geldt: heb jij iets gemaakt / in de maak wat past. Neem maar mee. Zeker weten dat ‘t past? Iets nodig? Bel of mail even.
 3. Een heuse scrapheap challenge waarbij twee teams van zeer ervaren ‘makers’ een opdracht moeten vervullen. Ze hebben 40 kuub schroot en heftige gear tot hun beschikking. De scrapheap challenge is het enige onderdeel waar je niet zo-even kunt binnenlopen en meedoen. De teams zijn al geselecteerd. ‘t Publiek mag op een veilige afstand meekijken en aanmoedigen. Tussen 17.00 en 18.00 treffen de teams elkaar buiten en is duidelijk wie er het het beste vanaf heeft gebracht.

David: We zoeken trouwens  nog materiaal voor de workshops. Als je ons daar mee kunt helpen, graag!

Wordt het gevaarlijk, dat zelf spelen met spullen?

Ritzo:¬†Niet pers√©, maar waar gehakt wordt, vallen spaanders. Waar ‘gemaket wordt’, wordt gelast, gesoldeerd en worden draadjes verbonden die nog niet eerder zijn verbonden. En who-knows-wat-er allemaal gaat gebeuren op de dag zelf. Kortom: het wordt een exciting dagje ūüėČ

Niets te doen zaterdag? Kom naar Groningen en bezoek de Maker Faire. Je kunt je via Facebook aanmelden (niet verplicht, wel gewenst) Wie weet zien we elkaar daar!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

2 Comments

 • Martin Niemeijer
  Posted 07/10/2013 2:46 pm 0Likes

  De thermoplastische laag smeltende kunststof is ook te zien, te proberen en te koop op deze beurs.
  Dit materiaal opgewarmd in water, kneed als warme kauwgom, en afgekoeld weer zo sterk als nylon.
  Perfect voor reparaties en snelle bouwsels.
  In Nederland wordt dit materiaal onder de naam protoplast verkocht.
  andere benamingen zijn polymorpf, shapelock, friendly plastic, google daar maar eens op
  we zien je op de beurs

Leave a comment

[wpterms id="3193"]