Matig je informatie-inname met een informatiedieet

Teveel informatie tot ons nemen is niet goed. En helemaal niet als veel van die informatie, nieuws bijvoorbeeld, ook nog eens te vergelijken is met fastfood. Dat blijkt uit onderzoek van Clay Johnson, schrijver van het boek The Information Diet.

the information dietHap-snap-voedsel en informatie

Doordat mensen slechter en sneller zijn gaan eten in de VS, en ook bij ons in Nederland, is men er explosief gegroeid. Obesitas is daar één van grootste gevaren van de volksgezondheid.

Snel klaargemaakt voedsel, dat minimale moeite kost om te nuttigen, dan ook nog eens haastig geconsumeerd wordt.

Diezelfde vergelijking is te maken met het steeds sneller, vluchtiger en hap-snapperig worden van de informatie die we ons heen kunnen consumeren.

Koppensnellend door nieuwssites. De Facebook-tijdlijn afstruinend om maar niets te missen. En notificaties op de telefoon zodat we direct lezen als er ook maar iets nieuws is.
De FOMO, Fear Of Missing Out, is groter dan ooit.

https://lifehacking.nl/persoonlijk-tips/waarom-je-af-en-toe-offline-moet-zijn/

Slecht gemaakte voedsel en informatie

De tweede vergelijking gaat over de kwaliteit van het voedsel.
Dat is er de laatste tijd niet beter op geworden. Voedsel bevat veel toegevoegde zaken als suikers en E-nummers om de smaak op te peppen.

En ook dat is te vergelijken met de informatie om ons heen. Nieuws wordt minder gecontroleerd voordat het live gaat omdat de nieuwssites het als allereerste willen publiceren. De bronnen worden maar half geraadpleegd om het maar luchtig te houden. Er wordt lukraak aannames gedaan. En de waarheid en de context wordt vaak uit het oog verloren.

Tijd voor een dieet

Het is tijd voor een switch. Tijd om informatie weer bewust te consumeren.

  • Bijna een jaar geleden heb ik de keuze gemaakt, niet meer actief te zijn op Facebook. En hoor nu het nieuws weer van de mensen zelf, of niet, wat ook niet erg is.
  • Google Reader was ooit mijn nieuwsbron, nu laat ik het toeval van Twitter bepalen wat ‘hot and happening’ is.
  • De notificaties op mijn telefoon heb ik tot een minimum beperkt.
  • Na 20.00 uur komt er geen enkel bericht meer op mijn telefoon door, door gebruik te maken van de ‘Do Not Disturb‘ functie.

In zijn boek  ‘The Information Diet‘ of in het Nederlands ‘Infominderen‘, verteld Clay Johnson dat we in ieder geval bewust alles om ons heen tot ons moeten nemen. Want het maakt ons niet gezonder en al helemaal niet gelukkiger. We schreven al eens eerder over dit boek.

Via welke wegen komt het nieuws jouw kant op? En kun je zonder ze?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author