Meer aandacht in een vergadering dankzij Livescribe

LiveScribe penVergaderen is een vak apart. Meestal maak je voor jezelf notities over de vergadering ook al is er een notulist. Dingen die je zelf moet onthouden of direct moet verwerken in je systeem. Schrijven en opletten is lastig. En gelukkig is er een oplossing.

Livescribe maakt zogenaamde smartpens. Pennen die meer kunnen dan alleen schrijven. Livescribe is altijd een pen, maar mocht je nu graag wat je er gezegd is terwijl jij die notities maakte willen opslaan in een interview, meeting of vergadering dan kan je met behulp van de Livescribe pen en speciaal papier wat meegeleverd is alles opnemen. De pen neemt niet alleen op maar zorgt er ook voor dat de tijd waarop iets opgenomen is gekoppeld is aan de notities die je op dit moment gemaakt hebt.

Afspelen

Als je eenmaal een meeting opgenomen hebt kun je door ergens op je notitie te drukken met de pen terugluisteren wat er gezegd werd op dat moment. Ook de besturing van het kleine LED scherm met instellingen en applicaties verloopt via het papier. Dit komt omdat onderaan elke pagina een Stop, Record en Pauze knop zitten en pijltjes om door het menu te navigeren.

Synchroniseren en delen

Alle aantekeningen en geluidsbestanden kan stuur je via USB naar je PC of Mac. Met Livescribe desktop kan je al je bestanden beheren. Livescribe herkent je handschrift en voegt het geluidsbestand en je notities samen en deze kan je terugluisteren als je Adobe Reader op je PC hebt staan. Daarnaast kun je elke notitiepagina delen. Je kunt dit doen door op het papier al te schrijven dat je het wilt delen via email. Livescribe zorgt er dan voor op het moment dat je de Livescribe met je computer verbindt dat er direct een mailtje verstuurd wordt naar de persoon in kwestie. Achteraf mailen of delen via een andere weg is ook mogelijk.

In de praktijk

Ik heb een aantal dagen de Livescribe Pulse 2Gb gebruikt. Na kort alles in te stellen heb ik aantal keren bij wijze van test een podcast gekeken en hierbij aantekeningen gemaakt. Het schrijven gaat fijn, al zit soms het laadpunt wat in de weg, waardoor je duim gaat irriteren. De pen is zwaarder dan gebruikelijk, maar dat kan je verwachten met dit soort pennen. De navigatie is even wennen, de combinatie op je papier tikken en kijken op het LED scherm is wat onwennig maar na een aantal keren merk je dat dit toch wel de meest logische manier van navigeren is door het menu. Ook het menu zelf is logisch ingedeeld en makkelijk door de te navigeren met de ruimte die er is. Ik heb in de tijd dat ik de pen gebruikte geen problemen gehad met batterijduur of opslag. Beide voldeden ruim aan wat nodig is om een vergadering op te nemen. De pen presteert dus goed en kan mooi opgeborgen worden in een hoes. Het vergt wat oefening maar als je volledig aan de pen gewend bent kan ik me voorstellen dat het een mooie toevoeging is op je dagelijkse workflow. En daarmee kom ik meteen op de belangrijkste vraag. Het is een pen die werkt naar behoren, maar ik vraag me sterk af of er een toegevoegde waarde is voor de Livescribe. Ik kan die vraag op dit moment niet met ja beantwoorden, maar als je zelf er van overtuigd bent dat deze pen een toevoeging is dan is het qua prestaties een prima pen.

Prijs

De Livescribe is een heel mooie manier om de pen te verbeteren. Alles wat beloofd wordt op de site werkt ook naar verwachting. Er is alleen nog een nadeel nadeel; de prijs. Voor een Livescribe pen betaal je al heel snel meer dan 100 euro. En daarnaast kun je gewoon papier niet gebruiken om optimaal gebruik te maken van de pen. Ondanks de prijs denk ik dat de Livescribe voor een bepaalde groep mensen een heel fijne aanvulling is in vergaderingen, interviews en meetings. Helaas verkoopt bol.com ze niet (meer). Amazon verkoopt ze nog wel. Naast Amazon zijn er echter meerdere winkels in Nederland die de pen verkopen. Let er wel op dat wanneer je een 2GB variant koopt je niet direct kan delen via e-mail of Google Docs, voor mij was dit geen probleem aangezien alles Evernote in gaat. Hiervoor moet je nog $15 bijbetalen voor Livescribe Connect Premium. Aanrader is dus als je er al veel geld voor neer wil tellen meteen een 4GB variant aan te schaffen.

Update: De opvolger van de Livescrive Pulse, de Echo is wel beschikbaar op bol.com.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

10 Comments

 • Michel
  Posted 19/07/2011 10:41 am 0Likes

  @Arjan Zeker weten, ik ben zelf ook een fan van Evernote en de koppeling met Livescribe is erg mooi. Je bent van harte welkom in ons experience center, zie de link door op mijn naam te klikken 😉 kan je tevens ook andere dig. pen producten zien. presenteren, flipovers etc. Fijne vakantie.

 • Arjan Broere
  Posted 18/07/2011 9:33 am 0Likes

  @Michel, met name die koppeling met Evernote vind ik erg interessant. Ik ga eens achter dat experience center aan, na mijn vakantie 😉 Uiteindelijk is dit het soort producten dat je even moet proberen om er meer idee bij te krijgen

 • Michel
  Posted 17/07/2011 6:34 pm 0Likes

  Groot voordeel van de pen is ook dat het socialer is, eenvoudig en snel staat er iets op papier. Wat leuk is om te weten dat je d.m.v. tekst snelkoppelingen, je een notitie in Evernote kan opslaan. Schrijf Evernote op papier, klik met de pen op de pagina’s en klik daarna 2 maal, dan staan alle aangeklikte pagina’s in Evernote. Maar op die manier kan je ook notities mailen.

  en je bent natuurlijk van harte welkom in ons experience center. [bewerkt door redactie]

  • Frank Meeuwsen
   Posted 17/07/2011 9:25 pm 0Likes

   Michel, dank voor je extra informatie over de Livescribe. Ik wil je er echter wel op wijzen dat de reactiepanelen niet bedoeld zijn om ongestoord reclame te maken voor je eigen webshop. Je bijdragen zijn meer dan welkom, maar de link onder je naam is al voldoende voor velen om eventueel verder te klikken. Dank je wel.

 • Arjan Broere
  Posted 15/07/2011 4:47 pm 0Likes

  Ik kan me veel goedschiks voorstellen als je verslagen moet maken of bij coachingsgesprekken of intakes aantekeningen maakt. Dan wil je vast wel eens snel terug naar de letterlijke formulering die iemand op een bepaald moment gebruikt. In cursussen kan ik me voorstellen dat ik wel eens snel een bepaalde passage uit n groepsgesprek of rollenspel zo willen laten horen.

  Maar wat ik nu vaak doe is mijn iPad gebruiken voor aantekeningen. Of met NoteTaker, zodat ik op de stukken die besproken worden als PDF kan aantekenen of in de notitie ruimte van Evernote zodat ik aantekeningen aan mijn project kan koppelen. De iPad is socialer dan een laptop, staat handgekriebel toe en synct de apps die ik gebruik.

  Ik zou t eens willen proberen.

 • Michel
  Posted 15/07/2011 1:31 pm 0Likes

  1. de Echo rolt niet van tafel 😉 en verder je kan deze ook gebruiken als tablet, met de tablet app. het heeft een directe koppeling door middel van usb kabel. De pulse werkt met een dockingstation. Daarnaast maakt de Echo gebruik van een standaard koptelefoon ingang, waarbij de Pulse gebruik maakt van een eigen formaat. Tevens heeft de Echo vanaf de 4GB Connect Premium, de pulse is alleen met basis. [Bewerkt door de redactie]

 • An
  Posted 15/07/2011 12:51 pm 0Likes

  Wat is het verschil tussen de Echo en de Pulse?

 • Michel
  Posted 15/07/2011 11:30 am 0Likes

  Kleine toevoeging, al een tijd is er de opvolger Livescribe ECHO, van de Pulse hebben wij nog een kleine voorraad maar na deze voorraad is deze pen niet meer leverbaar.

  Tevens kun je zelf het papier printen met een laserprinter, meer informatie kan je vinden op onze website SchrijfOpShop.nl

Leave a comment

[wpterms id="3193"]