Matig je informatie-inname met een informatiedieet

Teveel informatie tot ons nemen is niet goed. En helemaal niet als veel van die informatie, nieuws bijvoorbeeld, ook nog eens te vergelijken is met fastfood. Dat blijkt uit onderzoek van Clay Johnson, schrijver van het boek The Information Diet.

the information dietHap-snap-voedsel en informatie

Doordat mensen slechter en sneller zijn gaan eten in de VS, en ook bij ons in Nederland, is men er explosief gegroeid. Obesitas is daar één van grootste gevaren van de volksgezondheid.

Snel klaargemaakt voedsel, dat minimale moeite kost om te nuttigen, dan ook nog eens haastig geconsumeerd wordt.

Diezelfde vergelijking is te maken met het steeds sneller, vluchtiger en hap-snapperig worden van de informatie die we ons heen kunnen consumeren.

Koppensnellend door nieuwssites. De Facebook-tijdlijn afstruinend om maar niets te missen. En notificaties op de telefoon zodat we direct lezen als er ook maar iets nieuws is.
De FOMO, Fear Of Missing Out, is groter dan ooit.

https://lifehacking.nl/persoonlijk-tips/waarom-je-af-en-toe-offline-moet-zijn/

Slecht gemaakte voedsel en informatie

De tweede vergelijking gaat over de kwaliteit van het voedsel.
Dat is er de laatste tijd niet beter op geworden. Voedsel bevat veel toegevoegde zaken als suikers en E-nummers om de smaak op te peppen.

En ook dat is te vergelijken met de informatie om ons heen. Nieuws wordt minder gecontroleerd voordat het live gaat omdat de nieuwssites het als allereerste willen publiceren. De bronnen worden maar half geraadpleegd om het maar luchtig te houden. Er wordt lukraak aannames gedaan. En de waarheid en de context wordt vaak uit het oog verloren.

Tijd voor een dieet

Het is tijd voor een switch. Tijd om informatie weer bewust te consumeren.

  • Bijna een jaar geleden heb ik de keuze gemaakt, niet meer actief te zijn op Facebook. En hoor nu het nieuws weer van de mensen zelf, of niet, wat ook niet erg is.
  • Google Reader was ooit mijn nieuwsbron, nu laat ik het toeval van Twitter bepalen wat ‘hot and happening’ is.
  • De notificaties op mijn telefoon heb ik tot een minimum beperkt.
  • Na 20.00 uur komt er geen enkel bericht meer op mijn telefoon door, door gebruik te maken van de ‘Do Not Disturb‘ functie.

In zijn boek  ‘The Information Diet‘ of in het Nederlands ‘Infominderen‘, verteld Clay Johnson dat we in ieder geval bewust alles om ons heen tot ons moeten nemen. Want het maakt ons niet gezonder en al helemaal niet gelukkiger. We schreven al eens eerder over dit boek.

Via welke wegen komt het nieuws jouw kant op? En kun je zonder ze?

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

  • Marc
    Posted 28/06/2013 8:03 am 0Likes

    Wat dacht je van een krant lezen? Je hebt dan tientallen mensen aan hetvwerk (de redactie) die voor jou uitzoeken wat belangrijk is en je hoeft maar een keer per dag te checken (op je deurmat) of er updates zijn.

  • Patrick Loonstra
    Posted 18/06/2013 11:57 am 0Likes

    Inderdaad, De Correspondent is een hele goede executie van dit idee.

  • Gerke Terpstra
    Posted 18/06/2013 11:52 am 0Likes

    Een goed initiatief om de kwaliteit van nieuws/journalistiek op te krikken is https://decorrespondent.nl/ , een initiatief van Rob Wijnberg.

  • Patty Golsteijn
    Posted 17/06/2013 8:39 pm 0Likes

    Ik ben helemaal voor! Ook al een tijdje mee bezig. Sinds kort probeer ik uit om maximaal 1 Pomodoro (25 minuten) per dag te besteden aan Twitter én Facebook. En zaterdag is een dag zonder social media en e-mail. Heerlijk. 🙂

  • Patrick Loonstra
    Posted 17/06/2013 8:53 am 0Likes

    Mooie toevoeging Sypie.

  • Sypie
    Posted 16/06/2013 8:07 pm 0Likes

    Infominderen. Prachtig idee. Ik ben hier enkele jaren geleden al mee begonnen en tegelijkertijd heb ik aan de andere kant allerlei zaken gewoonweg niet mijn kant op laten komen.

    3 jaar geleden ben ik begonnen met een deeltijdstudie. In het eerste jaar kwam ik er achter dat mijn tijd op Twitter te veel van het goede was. Iedere avond diverse keren maar kijken of je nog iets neer kon plempen op dat medium en of andere mensen dat ook hadden gedaan. Alle tweets moesten gelezen worden, ik kon er geen één overslaan. Van de een op de andere dag mee gestopt. Klaar, over, uit. Daarna tijd over om met mijn studie bezig te gaan.

    Enkele jaren geleden had ik ook een RSS client op mijn computer. Prachtige uitvinding zo’n programma. Maar ook dit ging op een gegeven ogenblik er voor zorgen dat ik allerlei dingen aan het lezen was van websites die af en toe leuke info hadden. Gevolg: ik was dingen aan het lezen die wel leuk waren maar die niet direct mijn aandacht nodig hadden of die mij interesseerden. Klaar, RSS er uit. Minder koppensnellen, minder lezen en meer tijd over om wél hele interessante artikelen te lezen.

    Facebook, Google+, Foursquare en andere sociale netwerken (op Twitter na) ben ik nooit aan begonnen. Behalve de reden dat men graag zoveel mogelijk gegevens van mij wil verzamelen had ik ook de reden dat het gewoon teveel tijd zou kosten. Prachtig idee. Geen Facebook hebben heeft mij in al die jaren één verjaardag doen missen, die was aangekondigd via dat medium en niet via mail of telefoon. Jammer dan. Achteraf hoorde ik dat het gezellig was, het had dus niet uitgemaakt of ik er wel of niet was.

    Net zoals Smartphones. (vanmiddag nog een reactie geplaatst op lifehacker.com) Voor mij niet nodig. Ik heb internet op mijn werk en thuis, onderweg mag ik het niet gebruiken want dan moet ik rijden. Daarnaast heb ik niets wat zo urgent is dat ik daarvoor 24/7 data moet kunnen ontvangen. Een spelletje doen doe ik wel via een website wanneer ik thuis ben (of op mijn werk), foto’s bekijken doe ik wel wanneer ik bij je op bezoek kom, hebben we dan ook nog iets om over te praten. Nee, ik blijf lekker bij mijn antieke dumbphone (Nokia 6310i it is!)

    Nieuwsbrieven? Updates van websites? Zoveel mogelijk NIET ontvangen. Don’t call me, i’ll call you. Wanneer ik iets nodig heb zoek ik het op, en dat doe ik niet in mijn malbox.

  • Patrick Loonstra
    Posted 10/06/2013 10:21 am 0Likes

    De Filter Bubble is natuurlijk vreselijk handig, want het vormt zich om je heen. En je voelt je er in thuis.
    Ik volg ook mensen met een andere interesse en vakgebieden, maar op den duur zit dat ook in je Bubble.

    Maar een paar ideeën kan ik wel opperen:

    Veel kletsen met mensen is een goede manier om buiten je eigen Bubble te treden.
    Sites als Reddit bezoeken, waar allerlei lui rondhangen.
    Ook eens naar lezingen gaan die niets met je vakgebied te maken hebben.
    Ted Talks luisteren.
    Nieuwe dingen doen die je nooit eerder hebt gedaan.
    Reizen om dingen in een andere context te zien.

  • Danielle
    Posted 10/06/2013 9:44 am 0Likes

    Goed epunten om eens iets vaker stil bij te staan. Ik ben wel benieuwd hoe je staat tegenover het idee van de filter bubble als je ervoor kiest “het toeval van Twitter te laten bepalen wat ‘hot and happening’ is”. Hoe heb jij ervoor gezorgd dat er genoeg diversiteit etc in je stream is dat ook dingen buiten je comfortzone of de geijkte paden als hot & happening naar voren komen?

Leave a comment

[wpterms id="3193"]