Meer toetsen, deel 2

Keyboard Fast typing iStock_000000401527Small

Als het om computers gaat, zijn muizen net ratten. Daar schreef ik vorige week over. In dit artikel tips om je denktijd veel efficiënter te gebruiken. Niet over alles hoef je na te denken, als het gaat om basaal computergebruik.

Gebruik het spiergeheugen van je vingers

Je vingers kunnen wel toetsenaanslagen onthouden, maar geen muisbewegingen. Dat is belangrijk. Als je alles op de computer met je muis doet, heb je voor iedere opdracht aan je computer je volledige bewustzijn nodig. Dus ook voor het uitvoeren van verder vrij simpele opdrachten. Nou doe je dat bij tandenpoetsen niet – en dat is maar een paar keer per dag.

Als je je toetsenbord consequent gebruikt, kunnen je vingers in de loop van de tijd de bewegingen opslaan die je nodig hebt. Net zoals een pianiste niet bij elke beweging nadenkt over waar zij haar vingers exact neer moet zetten, zo hebben ook jouw vingers een zogenaamd ‘spiergeheugen’. En dat kun je trainen.

Bij mij is het ondertussen zover, dat ik voor sommige toetsencombinaties echt even moet nadenken welke toetsen ik eigenlijk indruk, als ik iemand anders wil uitleggen wat ik doe.

Als ik een mailtje lees in m’n inbox en daar een antwoord op wil sturen, toetsen mijn vingers automatisch Ctrl+R en vervolgens kan ik meteen beginnen met het intikken van een reactie. Ik denk dus alleen maar: “email terugsturen”. Vervolgens doen mijn handen de rest, zonder dat ik er echt over na hoef te denken.

En dat scheelt een heleboel tijd! Denktijd, die ik dan kan besteden aan de inhoud van de e-mail.

Actie 1: Leer blind typen

Allereerst is het dus belangrijk om blind te leren typen (over “blind schrijven” hebben we het een andere keer nog). Wanneer je leert om blind te typen, schakel je je ogen uit bij het typen. Je houdt ze vrij voor belangrijker dingen. En dat uitschakelen is precies hetgene wat niet lukt, wanneer je een muis gebruikt.

Wanneer je niet met hoge snelheid blind kunt typen, doe je jezelf tekort. Het gebrek aan die vaardigheid is in de moderne informatiemaatschappij net zo erg als het niet hebben van een rijbewijs als je vrachtwagenchauffeur bent.

Actie 2: Gebruik accelerator-keys (Alt+…)

De tweede actie is het leren gebruiken van de zogenaamde accelerator-keys. Ik praat even tegen de Windows gebruikers onder ons. Als je de Alt-toets indrukt, lichten op het scherm allemaal streepjes op. Bijvoorbeeld in het menu en op allerlei knopjes van het programma wat je gebruikt. Die streepjes staan onder speciale letters, de accelerator-keys.

Als je bijvoorbeeld op een knopje een streepje onder de S ziet, kun je voortaan dat knopje ook indrukken door Alt+S te drukken op je toetsenbord. Een streepje onder de B levert Alt+B op, enzovoort.

De Alt-toets plus de onderstreepte letter, zo simpel is het.

In moderne versies van Windows, staan die streepjes standaard uit. Je krijgt ze dan pas te zien, als je werkelijk de Alt-toets hebt ingedrukt. Dat fenomeen kun je uitzetten, zodat je voortaan altijd die streepjes ziet. Dat helpt je wellicht herinneren aan het gebruiken van je toetsenbord.

 1. Klik met je rechtermuisknop ergens op het lege bureaublad (een leeg scherm in Windows)
 2. Kies in het menu het item ‘eigenschappen’ of ‘properties’
 3. Ga naar het één-na-laatste tabje, ‘weergave’ of ‘appearance’
 4. Klik op de button ‘effecten’ of ‘effects’
 5. Zorg dat het onderste vakje niet meer geselecteerd is (zie de screenshot hieronder)

Alt_hide_off

Als je dit soort toetsen leert gebruiken, hoef je al een stuk minder vaak naar je muis te grijpen. Vooral bij dingen die je regelmatig doet (zoals een antwoord op een email sturen) kan dat enorm veel schelen. En je hoeft er niets aan te onthouden, ze staan recht voor je neus op het scherm.

Actie 3: Gebruikt sneltoetsen (Ctrl+…)

Vervolgens kun je nog profiteren van de shortcut-keys, de sneltoetsen. Voor opdrachten die je vaak gebruikt, hebben de meeste programma’s speciale sneltoetsen. Die beginnen vaak met de Ctrl-toets en ze staan bijna altijd genoemd in het hoofdmenu van een applicatie, meteen achter de titel van het menu.

In mijn Engelse versie van Outlook kan ik bijvoorbeeld op Ctrl+Shift+K drukken om een nieuwe taak in m’n taaklijst te zetten. Of Ctrl+Shift+M om een nieuw e-mail bericht te openen. Wist je dat? Gebruik je ‘m dan ook?

Veel van die sneltoetsen staan in het menu, zoals je in de volgende screenshot kunt zien.

Outlook_shortcut_keys

Vooral bij deze toetsen is het belangrijk, dat je ze eerst uit het hoofd leert. Zoals ik al zei: uiteindelijk moeten je vingers deze combinaties in hun spiergeheugen opslaan. Maar om zover te komen, moet je dezelfde sneltoets regelmatig gebruiken en dat doe je het beste, door hem eerst uit je hoofd te leren.

Ik ken ze lang niet allemaal uit m’n hoofd, maar Ctrl+Shift+M bijvoorbeeld gebruik ik extreem veel.

Het is helemaal niet zo’n gek idee om een lijstje te maken van toetsen die je veel zou kunnen gebruiken. Als je dat lijstje naast je monitor hangt, help je jezelf in no-time van je muisverslaving af.

Leg je muis een week weg

De beste manier die ik heb gevonden om sneltoetsen te leren is, door m’n muis een week achter m’n monitor te leggen. Op die manier kost het gewoon meer moeite om je muis te pakken, dan om een sneltoets op te zoeken.

En dat werkt.
Bij mij wel tenminste 🙂

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

9 Comments

 • freakstar
  Posted 27/09/2007 11:44 am 0Likes

  Ah! Weer wat geleerd, dank!

 • Taco Oosterkamp
  Posted 26/09/2007 8:39 pm 0Likes

  @Marco – ik weet het niet. Voor het gebruiken van de muis heb je sowieso je ogen plus een flink deel van je visuele hersenen nodig om in de gaten te houden waar dat rare pijltje nu weer uithangt. “Volledig bewustzijn” is waarschijnlijk te overdreven, maar met Ctrl+Shift+Links een woord selecteren laat op de lange duur denk ik toch meer ruimte voor creativiteit 🙂

  @Anne – graag gedaan. Hang je dan ook een toetsenbord boven je bed?

  @Onno – die verandering vind ik ook vreemd – en graag gedaan. Leuk om te lezen dat je er blij mee bent.

  @Adje – ja, dat vind ik ook vervelend. Voor Firefox bestaat een plugin (zie de comments op de eerste post: https://lifehacking.nl/2007/09/20/minder-muizen-meer-toetsen/) om links met het toetsenbord te bereiken, maar voor IE heb ik zoiets nog niet gevonden.

  @freakstar – volgens mij wordt hier niet gecensureerd. En in Outlook is er toch wel een verschil. Ctrl+N zorgt voor een nieuw item in de map die je open hebt staan. Als dat je inbox is, krijg je inderdaad een nieuwe e-mail. Maar als je bijvoorbeeld in je takenlijst, of de kalender kijkt en een nieuwe mail wilt maken, zul je toch beter Ctrl+Shift+M kunnen gebruiken.

  En as usual: allemaal bedankt voor jullie input!

 • freakstar
  Posted 26/09/2007 12:53 pm 0Likes

  Huh ik heb hier gister/vannacht gereageerd maar staat er niet bij?

  Ik vroeg me af wat het verschil tussen ctrl+shit+m en ctrl+n is in Outlook, niets toch?

  Verder gebruik ik heel veel alt+s op het internet om forumposts, formulieren etc. te submitten. Helaas werkt dit lang niet op elke website. Zou een standaard moeten worden!

  Het nadeel van vingers met spiergeheugen is dat ik wachtwoorden of pincodes moeilijk kan doorgeven aan iemand anders, ik weet namelijk niet welke letters of cijfers erin zitten.

 • Adje
  Posted 26/09/2007 11:42 am 0Likes

  Helemaal top, ik ben ook een voorstander van het gebruik van hotkeys, maar er is alleen 1 ding lastig aan geen muis(als beschreven in het laatste stuk):
  Als je bijvoorbeeld op internet surft moet je n paar tientallen keren op tab drukken om de juiste buttons te vinden. is wel wat meer moeite dan ff je muis erheen bewegen.

 • Onno
  Posted 26/09/2007 10:36 am 0Likes

  dat ze die alt toets onderstreping standaard uit zetten valt me tegen, ik vroeg me al af waar dat zat, dank je!
  Ik gerbuik ze regelmatig, maar moet nog vaak zoeken welke toets ik moet hebben. (ondanks de shortcut keys die hier al staan).

  Dank je wel weer!

 • Anne van der Ven
  Posted 26/09/2007 10:07 am 0Likes

  Wauw lekker hoor al die foefjes..dank u.. ik hang het boven mijn bed

 • Marco Geuze
  Posted 26/09/2007 9:43 am 0Likes

  Bij mij ook, maar
  “Dat is belangrijk. Als je alles op de computer met je muis doet, heb je voor iedere opdracht aan je computer je volledige bewustzijn nodig.”
  gaat voor mij niet op. Om maar een voorbeeld te noemen: een woord kopiëren gaat als volgt: dubbelklik op het woord, ctrl-c, klik op de plaats waar hij moet komen, ctrl-v. Ik ben op dat moment echt niet bezig met de vraag hoe ik de muis moet besturen hoor. 😉

 • freakstar
  Posted 25/09/2007 11:39 pm 0Likes

  Ik probeer steeds meer sneltoetsen te gebruiken en dat gaat ook steeds beter. M’n muis een week wegleggen moet ik me eerst even mentaal op voorbereiden.

  Online kom ik wel vaak nadelen tegen, ik ben bijvoorbeeld bij het plaatsen van een bericht op een forum gewend om ALT+S te gebruiken. In Firefox 2.0 was dit ineens anders en ik was helemaal onthand. Gelukkig is er een oplossing:
  about:config
  ui.key.chromeAccess –> 0
  ui.key.contentAccess –> 4
  Nou weet ik niet of dit in de nieuwere versies nog steeds zo is. Hier gaat alt+s naar het zoek balkje, duurt bij mij ook even om daar aan te wennen.

  Je zegt dat je ctrl+shift+m veel gebruikt in Outlook, wat is daar anders aan dan ctrl+n? Of is het meer gewoonte?

  Het nadeel van “zelfonthoudende vingers” vind ik met wachtwoorden en pincodes. Ik zou laatst mijn pincode aan iemand anders doorgeven maar ik kon deze niet bedenken zonder hem eerst een paar keer op een denkbeeldig pintoetsenblok ingetypt te hebben.

Comments are closed.