Meer lezen in minder tijd: tijdschrifthack

Ik ben dol op magazines. Ik vermoed zelfs dat tijdschriften mijn grootste kostenpost vormen.

Helemaal niet erg! Uit tijdschriften haal ik waardevolle informatie. En doordat ik veel verschillende titels lees, ben ik automatisch trendwatcher. Zo zie ik precies welke magazines als eerste komen met bijzondere content. En welk blad achter welk andere blad aanhobbelt.

Achter elk blad zit een redactie die soms uit een paar mensen, en soms uit een enorm team mensen bestaat. Al deze mensen zijn de hele dag bezig met het lezen van boeken, het luisteren naar nieuwe cd’s, en drinken van koffie met bijzondere mensen, en het monitoren van van alles en nog wat op het web. Elke keer weer, om maar op tijd de deadline te halen met originele content. Prachtig! Het scheelt mij een hoop tijd. Indirect heb ik, door zo’n 40 titels per maand te lezen, zo toegang tot een researchnetwerk van zo’n 500 man, die dagelijks voor “mij” op zoek is naar content!

Tijdens mijn lezingen vraag ik bijna altijd wie er meer dan 4 verschillende tijdschrifttitels per maand leest. Bijna niemand! Dat was me lang geleden ook al opgevallen. De meeste mensen lezen niet. De meeste waarde die ik kan leveren bestaat doorgaans doordat ik iets weet (dat ik gelezen heb in een tijdschrift) dat een ander niet weet. Omdat die ander geen tijd heeft of neemt voor het lezen van die magazines.

Voor die mensen een slimme hack. Hoe “lees” je zoveel tijdschriften per maand? En hoe pak je dat zo goedkoop mogelijk aan?

Om te beginnen stel ik vast, dat aangezien de meeste mensen niet lezen, het niet erg is om magazines die wat ouder zijn te lezen. Zo heb je qua informatie nog steeds een voorsprong. Vaak kun je van andere mensen wel hun magazines krijgen. Ik heb op een aantal kantoren zelfs een doos staan, met mijn naam erop, en vraag iedereen daar, om magazines in die doos te gooien. Dit werkt prima! Veel mensen hebben al door dat het slim is, om die magazines aan mij te geven, want ik vertel ze dan wel weer wanneer er iets bijzonders in staat. 🙂

En dan komt het. Ik “scan” de magazines, en scheur elke pagina die iets bevat wat ook maar vaag interessant lijkt eruit! (ik kan inmiddels een heel college geven over welk magazine je op welke manier moet scheuren zonder de pagina’s stuk te maken, er zijn zeker meer dan drie manieren!). Zo breng ik (vaak in de trein) de grote stapel terug tot een overzichtelijke stapel scheursels. Ik filter dus eerst. Zo hoeft mijn brein zich alleen maar te bekommeren om het filteren, wat op die manier razend snel gaat. En het scheelt me heel wat sjouwwerk, al is het voor veel mensen in de trein toch steeds weer wennen aan het idee dat iemand die tijdschriften tot gort scheurt.

Wat overblijft is mijn eigen persoonlijke magazine, bestaande uit een stapel scheursels. En als ik in bad lig, of op reis ben, of ik moet wachten op een afspraak in een café, dan pak ik zo’n stapel artikelen. Ik lees dus precies dat wat ik wil, en wanneer ik daar de tijd voor heb, meestal op dooie momenten waarop ik weinig andere dingen kan doen. En zo doe ik dat al zeker 15 jaar.

Creativiteit is niets anders dan slim verbinden wat er al is. Ik zie informatie uit bladen als lego. Hoe meer steentjes ik heb, en hoe meer verschillende vormen en kleuren, hoe meer ik kan creeëren. En dat is wat ik het liefste doe. Om out-of-the-box te denken, moet je af en toe out-of-the-box lezen. En deze tips zorgen ervoor dat je meer kunt lezen.

Aanvullingen welkom!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

14 Comments

 • jansegers
  Posted 20/04/2008 11:27 am 0Likes

  Ikzelf schrijf gewoon citaten over uit dingen die ik lees met een minimalistische verwijzing naar auteur en vindplaats.

  Je hebt uiteindelijk zelden tijd om dingen te herlezen. Als ik tijd heb, blader ik dan door het schriftje met citaten.

  Ook online doe ik zowat hetzelfde.

  http://citaten.babl.nl

  PS1
  In het schriftje komen ook ideeën en invallen en schetsen van samenhangen tussen verschillende ideeën van mezelf en anderen.

  PS2
  Ik citeer zowel vanuit boeken, tijdschriften en kranten als vanop internet, radio of televisie, of gewoon mensen rond me heen.

  PS3
  Drie bronnen voor deze attitude

  1 ‘Luister met het hart’ (teruggaand op Jezus)
  2 ‘Wat goed gezegd is door wie dan ook, dat gebruikt ik.’ (als ik me niet vergis is het Cicero die dat gezegd heeft)
  3 Dale Carnegie omnibus

  PS4
  “Creativiteit is niets anders dan slim verbinden wat er al is. Ik zie informatie uit bladen als lego. Hoe meer steentjes ik heb, en hoe meer verschillende vormen en kleuren, hoe meer ik kan creeëren.”

  Heeft alvast mijn online citaten gehaald…

 • Martijn Aslander
  Posted 19/01/2008 8:38 pm 0Likes

  @pjotter ik probeer meestal het origineel te vinden via google, die ik bewaar als pdf, voorzien van tags

 • Pjotter
  Posted 18/01/2008 12:01 pm 0Likes

  Wat doe je met de artikelen die je wilt bewaren, sla je ze digitaal op (scan je ze?), of bewaar je dit in ordners?
  Ik sla internetbestanden tegenwoordig op in Evernote, zie http://www.evernote.com en dat werkt prima. Heeft een hele snelle zoekfunctie, ook handig om adressen of recepten in op te slaan. Maar zoek nog iets handigs voor snel digitaal bewaren van artikelen uit tijdschriften. Graag tips.

 • Annemiek_S
  Posted 05/11/2007 10:54 pm 0Likes

  ik scheur al jaren… voorheen altijd wegens ideeën voor achtergrondverhalen voor m’n werk als eindredacteur/journalist, maar sinds ik in ‘t onderwijs zit ook voor leuke vacatures die ik wil delen met m’n studenten, of info die ik wil bewaren… of….

  ik loop echter wel tegen ‘t probleem op dat ik vervolgens stapels gescheurde tijdschriftartikelen heb waar ik weer tijd voor moet maken…. ik zit niet zo lang in de trein (elke dag 2x 10 minuten 🙂

  En gezien de lifehacking tips zou ik dus ‘n blok tijd eraan kunnen besteden… dus dat ga ik proberen… maar iemand nog andere tips? Ik heb namelijk nog ‘n hele doos vol niet-uitgezochte artikelen liggen…

  ben inmiddels overgestapt op ‘t snel opzoeken van de artikelen op internet en ze dan op delicious naar aandachtsgebied rubriceren…. dan kan ik ze ook veel sneller terugvinden en doorsturen en delen met anderen…. is dus andere optie, die echter niet werkt bij niet op internet gepubliceerd spul…

 • Mieke de Jong
  Posted 17/09/2007 12:41 pm 0Likes

  Ik ben verslaafd aan tijdschriftjes en ik gooi ze moeilijk weg. “Want er stond nog zo’n leuk artikeltje in.” “Geloof ik….” Zelfs de Allerhande van Albert Heijn vindt zelden en dan nog met grote moeite de oud papier bak. Dus dit is een hele goeie tip voor de stapels die ik verzameld heb. Dank daarvoor.

  Voor de mensen die tijdschriften duur vinden, heb ik een andere tic ehm… tip. De bieb. Je mag er oude nummers lenen. Niet in scheuren, maar wat is er mis met een kopietje? Bovendien kun je in de bieb ook heerlijk in stilte even op je gemak lezen.

  Ik begrijp dat dat niet de bedoeling is van lifehacking, maar het is wel een gevoel van luxe als je heerlijk tijdverspillend even een Margriet door kunt bladeren 😉 .

 • Sanne Roemen
  Posted 04/09/2007 3:03 pm 0Likes

  Er zijn wel tijdschriften die iets toevoegen, vooral de buitenlandse bladen of de betere vakbladen. En kopen is helaas wel verstandig als je erin wilt gaan scheuren. Ik geloof niet dat de mensen van de citroengarage het op prijs stellen als ik hun leesmap aan flarden scheur. Maar zoals Aart aangeeft; bij sommige mensen past het goed, en anderen hebben er niets aan.

 • Aart
  Posted 03/09/2007 9:16 pm 0Likes

  Nogal omslachtig, zo’n doos op het werk.

  Veel tijdschriften en bladen kan je ook vinden bij de kapper, de tandarts, in boekenwinkels (je wilt niet weten hoeveel daar gelezen wordt zonder voor het gelezene te betalen), zonnecentra, huisarts-wachtkamers, enzovoort. En dan hoef je nog niet eens een afspraak te hebben, daar gewoon gaan zitten kan ook.

  En ook het internet is een optie. Veel van de informatie die in die bladen als ‘nieuw’ worden gebracht zijn allang te vinden op het internet.

  Als je je algemeen wilt orienteren zijn bladen prima; als je specifieke informatie wilt hebben over een onderwerp zou ik toch voor het internet kiezen. Te eenzijdig die bladen: Ze zijn vaak erg gekleurd voor de lezers.

  Oftewel, ik vind aan deze tijdschriftenhack veel nadelen zitten: tijdrovend, afhankelijk van anderen, relatief duur, eenzijdig, niet-objectief.

  Nee, niets voor mij.

 • Rogier
  Posted 03/09/2007 5:54 pm 0Likes

  Maar hoe kom je dan aan stapels verschillende tijdschriften die je mag kapotscheuren zonder ze te kopen (dat natuurlijk klauwen vol geld kost). Behalve oude van andere mensen lenen, of een bak neerzetten op kantoor? (ik werk namelijk niet op kantoor, haha).

 • Nathalie van der Wal
  Posted 02/09/2007 7:10 pm 0Likes

  Nou, dat zou ik geweldig vinden! Heel graag! Aantekeningen maken het nog leuker. Ik zal eens nadenken hoe/wat ik voor leuks voor jou heb.

 • Martijn Aslander
  Posted 02/09/2007 4:27 pm 0Likes

  hmmm doorgaans gooi ik die weg, of voorzie ik ze van aantekeningen….. zal ik een oudpapier bak met scheursels voor je maken bij ons thuis?

 • Nathalie van der Wal
  Posted 02/09/2007 4:12 pm 0Likes

  Leuk! En aan wie geef je je stapel scheursels? Zonde om die dan weg te doen…(Ik hou me aanbevolen 🙂

 • Kaj
  Posted 01/09/2007 9:21 pm 0Likes

  Als je dan het gelezene op een weblog zet hebben weer veel andere mensen wat aan de informatie die je haalt uit de artikelen.
  Dat is ook het mooie van weblogs.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]