Drie manieren om namen beter te onthouden

Kut, hoe heette die chick/dude/whatever aan de bar ook alweer? Iemand zegt zijn naam en twee seconden later ben je ‘m alweer kwijt! Enorm lullig, maar super menselijk. Gelukkig zijn er een aantal lifehacks die je helpen om namen voortaan wél te onthouden! 

Negen van de tien keer ben je de naam van degene aan wie je je net hebt voorgesteld alweer vergeten zodra je elkaars hand loslaat. Knap lullig, maar troost je: je bent niet de enige. Gelukkig zijn er een paar easy lifehacks die je helpen bij het onthouden van namen.

1. Concentratie is key

Stel je voor dat je een miljoen wint als je je de naam van de volgende persoon die je ontmoet kunt herinneren. Lukt het je dan om de naam te onthouden? Tuurlijk! Met andere woorden: of je iemands naam kunt onthouden heeft niks met je geheugen te maken. Een van de belangrijkste redenen waarom je geen namen kunt onthouden, is omdat je gewoon niet (goed) luistert! En dat je niet (goed) luistert komt door een gebrek aan aandacht. Logisch, want er zijn tijdens een ontmoeting nou eenmaal genoeg andere zaken die onze aandacht vragen, zoals het gezicht van de persoon of luide muziek.

En misschien ben je ook wel een beetje zenuwachtig, zodat je al bezig bent met het bedenken van een aantal vragen. Onze eerst tip is daarom om een bewuste beslissing te nemen om een naam te onthouden. Richt je aandacht op je gesprekspartner en wat hij of zij zegt. Je kunt je namelijk alleen herinneren wat je aandachtig waarneemt. Als je wordt afgeleid of als je niet oplet, registreer je de naam van de persoon niet, zodat je die onmogelijk kunt onthouden.

2. Herhaling, herhaling, herhaling

Nu je de naam met je volle aandacht hebt gehoord, is het zaak ervoor te zorgen dat je hem niet meer vergeet. Onze tweede tip staat in het teken van herhaling. Een manier om een naam te onthouden, is door hem (zo veel mogelijk) te herhalen. Je wilt de naam nadat je hem voor het eerst hebt gehoord namelijk minstens twee seconden actief in je geheugen houden. Je kunt bijvoorbeeld iets zeggen als: “Leuk je te ontmoeten, Kees.” Gebruik zijn of haar naam vervolgens nog één of twee keer tijdens het gesprek (niet te vaak, dat wordt awkward).

Zorg er ten slotte voor dat je de naam nog één keer gebruikt bij het afscheid: “Tot de volgende keer, Kees!” Nadat het gesprek is beëindigd, kun je je geheugen nogmaals een handje helpen. Elke keer dat je een naam herhaalt, is winst. Je kunt bijvoorbeeld iemand vertellen dat je net zo’n leuk gesprek hebt gehad met Kees.

3. Vrij associëren

Ons brein vindt het heerlijk om patronen en verbindingen te ontdekken. Onze derde tip staat dan ook in het teken van associëren met de naam. Had je gesprekspartner een guitig hoofd? Dan wordt Jan natuurlijk jolige Jan. Dat dit meteen ook een alliteratie is, is natuurlijk mooi meegenomen! Je kan daarnaast ook rijmen (Jan was een grote man), een beeld bedenken (Grote Jan uit Robin Hood), of de naam koppelen aan iemands woonplaats of baan. Het soort associatie is aan jou; je kunt zelfs aan Jan Smit denken of je oom Jan.

Het werkt voor sommige mensen bijvoorbeeld ook goed om een uiterlijk kenmerk te nemen, zoals opvallende wenkbrauwen, grote oren of een mooie kop haar. Het gaat om de tijd en energie die zo’n associatie kost. De reden dat associëren zo goed werkt, is omdat je brein actief met de naam bezig is. Zelfs als je dus geen goede associatie kunt maken, heb je er dus alsnog voor gezorgd de naam beter te verankeren in je hersenen!

Wat vind je van deze hack?
10Te gek16Leuk0Serieus?0Meh...1Stom

About Author