Meer werkruimte met Desktops

Desktops is de nieuwe Virtual Desktop Manager van Microsoft. Je krijgt er 3 desktops bij die je met een configureerbare sneltoets kunt starten. Zo kun je een desktop maken voor je werkprogramma’s, een desktop voor je privézaken etcetera. Zeker als je veel programma’s gelijktijdig hebt lopen kan dit een handige ordening zijn. Erg handig is dat je je muziekspeler op één desktop kunt zetten en deze gewoon doorspeelt terwijl je op een ander desktop werkt.

desktops.png

Desktops zit in je taakbalk en je kunt het direct met een sneltoets aanspreken of via de muis een desktop kiezen. Het is de eerste versie van het programma, dus de kans is dat er nog wat kinderziektes in zitten.

Welke Virtual Desktop Manager heeft jouw voorkeur?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

25 Comments

 • Steven Kruyswijk
  Posted 27/04/2009 3:10 pm 0Likes

  Even een korte user report:
  – Desktops: installeert rap, heeft echter geen mogelijkheid om windows van de ene naar de andere virtuele virtuele desktop te verplaatsen
  – dexpot.de: veel meer opties, ook gratis, kost in Vista echter veel tijd om tussen VD’s te schakelen omdat Windows Verkenner telkens opnieuw opgestart moet worden…

 • windows & lunix gebruiker
  Posted 27/11/2008 10:45 pm 0Likes

  tegenwoordig gebruik is Ubuntu. (Maar goed, dat is een heel OS 🙂 )
  @Bas Grolleman

  Ja een heel lunix os met zijn gebreken elke os heeft zijn voor en zijn nadelen.
  Voor al het programma aan bot laat de wensen over en het installeren er van al helemaal kan me tijd wel beter besteden.
  En over al waar je komt hebben ze microsoft.

 • sp00ky
  Posted 19/09/2008 2:58 pm 0Likes

  virtual dimension

 • Sjoerd
  Posted 30/08/2008 8:36 pm 0Likes

  Ik gebruik al tijden dit stukje software wat ik zelf heb gemaakt:

  http://weblog.vanderhoorn.info/?p=68

  Geen aparte desktops, maar de mogelijkheid om je programma’s te groeperen onder diverse tabbladen!

 • 23JUL
  Posted 28/08/2008 10:31 pm 0Likes

  Een aantal desktop managers later, zit ik nog steeds met het probleem wat Jan hierboven deels beschrijft; kortom als iemand een desktop manager weet die daadwerkelijk een andere .\Desktop directory gebruikt (=set van iconen) voor elke Desktop die deze weergeeft dan ben ik verkocht.

  Waarschijnlijk voldoet een simpele verandering in de verwijzing naar de Desktop in de registry, maar daar heb ik te weinig kaas van gegeten.

  Uiteindelijk, maar nu begint het enigszins offtopic te worden, mis ik de knop “Open Containing Folder” in haast bijna alle applicaties; jammer dat dát er niet standaard is in het File of Bestands menu.

 • SjaakRake
  Posted 28/08/2008 5:47 pm 0Likes

  Eerste versie? Onzin! Er is echt al járen een pseudoofficiele ‘powertool’ uit die perfect op XP draait, die precies hetzelfde doet!

 • Jan
  Posted 28/08/2008 5:10 pm 0Likes

  Haha, ik dacht, mooi, installeren, mijn oude desktop schoonmaken, dus alle snelkoppelingen en bestanden eraf die ik allang al eens had moeten opruimen (dat heb ik in Desktop 2 gedaan), leeg de prullenbak (opgeruimd staat immers netjes), installeer een andere foto, ga terug naar desktop 1 en wat denk je, daar alles weg en de nieuwe foto. Zou het niet handiger zijn echt een andere desktops te maken, die je individueel anders kan inrichten en als je bij verandering alleen 1 desktop veranderd en niet allemaal? (Retorische vraag…. :-))

 • Butje
  Posted 28/08/2008 4:53 pm 0Likes

  Laat Microschoft het nou eerst eens voor elkaar krijgen om de 2 of meer monitoren als apparte desktops aan te sturen, dan heb ik al die extra software helemaal niet nodig!
  Dat tooltje van nvidia is wel alleraardigst, maar werkt lang niet altijd of voor alle kaarten.

  Ik wil gewoon applicaties aan monitoren toewijzen!!!
  En wanneer onthoudt windows eindelijk mijn toewijzing van applicaties aan processor cores?

  Er is nog genoeg te doen…

 • rm-rf
  Posted 28/08/2008 3:02 pm 0Likes

  Ik heb als proef gebruik gemaakt van CubeDesktop.
  Lekker snel en met 3D effecten zoals ook onder Linux (Compiz / Beryl)

  zie http://www.cubedesktop.com/

 • /dev/null
  Posted 28/08/2008 1:26 pm 0Likes

  Dat hadden we in 1990 al op UNIX systemen.
  Heette twm. Ja, Billie is er weer lekker snel bij;)

 • Portnull
  Posted 28/08/2008 11:41 am 0Likes

  Het wordt inderdaad eens tijd dat Windows zoiets als Desktops/Workspaces standaard in z’n systeem integreert. Op mijn werk zit ik vast aan Vista, en hoewel dat minder erg is dan veel mensen willen doen vermoeden, is hetgene wat ik echt mis het kunnen wisselen tussen desktops. Ik heb deze tip zojuist geïnstalleerd en het lijkt in elk geval al heel wat beter te werken dan andere halfslachtige virtuele desktops die ik voor Vista heb gezien. Wel is de integratie met het OS nogal minimaal, waardoor programma’s geen acties van de desktops kunnen aanroepen. Applicaties overgooien van de ene naar de andere desktop heb ik nog niet gevonden, en de verkenner start hoe dan ook op desktop 1 (zelf heb ik Firefox het liefst op desktop 1). Maar goed, het is in elk geval heel wat beter dan alle programma’s hutje-mutje op één desktop en de toetscombinaties die ik zelf gebruik kan ik ook aan dit programma toekennen (Ctrl + cijfertoetsen). Onmisbaar voor Linux-users die met Windows moeten werken.

 • rotaluclac
  Posted 28/08/2008 8:32 am 0Likes

  Toen ik nog met Linux werkte, heb ik wel eens wat met meerdere virtuele desktops gespeeld. Ik zag er het nut niet van in. Nu werk ik uitsluitend met Windows, en ik zie nog steeds het nut niet in van meerdere desktops.

  Al dat gewissel is voor mij een extra aktie die ik steeds weer moet uitvoeren. Die extra aktie zit in de weg, en hij voegt niets toe.

  Alles op één desktop en op één scherm. Taakbalk onzichtbaar, want ik wil mijn pixels nuttig gebruiken. Alle vensters gemaximaliseerd open. Dat geeft heerlijk veel werkruimte, en het verhindert afleiding

  Anderen die aan mijn computer zitten en naar een andere applicatie willen wisselen, beginnen meteen het openstaande venster te minimaliseren in de hoop dan de taakbalk te zien. In plaats daarvan verschijnt dan het volgende gemaximaliseerde venster, dan het volgende, enzovoort. Minimaliseren is nergens voor nodig. Van programma wisselen gaat veel handiger en vooral veel sneller met Alt-Tab.

  Als ik eens mijn taakbalk nodig heb, druk ik op de Windows-knop. Overigens staat mijn taakbalk natuurlijk langs de linkerrand van het scherm en is hij lekker breed. Zo kun je van al je programma’s die in de taakbalk staan, de hele naam goed lezen — iets dat niet kan als je de taakbalk onderaan je scherm hebt staan, omdat de programma-“knoppen” dan te smal worden als je veel programma’s open hebt staan.

  Verder heb ik mijn (Classic) startmenu gepersonaliseerd. Zo zit bijvoorbeeld de Windows-calculator onder mijn eigen menu Tools. Wil ik de calculator starten, dan gaat dat met drie toetsaanslagen:
  – De Windows-knop om het startmenu te openen.
  – ‘T’ om het Tools-menu te openen.
  – ‘C’ om de Calculator te starten.

  Excel starten gaat net zo:
  – De Windows-knop om het startmenu te openen.
  – ‘O’ om het Office-menu te openen.
  – ‘E’ om Excel te starten.

  Het duurt heel kort voor je die korte series in je automatische geheugen hebt zitten. Daarna ben je de snelste van de hele afdeling.

  Hmm, teruglezend zijn deze tips een eigen Lifehacking-artikel waard, toch?

  Rotaluclac

 • Frank Meeuwsen
  Posted 26/08/2008 3:43 pm 0Likes

  Allen, dank voor de aanvullingen en de inzichten. Ik ben persoonlijk geen enorme gebruiker van Virtual Desktops, maar zorg er voor dat ik alleen die applicaties open heb staan die ik ook op dat moment nodig heb.

 • Max Makelaar
  Posted 26/08/2008 2:45 am 0Likes

  Ik werk al enkel maanden met Symbaloo (http://www.symbaloo.com).
  Je maakt er zoveel desktops als je wil en je kan dan nog kiezen voor sites, feeds, radio’s enz…
  Werkt perfect op Ie en Ff.

 • Michael
  Posted 26/08/2008 12:23 am 0Likes

  Ik ben een windowsgebruiker – meer uit luiheid dan uit overtuiging – en heb een aantal jaren terug bbLean als shell geïnstalleerd(http://bb4win.sourceforge.net/bblean/ en: http://www.bb4win.org) in plaats van explorer. Het is fijne, minimalistische shell met standaard vier desktops zonder iconen.

  De shell is gemakkelijk uit te breiden met allerhande plugins waardoor je, bijvoorbeeld, al muizend van de ene naar de andere desktop kan verhuizen, al doe ik het dat liever via het toetsebord. Applicaties van het ene naar het andere scherm verhuizen kan zowel met een toetsencombinatie als met de muis.

  Over het algemeen houd ik Open Office-documenten op één scherm, HTML-editor met toebehoren op een ander en browsing+email (want in Opera) op een derde scherm. Het vierde gebruik ik om voor IM en om in foobar van tijd tot tijd een nieuwe playlist te maken.

 • Jeej
  Posted 25/08/2008 7:14 pm 0Likes

  Ik gebruik dexpot: http://www.dexpot.de/
  Daar kan je zoveel meer mee. Ook schermpjes naar je tray minimaliseren bijvoorbeeld, of window catalog.

 • Sypie
  Posted 25/08/2008 5:54 pm 0Likes

  Aanvullend op Antonie:

  Spaces is inderdaad een fantstische oplossing. In combinatie met het aangeven in welke space programma’s moeten worden gestart voorkomt dit een boel ellende. Met een druk op F8 kun je zien wat waar op welke space staat en ook nog verplaatsen. Een druk op CTRL+ cursor links/rechts/op/neer doe je wisselen naar een andere space. En het zit ook nog eens standaard in het OS, iets wat Microsoft in al die jaren nog niet geleerd heeft.

 • Bas Grolleman
  Posted 25/08/2008 1:10 pm 0Likes

  Virtual Desktops zijn, zelfs met dual-screen, geen overbodige luxe. Omdat je heerlijk je werk apart kan houden.

  Weet niet meer wat ik vroeger onder Windows daarvoor gebruikte, tegenwoordig gebruik is Ubuntu. (Maar goed, dat is een heel OS 🙂 )

  Indeling.
  1. Internet + Terminal (Serverbeheer)
  2. Communicatie dus E-mail en IM
  3e en 4e. Werk ruimte voor dingen waar ik mee bezig ben.

  @Spekko: Ik hou ook van een lege desktop, daarom vind ik het juist zo handig, je kan met 1 druk van de knop alle overige rotzooi wegschuiven en je zo concentreren waar je mee bezig bent. Bij Ubuntu is het althans zo dat alle schermen op een andere desktop ook niet op je taak balk staan. (Uitzondering zijn schermen die om aandacht vragen, zoals bv een binnengekomen IM bericht)

 • Spekko
  Posted 25/08/2008 12:57 pm 0Likes

  persoonlijk hou ik meer van een lege desktop.
  Dat voorkomt ‘hoe meer ruimte, des te meer bende’…

 • Antonie
  Posted 25/08/2008 12:34 pm 0Likes

  Gebruik al ’n tijdje Spaces van Apple (en jawel, gewoon standaard geinstalleerd)
  Maar ben het met Merijn eens dat ’t af en toe storend is, vandaar lekker dat je ‘m uit kan zetten…

  Space 1 – Mail, iCal, AddressBook
  Space 2 – Alle documenten (Word, Excel, Pages, Keynote etc…)
  Space 3 – iTunes
  Space 4 – alle browsers (Firefox, Opera) & Skype

 • Gerard
  Posted 25/08/2008 11:38 am 0Likes

  Voor m’n Asus EEE kwam ik uit bij Yod’m 3D (http://en.wikipedia.org/wiki/Yod%27m_3D), beviel zo goed dat ie nu ook op mijn gewone laptop draait.

 • Merijn Vogel
  Posted 25/08/2008 10:43 am 0Likes

  Wat ik merk is dat mn focus bij meerdere fysieke schermen nog wel eens te wensen over laat: dat ik me te gauw laat afleiden.
  Aan de andere kant, tijdens het testen van software in ontwikkeling kan het zeker prettig zijn een extra monitor te hebben met logs/traces naast het scherm waarop je de testuitvoert.

 • Jeroen Sangers
  Posted 25/08/2008 10:13 am 0Likes

  Vergeet niet dat een Virtual Desktop Manager het werken met meerdere schermen emuleert. Het beste is uiteraard om écht met meerdere schermen te werken.

 • Merijn Vogel
  Posted 25/08/2008 10:05 am 0Likes

  Al 13 jaar gebruiker van linux, vroeger omdat het zo’n beetje bij een opleiding als informaticus hoort, tegenwoordig wegens installatie- en gebruikersgemak. Virtual desktops zijn voor ij al 13 jaar een zegen.
  Indeling, ongeveer:
  1e desktop voor communicatie (browser met e-mail, google agenda, evernote, en een msn-client), 2e desktop voor een ontwikkelomgeving + browser voor test, 3e desktop voor documenten en 4e desktop als reserve/kladblok.

Comments are closed.