Meer inzichten door journaling

20130811-170559.jpgMet de term journaling wordt verwezen naar de gewoonte om dagelijks een dagboek of logboek bij te houden, een journal dus. Door elke dag te schrijven blijven allerlei inzichten, ideeen, acties, voornemens bewaard én oefen je je pen. Er zijn al veel manieren om kwantitatief bij te houden wat je loopt, rent, eet, waar je bent et cetera maar met journaling voeg je daar meer kwalitatieve gegevens aan toe. De Nike+ app houdt je hardloopprestatie bij en in je journal noteer je hoe het ging in combinatie met muziek of voeding. In Foursquare check je in en in je journal noteer je uitgebreider wat je op die plek gedaan hebt. Dus naast quantified self ook “qualified self”. Waarom zou je die inspanning leveren? Wat levert het op?

Gewoontes

Een van de aspecten van journaling die in alle blogs wordt benadrukt is het belang van journaling als gewoonte. Juist door systematisch en dagelijks te schrijven worden de gegevens en je stijl alsmaar beter. En zoals met alle voornemens en doelen die een gewoonte moeten worden, vraagt het inspanning. Of slimmigheden die je helpen.

Er wordt wel eens aangegeven dat als je zo’n 21 dagen dagelijks iets doet dat het dan een gewoonte is geworden. Of het nu 21 dagen is of langer of korter is minder belangrijk dan het besef dat het langere tijd aandacht vraagt je aan het dagelijks schrijven te wennen. Onder de tag Uitstelgedrag vind je allerlei blogs die gaan over het bestendigen van gewoontes. En ter inspiratie maar eens een quote van Bruce Lee:

What you habitually think largely determines what you will ultimately become

Voordelen van journaling

Waarom zou je de moeite doen dagelijks aantekeningen te maken?

 • Je kunt met dagelijkse verslaglegging je vorderingen bijhouden op doelen die je hebt. Door gestaag data en evaluaties te verzamelen over doelen die je hebt krijg je inzicht in je vorderingen. Door die terug te lezen krijg je meer context, zie je wat je al bereikt hebt en ontstaan wellicht verbanden waarom soms zaken beter lopen dan andere keren.
 • Het feit dat je noteert verbetert je inzet voor doelen. Je bent meer en bewuster bezig als je voortgang bijhoudt en rapporteert; alsof je aan jezelf verantwoording aflegt.

The very act of recording something often helps you to be motivated to do it, too! This works really well for exercise programs, diets, reading plans, studying. (Bron: Dumb Little Man

 • Degenen die volgens de principes van Getting Things Done (GTD) werken doen aan periodiek onderhoud. Op verschillende momenten kijk je terug en vooruit om overzicht over je acties en projecten te krijgen en te zien wat goed loopt en wat aandacht vraagt. Om onderhoud te doen, kun je je agenda of takenlijst gebruiken maar een journal met commentaren, overwegingen enzovoort geeft extra input voor de terugblik.
 • Een ander instrument uit GTD is de zogenaamde mindsweep. Je hebt van alles aan je hoofd en de gedachten en ideeen stapelen zich op. Om al dat wat speelt te “dumpen” pak je pen en papier of je notitie-app en noteer je alles wat in je opkomt. Er zijn ook lijsten (triggerlist) die je langs kunt lopen om het extra grondig te doen. Een journal kan een prima plek zijn om periodiek zo een mindsweep te doen. Daarna kunnen de acties en afspraken naar takenlijst of agenda. Daarmee is journaling ook een manier om stress te verminderen.

To be most helpful, one must write in detail about feelings and cognitions related to stressful events, as one would discuss topics in therapy (Bron: AboutStress)

 • Je verzamelt waardevolle ideeen, inzichten, titels, quotes die je anders wellicht vergeet.
 • Je wordt bewuster van wat je denkt, vindt, voelt. Door gedachten te verwoorden word je bewuster van wat je vindt, denkt, voelt. Degenen die de gewoonte hebben dagelijks te schrijven, zullen herkennen dat je soms over iets nadenkt alsof je het schrijft.

But this higher-level reflection can be incredibly important, even life-changing.
A few sessions writing in your journal could lead to a breakthrough that gets you to change careers, get fit, or turn your life around. (Bron: Dumb Little Man

 • Je schrijfvaardigheid verbetert. Door dagelijkse oefening word je bekwamer. Kijk voor inspiratie naar hoe beroemde schrijvers hun dagelijkse routine hebben. Maar je kunt ook een journal heel grafisch maken en met illustraties, tekeningen, moodboards je dag illustreren.

Of deze voordelen opwegen tegen de investering in tijd en moeite die het kost is voor iedereen anders. In het eerder genoemde stress-blog staat ook dat degenen die heel plichtsgetrouw of perfectionistisch zijn weer druk kunnen ervaren door te moeten schrijven. Tegelijkertijd verlicht schrijven dan weer die stress …

Waarover?

Een van de bekendste apps voor journaling is Day One. Op hun site lees je veel over nut en waarde van bloggen maar ook waarover je een journal bijhoudt:

 • Voor degenen die werken op basis van Getting things done (GTD) is het voor periodiek onderhoud interessant terug te lezen wat je zoal hebt gedaan maar zeker ook hoe dat gelopen is. Wat waren lastige klussen, wat stelde je uit, wat leverde juist flow op, waar of met wie werkte je optimaal. Je zult dan vooral op hoe je gewerkt heb je journal bij houden
 • Je kunt je journal ook gebruiken voor ideeën, invallen, citaten, inspirerende ontmoetingen. Je noteert zaken die niet direct tot actie leiden maar die je wel wilt vasthouden. Denk aan de ooit-lijst uit GTD, waarbij je je in de lijst vooral richt op de actie kun je in je journal meer achtergronden, schetsen, concepten uitwerken.
 • Liefhebberijen bijhouden, zoals films, reizen, eten, fotografie, sport, … In plaats van daar links van aan te leggen of webpagina’s te clippen van te maken of te pinnen kun je er uitgebreider is stil staan in je journal
 • Delen van correspondentie, mails, feedback, commentaren die je in andere media gebruikt plakken in je journal
 • Schrijven om het schrijven te oefenen. Het is minder afgebakend waarover je schrijft als de routine hebben om te verwoorden en met stijlmiddelen tekst te maken
 • Lessons learned bijhouden, zoals ergernissen, frustraties, fouten en daarbij wat wel werkt of hoe jij of anderen het opgelost hebben. Oftewel je To D’oh!-lijst

Apps en tools

Niks zo persoonlijk als gereedschap waarmee je werkt. De een wil een app op de smartphone die ook Foursquare en Instagramfoto’s automatisch toevoegt aan je journal, zoals Narrato. Weer een ander wil vooral schrijven en kan uit de voeten met DayOne die ook Markdown herkent. Weer een ander wil een Moleskine en kleuren gebruiken. En natuurlijk kan alles in Evernote. Of Journalized gebruiken dat met Evernote geïntegreerd is.

Er zijn ook manieren om zelf bronnen aan elkaar te knutselen:

 • laat allerlei bronnen die je aanlegt (Instagram, Twitter, teksten) door IfThisThanThat bij elkaar zetten in Evernote zie uitleg. Het idee is dat je IFTTT je FourSquare-logins, je Instagram-foto’s, je Facebook-foto’s, weerbericht van de dag naar één bestand in Dropbox laat sturen
 • gebruik een vergelijkbare aanpak via Drafts. In dit geval vul je het bestand als hierboven aan met teksten die je in Drafts maakt en met de fijne exportmogelijkheden van Drafts aan een Dropbox-bestand toevoegt. Door de Markup-mogelijkheden kun je de tekst die je tikt automatisch voorzien van tijd, datum of standaardtekstelementen
 • maak zelf een IFTTT-recept om de data die voor jou van belang is op één plaats te verzamelen. Ook Evernote laat je notities aan een bestaande notitie toevoegen, bijvoorbeeld via de mail, waardoor je allerlei updates naar dat ene bestand kunt mailen.

Wat zijn jouw gewoonten op dit vlak? Wat gebruik jij?

afbeelding van Basykes

Tell Us What You Think
0Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

6 Comments

 • Paulien
  Posted 04/04/2018 3:57 pm 0Likes

  Ikzelf doe het op ouderwetste manier, pen en papier 😉 Het was interessant om te lezen en waarom ik het weer goed op wil/moet pakken.

 • Annemie
  Posted 24/01/2014 7:50 am 0Likes

  Ik ben plots 40 dagen kwijt. Ze zijn zomaar verdwenen. Heel vervelend. Waar en hoe kan ik ze weer opvissen?

 • Raffy
  Posted 15/09/2013 11:13 pm 0Likes

  Gebruik al jaren MacJournal (ook voor blogging naar WordPress). Heb Day One geprobeerd; wat minder “professioneel”. Test nu ook vJournal vanwege de directe link naar Evernote. Die app werkt wel,maar is nog niet “volwassen” en/of “professioneel” te noemen.
  Heb ook gekeken naar Bullet Journal welke erg aanspreekt, alleen is het weer terug naar “pen-en-papier”!
  Heb ook veel volgeschreven Moleskines liggen en die gebruik ik nog in vakanties.
  De combinatie papier en electronisch zorgt voor veel werk in de vorm van het overtypen van geschreven dagboeken (wel goed voor de type-oefening). Het is voor ieder een zoeken naar de beste methodiek.
  Ben benieuwd naar andere reacties met hun methodieken.

 • Vader
  Posted 13/09/2013 11:25 am 0Likes

  Ik ben gebruiker van Day One op de Mac. Ik gebruik het echt als dagboek, en dat nu bijna al 2 jaar lang. Als vader van 2 jonge kinderen beschrijf ik wat er zoal in hun leven gebeurt. Day One staat nu ook het gebruik van 1 foto per entry toe. (Wat zou ik blij zijn als je meerdere foto’s per entry kon opnemen).
  Ik schrijf om te zorgen dat ze later het zelf kunnen lezen,het leuk is om het zelf terug te kunnen lezen en mijn geheugen niet als kan bevatten. (Daarom hebben tenslotte ook Evernote nietwaar)

  Het is nu eindelijk een gewoonte geworden. De afgelopen 3 maanden heb ik elke dag minimaal 1 stukje per dag geschreven. In het weekeinde vaak meer, daar ik dan meer tijd voor en met de kinderen doorbreng.

  Toen mijn Mac op een gegeven moment stuk ging en ik met de iPad Day One moest gebruiken, zakte het duidelijk in.Waarom? ik vond het werken met Day One op de iPad beduidend minder aangenaam.
  Ik zag net dat ik dit jaar al een kleine 425 stukjes heb geschreven, van kattebelletjes tot langere stukken.

  Day One slaat lokaal op mijn Mac op en synct naar dropbox. Om te voorkomen dat het verloren gaat (of als de cloudprovider verdwijnt), kopieeer ik handmatig ook elke entry naar Evernote.

  • Arjan Broere
   Posted 17/09/2013 3:58 pm 0Likes

   Interessant te zien dat je met de Mac zoveel lekkerder schrijft dan op de iPad. Veel schrijfdagen al gemaakt.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]