Marktplaats en RSS, geautomatiseerd zoeken

Ik ben dol op boeken (en op tijdschriften).

Sommige boeken die ik lees, vind ik zo bijzonder dat ik ze graag uitleen of cadeau doe. Dit loopt soms aardig in de papieren, en daar heb ik het budget niet voor.

Sinds kort heb ik een betere truc: vaak op deze boeken bieden op Marktplaats. Maar ik heb geen tijd om elke keer op marktplaats te gaan kijken of iemand één van deze boeken erop heeft gezet. Gelukkig ondersteunt Marktplaats RSS (zie hier de uitleg over RSS op nu.nl), en komt er elke keer als iemand een boek aanbiedt dat voldoet aan mijn ingevoerde specificaties een melding in Google Reader, mijn favoriete RSS-lezer.

Hoe werkt het?

1. Ga naar Marktplaats, en vul rechtsboven in wat je zoekt.

2. Pas eventueel de zoek-criteria aan, zoals de maximale afstand waarbinnen de aanbieding moet zijn.

3. Klik nogmaals op zoeken.

4. Klik rechtsonder op het oranje RSS-logo.

5. Plak de RSS-code in je RSS-lezer (eventueel in je mapje Marktplaats).

6. Elke keer als iemand nu iets van de door jou ingevoerde zaken aanbiedt op Marktplaats, zie je dat binnen een paar seconden in je RSS-lezer. Heel handig!

Wie heeft er nog meer tips voor het gebruik van RSS op Marktplaats?

Wat vind je van deze hack?
2Te gek0Leuk0Serieus?2Meh...1Stom

About Author

28 Comments

 • shueip
  Posted 01/03/2016 10:27 am 0Likes

  Beste,

  ik gebruik al een tijdje rss voor marktplaats maar helaas wil het programma het niet meer doen, is daar een alternatieve voor?

 • Wouter
  Posted 09/07/2014 2:40 am 0Likes

  Wij bieden op onze site een speciale generator om Marktplaats RSS-feeds aan te maken: http://www.rss-widget.nl/rss-marktplaats-zoeken.php. Je kunt je feed verfijnen op trefwoord(en), hoofdcategorie, subcategorie, prijs van/tot, postcode en straal.

 • Tom
  Posted 07/10/2012 7:49 pm 0Likes

  Weet iemand waar in de ‘vernieuwde’ Marktplaats de RSS knop zit?

  • Harm
   Posted 29/10/2012 5:02 pm 0Likes

   De RSS functionaliteit hebben ze er volgens mij uit gehaald. Vermoedelijk omdat ze met de pagina views reclame inkomsten binnenhalen. Opvallend genoeg heeft Ebay (eigenaar Marktplaats) wel een RSS.

   Ik hoop dat de RSS ook in de nieuwe versie komt

   • Gert-Jan
    Posted 22/11/2012 11:57 pm 0Likes

    De nieuwste versie heeft geen RSS functionaliteit meer. Dat is jammer, maar goed, geen drama, er is sowieso 1 alternatief. Ik beschrijf hieronder hoe je een rss subscription kunt aanmaken voor een zoekterm op marktplaats.

    Als je reeds gebruik maakt van een RSS reader zoals Vienna, dan kun je van bestaande subscriptions de url regel kopiëren (right click on subscription, edit) en deze plakken en bewerken. De onderstaande url heb ik uit een bestaande subscription gehaald en de tekst “vul+hier+je+zoekterm”+in” bepaald je zoekopdracht op marktplaats. De plustekens dienen als spatie.

    http://kopen.marktplaats.nl/opensearch.php?b=1&q=vul+hier+je+zoekterm+in&ts=0&pa=1&s=10

    Als je de link hebt bewerkt, selecteren, kopiëren en een nieuwe subscription aanmaken (⌘N) en plak de tekst waar gevraagd wordt naar de url. Enter, klaar!

    • Jos
     Posted 30/12/2012 2:51 am 0Likes

     Geweldig Gert-Jan, dank je wel.
     Enorme achteruitgang op Marktplaats.
     Nu willen ze zeker dat je telkens je zoektermen opnieuw invult en steeds gaat kijken of er iets nieuws is. Ook dat je de woonplaats van de verkoper niet meer op de kaart kan zien is een achteruitgang. Speurders heeft deze functies nog wel . . . maar ja . . .Speurders . . .

     Jouw oplossing werkt goed: Ik voer de zoektermen op MP in, incl. de zoekafstand van mijn woonplaats. Van de lijst met gevonden advertenties kopieer ik uit de url het relevante stuk naar waar jij in je url “vul+hier+je+zoekterm”+in” hebt staan. Dit knip en plak werkje wordt ingevuld in de regel waar de feedreader vraagt naar het adres.

     Even een klusje en wat uitproberen, ik ga er vast snel handigheid in krijgen.
     Nogmaals Bedankt Gert-Jan

    • Jos
     Posted 03/05/2013 10:59 pm 0Likes

     Wat nu (Gert-Jan), nu Google reader er mee stopt?
     Nadat Marktplaats gestopt was met RSS, heb toch best een tijd kunnen genieten van je advies door de zoekopdrachten op jouw manier naar de reader te knutselen.
     Is er een alternatieve manier om zonder Google reader efficiënt met marktplaats te kunnen blijven werken?
     Hoor het heel graag,
     Dank en groet,
     Jos

     • martine
      Posted 04/07/2013 12:25 pm 0Likes

      Ja, Jos, dat zou ik ook weleens willen weten.

      any body…..?

     • FritsK
      Posted 27/07/2013 10:11 am 0Likes

      Met mijn (gratis) app “Inforze” kan je simpel (eenvoudige) zoekopdrachten op o.a. Marktplaats creëren (werkt echter enkel op iPhone en iPad). Wellicht een oplossing… https://itunes.apple.com/nl/app/inforze/id659298362?mt=8

 • Casper Wakkers
  Posted 23/04/2012 4:24 pm 0Likes
 • anke rottjers
  Posted 27/02/2012 6:52 am 0Likes

  Handige tip.
  Ik was eigenlijk aan het zoeken omdat telkens als ik ergens op bied ik direct word overboden door steeds dezelfde persoon. Kan iemand je volgen op jouw email of gebruikersnaam op marktplaats?

 • TipZoeker
  Posted 28/12/2011 2:14 pm 0Likes

  TipZoeker leest ook de RSS feed a.h.v. jouw zoekopdracht en stuurt je een email. Ook bewaart de site de tips voor je. Gratis en erg handig.

 • Jord
  Posted 25/01/2009 10:56 pm 0Likes

  Erg handig! Ik zoek zelf nog iets waarmee ik bijvoorbeeld biedingen op advertenties kan volgen en het liefst ook nog via verschillende sites tegelijk. Ik had gehoopt wel ergens een IM-achtige client te treffen voor auction-sites, maar zoiets heb ik nog niet gevonden. Als iemand daar wat vanaf weet, dan hoor ik dat graag!

 • Bob van der Toorren
  Posted 11/12/2007 4:23 pm 0Likes

  Als je je wensen invoert op www. zoekwekker.nl, dan overkomt je hetzelfde. Alleen schuimt die NOG vier websites af!
  En dan hebben we nog http://www.gaspedaal.nl; net zoiets, maar dan voor auto’s.
  Groeten en succes.

 • Riekus
  Posted 24/09/2007 9:16 pm 0Likes

  ik maak hier ook dankbaar gebruik van. Zo heb ik in het afgelopen halfjaar mijn bekkenset kunnen vervangen tegen zeker de helft van de nieuwprijs, met veel minder inspanning. Ik gebruik het nu ook om voor vrienden en bekenden aankopen te vinden die ze zelf niet zo gauw zouden vinden of voor vrienden die zelf ‘niet zo handig met internet’ zijn: zij hoeven niet de hele dag marktplaats af te struinen, ik klik ’s ochtends en ’s avond in een paar minuten door het aanbod heen en attendeer hen op mogelijk interessante aanbiedingen. Wat mij betreft een prachtvoorbeeld van tijd en energie besparen met RSS

 • Gert-Jan
  Posted 24/09/2007 4:42 pm 0Likes

  geweldig, dat gebruik ik ook al tijden
  alleen jammer dat er een paar van die irritante “ik moet elke dag in 40 categorieen dezelfde advertentie plaatsen”-spammers tussen zitten.

 • Bitfreak
  Posted 24/09/2007 3:28 pm 0Likes

  http://www.veilingkijker.nl ondersteunt ook RSS, beetje hetzelfde idee als zoekwekker.nl.

 • Filips Jager
  Posted 24/09/2007 3:14 pm 0Likes

  Dit werkt super! zelf zet ik RSS op van alles op Marktplaats, auto’s stereo’s je kunt het zo gek niet bedenken.
  Ga zo door met deze leuke dingen

 • lepluy
  Posted 24/09/2007 2:20 pm 0Likes

  Je kunt ook zoekwekker.nl gebruiken. Ondersteunt ook RSS, maar zoekt niet alleen op marktplaats, maar ook nog op 9 andere sites (speurders, etc).

 • Han de Jonge
  Posted 24/09/2007 1:29 pm 0Likes

  Geweldige tip!

Comments are closed.