Basisregels voor het marineren van vlees, vis en tofu

Marineren is een makkelijke manier om extra smaak te geven aan je stukje vlees, vis of tutu. Met deze kooktechniek maak je het desbetreffende gerecht bovendien extra mals. Om een gerecht goed te marineren is het belangrijk om rekening te houden met wat basisregels met betrekking tot het maken van marinade, de minimale tijdsduur van marineren en natuurlijk de maximale tijdsduur van het marineren – je wil een gerecht ook niet verpesten met een te sterke smaak. Lees ook: Gerecht te pittig? Zo los je het op!

De 3 basisregels voor een marinade

Bij het marineren van een gerecht kun je, als je genoeg ervaring hebt, afgaan op je gevoel. Een marinade is echter niet iets wat je zomaar willekeurig kan samenstellen. De basis van je marina bestaat altijd uit deze drie ingrediënten:

1. Een zuur ingrediënt
Denk aan wijn, maar ook azijn, citroen- of limoensap. De zuren in deze vloeistoffen maken het gerecht mals. Ook gember, ananas, kiwi en papaya bevatten deze zachtmakende zuren, al kunnen deze smaken te overheersend worden voor het gerecht. Kip tandori heeft zijn sappigheid te danken aan de bijbehorende yoghurtmarinade. Karnemelk is ook een zuur zuivelproduct dat perfect kan fungeren als marinade voor bijvoorbeeld vlees.

2. Een vet ingrediënt
Om de smaak van de marinade te laten intrekken, heb je vet nodig. Kies voor een goede olijfolie of noten- of sesamolie als je van exotische smaken houdt.

3. Smaakmakers
Nu de basis van je marinade, een zuur en vet ingrediënt, klaar is, is het tijd om smaakmakers toe te voegen. Knoflook en ui zijn klassieke smaakmakers, al zijn laurier, tijm, rozemarijn en peterselie ook populaire ingrediënten. Een lepeltje suiker, honing of zoete sojasaus kan een lekker zoet extraatje zijn in je marinade.

Bron: Njam!

Intrekken

Je kan er natuurlijk voor kiezen om het gerecht in te smeren met de marina om er sneller smaak aan te brengen. Je kan het echter ook volledig onderdompelen in de marinade en enkele minuten tot enkele uren laten staan. Benieuwd hoelang je jouw gerecht moet laten marineren? Wij vonden een handig overzicht voor vlees, vis en tofu!

Bron: Buzzfeed Food

12-IV3n3ZE

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]