Meer liefde krijgen.

Een credo dat ik al jaren onder aan mijn mails in mijn signature heb staan luidt als volgt:

“Some people went around interviewing dying patients, but not one person said they regretted not making more money or working harder. They all seemed to say their regrets were not spending more time with the people they loved and not traveling more…and relating more to the world and the planet.”
(Van het album One Giant Leap, “Ta Moko”)
 
Liefde krijgen van (zaken)vrienden, familie en je geliefde is volgens mij één van de aangenaamste dingen die je kunt ervaren. Het maakt je bovendien gelukkiger en dus zullen de overige activiteiten in je leven ook prettiger verlopen als je liefdesmetertje een hoge waarde aangeeft.
 
Hoe zorg je ervoor dat je meer liefde krijgt?



Het antwoord is erg eenvoudig, hoewel veel mensen nooit op het idee lijken te komen. Geef meer liefde! Door te geven wat je wilt krijgen veroorzaak je een actie-reactie dynamiek in je omgeving, waardoor je mensen inspireert ook genereus om te gaan met hun liefde.
 
Hoe geef je liefde?
De gedaantes van liefde zijn uiteraard legio, maar mocht je meteen willen beginnen denk dan eens aan het volgende:
 
– Een sms sturen met “Ik hou van jou.”
– Vanuit liefde aandacht schenken.
– Vragen hoe het gaat en écht luisteren.
– Een boek waarvan je weet dat iemand het graag wil hebben als cadeau laten bezorgen, uiteraard met een mooie wens erbij.
– Een knuffel geven, zomaar.
– Een lieve e-card sturen.
– Iemand opbellen om te zeggen dat je van diegene houdt.
 
Het bijproduct hiervan is bovendien ook nog eens dat het heel fijn voelt om iemand je liefde te verklaren, dus je hoeft niet te wachten op antwoord voordat je meer liefde ervaart.
 
Zakelijk ‘not done’?
Sommige mensen zullen in hun vele sociale contacten de zakelijke contacten weglaten uit de ‘liefdescommunicatie’. Dit is op zich helemaal niet nodig. Als je handelt vanuit liefde en je kennis, netwerk en compassie deelt komt ook dáár een stroom positieve energie op gang. Mensen dragen soms een zakelijk masker maar in feite leven we allemaal op van aandacht vanuit het hart, iemand die met ons meevoelt en ons zomaar iets geeft, gewoon omdat geven fijn is! Kan je je voorstellen hoe leuk het is om in je dagelijkse werk steeds wat liefde te geven en krijgen?

Wat denk je, ben ik een idealistische hippie of werkt een benadering als dit in de huidige maatschappij? Het je teleurstellende of bevredigende resultaten geboekt met een dergelijke aanpak, wat zijn je ervaringen? Laat hieronder je reactie achter, ik hoor het graag!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

14 Comments

  • Carmen
    Posted 19/01/2019 10:03 pm 0Likes

    Reacties naar mensen en dieren met echte, van binnenuit gevoelde liefde komen nooit verkeerd aan!

  • Marco
    Posted 27/01/2010 1:26 pm 0Likes

    volgens mij is het voldoende om gewoon de liefde te voelen, in je zelf. Daar waar nodig en waar het kan wordt het dan wel expliciet in je uitingen. Als je liefde voelt in jezelf en daar je aandacht op houdt tijdens wat je doet of zegt, wordt alles wat je doet ermee doordrenkt.

  • Ron C. de Weijze
    Posted 20/09/2007 11:34 pm 0Likes

    Annedien en Choong Wei, ECHT is voor mij (1) niet de-realiseren maar open en eerlijk valideren wie (of wat) je voor je hebt, en (2) niet de-personaliseren maar loyaal en betrouwbaar zijn aan wie (of wat) je voor je hebt. In het uiterste geval betekent dat, bijvoorbeeld wanneer je je geliefde niet meer kan, of mag, zien, die toch nooit opgeven.

    Veel dank voor jullie reacties!

  • Choong Wei Tjeng
    Posted 20/09/2007 10:01 pm 0Likes

    @ Ron, interessante stelling over de spanning tussen die twee polen. Je eindigt echter een beetje vaag… bedoel je nu dat echtheid is dat je precies in het midden van beide polen verkeert?

    @ Annedien, ik denk dat het ‘doen’ altijd vanzelf volgt wanneer je ‘voelt’, maar vice versa hoeft niet altijd waar te zijn; ‘doen’ leidt niet altijd tot daadwerkelijk ‘voelen’. Maar een lijst van praktische suggesties is inderdaad goed om body te geven aan een verhaal, tot de verbeelding van de lezer te spreken.

    Of ‘Wei’ handeling betekent zou ik eerlijk gezegd niet weten. Ik ben een heel vernederlandste chinees, en chinezen verwijten me dan ook wel eens dat ik een ‘nepchinees’ ben 😉 Zal waarschijnlijk een van de weinige Chinezen zijn die om een mes en vork vraagt in een Chinees restaurant 😉

    Een meisje zei me ooit dat mijn naam ‘insect’ zou betekenen. Ik kies er maar voor om haar bewering niet te geloven 😉

  • Annedien Hoen
    Posted 20/09/2007 8:11 pm 0Likes

    @allen: dank voor jullie reacties 🙂 Echt waardevol, merci!

    Ik begrijp dat het in het zakendoen (danwel tijdens je werk) wat lastiger kan zijn om liefde te tonen, maar het kán wel, heb ik ervaren. Je zult niet altijd ‘ik hou van jou’ zeggen, maar je kan wel vanuit liefde handelen. Een definitie van liefde is “Love is the selfless promotion of the growth of the other.” (Milton Mayeroff) Dat kan in allerlei vormen.

    @ Ron: interessante statement over “ECHT”. Kun je mij jouw definitie van “ECHT” geven?

    @ Choong Wei: Doen of voelen..ik denk dat het handig is om wat praktische suggesties te geven- niet iedereen heeft die nodig, en vanuit een ander perspectief is het ‘zijn’ genoeg om een liefdevolle factor te zijn, dat kan al afstralen op de omgeving.
    En dat terwijl ‘wei’ handeling betekent 😉 toch?

  • Dennis
    Posted 19/09/2007 11:28 am 0Likes

    De tips om liefde te geven zijn prima, eigenlijk naar mening normaal toch. Alleen zal ik die niet toepassen in mijn werk, kan me niet voorstellen hoe de reacties er zullen zijn. Het aandachtig naar anderen en geinteresseerd luisteren is 1, maar om nu iemand te zeggen: “ik hou van jou” via de mail of sms, nee…. Prima reacties trouwens.

  • Ron C. de Weijze
    Posted 19/09/2007 10:37 am 0Likes

    Uiteindelijk is de basisvoorwaarde dat je in een groep bent opgenomen waar dat ‘paying forward’ kan rondgaan. Maar de vraag is wat je daarvoor terug moet doen: je aanpassen. Maar dat moet dan wel zonder het verlies van jezelf kunnen en dat wordt na zekere tijd vaak een probleem (is mijn ervaring). Er ontstaan namelijk normen, verwachtingen etc. Bij kleine kinderen kan dat al het Nike-merkje zijn dat je op je jas móet hebben, anders hoor je er niet bij. Kortom er zit een spanning tussen aanpassen zonder zelfverlies en aanpassen mèt zelfverlies. Na enige tijd ga je dus eens aan de andere kant kijken en wordt zelfstandig. Dan is er geen automatisch geknuffel / onvoorwaardelijke goedkeuring meer bij! Dan komt het ECHT neer op wat je waard bent en wat je te bieden hebt. Kopen mensen wat je te bieden hebt of niet? Het wordt dus een markt-vraag. Bij ons hebben we het over ‘aandacht verdienen’, in Amerika zeggen ze ’to pay attention’, en zo bestaat er ook een heuse aandachts-economie! Het soort spanning verandert: als wat je te bieden hebt ‘gekocht’ wordt, dan hoor je er bij en is er zoiets als dat voorwaarts betalen van die andere kant. Maar op zeker moment houdt dat ook op, als het nieuwtje eraf is. Wat heb je dàn nog te bieden. Goede christenen zullen het dan op de ‘grace’ gooien die sowieso in de vorm van liefdewerk een soort noodopvang moet organiseren (de zorgsector). Het is natuurlijk redelijk aantrekkelijk als je in de goot ligt om je te bekeren en zo weer de geborgenheid in te raken. Dus daar ligt de andere spanning: zelfstandig zonder isolement of zelfstandig met isolement. Tussen die twee spanningen of polen beweegt volgens mij de hele maatschappij. Grootste en wonderlijkste vraag is natuurlijk, hoe die twee polen elkáár weer in evenwicht houden. Ik geloof oprecht dat dat ECHTHEID is, iets wat je vrij snel in elkaar en in jezelf herkent, maar wat ook de psychologische voorwaarden van een gezonde geest in een gezond lichaam beschrijft: geen ‘de-realisatie’ van mensen die in zweverigheid (naief-optimisme) verkeren en hun voeten niet op de grond krijgen, maar ook geen ‘de-personalisatie’ van mensen die pessimistisch-realistisch zijn door iets te vaak de kous op de kop te hebben gekregen. Kortom: volg wat ECHT is en alles komp dik veur mekoar!

  • JW
    Posted 18/09/2007 8:59 pm 0Likes

    Misschien handig om ‘liefde’ even een definitie te geven. Liefde is in principe gewoon een niet aflatende constructieve houding tegenover mensen, maar ook tegenover werk. Deze constructieve houding valt uiteen in veel verschillende ‘goeie’ gewoontes, geduld, vertrouwen, respect, beetje aandacht, commitment. Niet zo moeilijk om toe te passen op de werkvloer lijkt me.

    Verder wordt er 1 punt vergeten. Je kunt jezelf ook liefde geven. Bijvoorbeeld door jezelf smorgens op weg naar werk te trakteren op croissantjes ofzo, gewoon omdat je het meer dan waard bent. Je hebt er niemand voor nodig.

  • oscar
    Posted 18/09/2007 6:01 pm 0Likes

    Annedien, je helpt me aan een prettige herinnering: de uitstekende film Pay it forward.

  • Onno
    Posted 18/09/2007 5:58 pm 0Likes

    Mooi beginsel. In zakelijke vorm vind ik het ook lastiger toe te passen. Ik denk hierbij vooral aan iedereen open tegemoed treden, altijd met een neutraal of positief beeld van iemand starten en proberen voor mijn klanten de beste oplossing te vinden en niet het meeste geld te verdienen. Als adviseur is de druk wel eens hoog om te scoren en omzet te halen, maar heb gemerkt dat een blije (expres niet tevreden, maar blij) klant veel meer omzet genereerd dan een blutte klant.
    Ik ben het trouwens wat dat betreft wel eens met ons huidige kabinet, en blij dat deze zaken op landelijk niveau aandacht krijgen. Nu de grote landen nog…

  • Choong Wei Tjeng
    Posted 18/09/2007 4:31 pm 0Likes

    @Annedien: Je lijkt me niet overdreven idealistisch (misschien wel een hippie, dat weet ik niet). Er zit, denk ik, waarheid in je stelling dat we allemaal opleven van aandacht vanuit het hart, en dat de alledaagse maatschappij ons ertoe verleidt om een zakelijk masker op te zetten.

    Ook ben ik het eens met je stelling dat liefde op vele manieren te uiten is. Echter zet ik vraagtekens bij je opsomming van manieren waarop je liefde kunt tonen. Het zijn namelijk allemaal dingen die je kunt ‘doen’, terwijl ik denk dat het in deze kwestie vooral belangrijk is om te ‘voelen’. Als iemand lief doet terwijl hij/zij dat niet meent, voelt het onecht aan.

    Ik denk dat je vooral anderen moet respecteren. Kun je dit eenmaal, dan schuilt er liefde in alles dat je doet. Hoe je dat leert? Geen idee, als ik dat wist had ik er een boek over geschreven en was ik stinkend rijk geworden. Zelf betrap ik me er ook regelmatig op dat ik anderen of hun mening niet respecteer.

    @Ilse: Uiteindelijk is het helaas geen wondermiddel… hoewel ik denk dat het karakter bouwt om het toch uit te blijven oefenen, misschien wel juist wanneer het hopeloos lijkt.

    Volgens mij loont het in deze maatschappij wel om je wat harder op te stellen. De vraag is alleen of je deze vorm van materialistische beloning begeert, of dat je juist kiest voor persoonlijke ontwikkeling.

    In the long run maakt het natuurlijk weinig uit; in beide gevallen raak je alles kwijt wanneer je overlijdt. Zelf vind ik het echter boeiender om persoonlijke ontwikkeling na te streven. Da’s tenminste een uitdaging 😉

  • Erno Hannink
    Posted 18/09/2007 4:29 pm 0Likes

    He Annedien, een Wuffie for you.
    Wuffie?

    Tara Hunt startte vorige week Spread Love Project ook goed.

  • Tanja
    Posted 18/09/2007 4:12 pm 0Likes

    a certain someone gave me a book about it the other day 😉

    Een comment achterlaten is ook een vorm van liefde geven, bloglove!

    Trouwens, ik vind het nog best lastig om toe te passen in de werksfeer. Ik had gisteren met iemand een gesprek (ik noem het maar een gesprek) en ik merkte dat de andere partij handelde en sprak uit een vorm van angst en dat ik daarop reageerde op dezelfde manier. Het zou mooi zijn om zoiets om te buigen. Ik heb het meegemaakt dat iemand mijn iet wat vijandige reactie wist om te buigen, ben nu voor altijd zijn fan… ja het werkt zeker. Just gotta find your fit.

  • Ilse
    Posted 18/09/2007 3:59 pm 0Likes

    Deze benadering is in ieder geval een waar ik ook mee opgegroeid ben en eigenlijk altijd uitvoer; dat gaat ook nog 9 van de 10 keer vanzelf. Alleen maak ik ook wel mee dat sommige mensen er kennelijk toch niet mee om kunnen gaan gevolg: verbroken liefdesrelaties), waardoor je dus geen liefde terugkrijgt, maar eerder juist gekwetst wordt. Een goede balans maar eens gaan vinden?

Comments are closed.