Mobiliteit = kwijtraken

913685_the_keys.jpgTegenwoordig wordt alles steeds maar kleiner, platter en makkelijker draagbaar. Wat ik standaard op zak heb zijn mijn mobiele telefoon, mijn hipster PDA met pennetje, mijn sleutelbos en mijn portemonee. Toch raak ik het nogal eens wat kwijt. Eventjes ergens iets neerleggen en vergeten waar het lag. Vooral met mijn sleutelbos wil dat nog wel eens voorkomen.

Een vriend van me vertelde ooit dat zijn vader hier een handigheidje op had gevonden. Iedere keer als hij bij mensen op bezoek ging voor bijvoorbeeld een verjaardag, legde hij zijn autosleutels in de koelkast. Iedereen heeft immers een koelkast dus hoefde hij bij vertrek niet lang naar zijn sleutels te zoeken. Rare plek. Wel doeltreffend.

Gina Trapani vertelde bij de Lifehacking Academy dat ze een speciaal vakje heeft voor haar mobiele telefoon in de tas die ze altijd bij zich heeft. Als haar telefoon dan afgaat, weet ze meteen welk vakje ze moet hebben.

Zelf zorg ik er altijd voor dat alleen het broodnodige in mijn portemonee zit. Geen kassabonnetjes. Geen volgestempelde buskaarten. Niet teveel kleingeld. Alleen de pasjes die ik ECHT nodig heb. Zo blijft mijn portemonnee draagbaar en past ie altijd in de achterzak van mijn broek. Die raak ik dus niet snel kwijt.

Wat zijn jouw hacks om er voor te zorgen dat je je (kleine en belangrijke) spullen niet kwijt raakt? Deel ze in de comments!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

25 Comments

 • Koen
  Posted 24/05/2008 11:39 am 0Likes

  voor alles vaste plek in me broek (soms behoorlijk zwaar)
  beurs = rechterkontzak
  ipod en mobiel = rechterzak
  sleutels en diversen = linkerzak

  zo kan ik aan het gewicht al voelen of ik iets kwijt ben, en dus als ik een keer me ipod niet mee heb denk ik de hele tijd dat ik iets kwijt ben

 • Hoof
  Posted 24/05/2008 8:10 am 0Likes

  Mijn jas is mijn tas. Na jaren zoeken naar portomonnaie, sleutels en recentelijker mobiel (Sony Ericsson W880i, zo plat dat ik hem regelmatig kwijt ben in mijn binnenzak…) heb ik voor alles een vaste plek. Sleutels rechterzak, beurs linkerzak, evt. sigaretten (voor soms) binnenzak/linkerborstzak, kleingeld rechterbroekzak, dingen om weg te gooien linkerbroekzak, bonnetjes en zooi om te bewaren linkerachterzak. En die telefoon, meestal in de linkerbroekzak, maar als ik ga zitten in een jaszak of op tafel of in de auto op de stoel tussen m’n benen.
  Met die telefoon ben ik er nog niet helemaal uit. Niet echt plek voor.

  Maar het duurt echt nog wel even voordat ik met een polstasje ga lopen met alles erin. Liever dan altijd een jas bij me.

 • Erik
  Posted 23/05/2008 7:22 am 0Likes

  Ik heb mijn toilettas standaard ingepakt en hoef deze dus niet te vullen met deo, tandenborstel etc. Erg handig aangezien ik regelmatig een nachtje weg ben. Voor de dagelijkse rituelen is het lastiger. Ik heb ook vaste broekzakken voor mobiel, sleutels en portemonnee, maar als ik in pak naar mijn werk ga, gaat het al niet meer op. Verschillende toegangspasjes van werkgever en klanten heb ik vaak nodig bij het parkeren aldaar, maar ze in de auto laten liggen werkt niet, omdat mijn vrouw en ik regelmatig van auto wisselen. Wat wel werkt is ’s avonds alvast alles klaar leggen in de hal bij de voordeur. Dat voorkomt dat je ’s ochtends in alle hectiek (zoon op tijd naar school met zijn schoolspullen, vuilnisbak buiten zetten, etc) overal nog aan moet denken.

 • wia
  Posted 23/05/2008 2:44 am 0Likes

  Ik vergeet nooit iets. Mijn man regelmatig. Komt door het systeem. Probeer het hem ook te leren: Niet zaken bij elkaar zoeken, maar zaken weg leggen. Werkt als volgt: Datgene wat je meestal bij je moet hebben, doe je in een/de tas. Bibliotheekpas, strippenkaart enz. enz. Als je weggaat en je hebt heel veel haast, hoef je niet na te denken, je pakt die tas, en vertrekt. Heb je wat meer tijd, dan handel je als volgt: dit kan er uit, heb ik vandaag niet nodig. Dat ook niet, enz.
  Dus niet andersom: alles bij elkaar zoeken. Maar: alles wat niet nodig is wegleggen. Werkt perfect, vergeet nooit iets.

 • Daan
  Posted 21/05/2008 11:02 pm 0Likes

  Alles wat ik normaal nodig heb doe ik ’s ochtens bij het aankleden al in mn broekzakken, als ik iets nodig heb haal ik het eruit om het daarna er weer terug in te doen, en ’s avonds stort ik alles op een kastje bij mn bed. Nooit iets kwijt, altijd alles bij me.

 • Simpele Ziel
  Posted 21/05/2008 3:27 pm 0Likes

  Ik heb altijd mijn portemonai in mijn linkerzak, telefoon en sleutels in de rechter (oude telefoon, een krasje meer of minder maakt niet meer uit)
  In de kontzakken kan ik dan mooi notities bewaren of ander klein spul.
  Verder zorg ik voor zo min mogelijk sleutels aan mijn bos.

  En wat ook goed werkt is alle spullen bij elkaar leggen…

 • Sander
  Posted 21/05/2008 5:59 am 0Likes

  Ik wil altijd drie dingen bij me hebben: Telefoon, sleutels en portemonnee, als ik van huis weg ga of ergens anders vergewis ik dit door mijn broekzakken te controleren (linksvoor Telefoon, Rechtsvoor sleutels en kontzak de portomonnee).

 • betty
  Posted 20/05/2008 11:57 pm 0Likes

  Kijk en dit is voor vrouwen dan een echte oplossing, de IZI, de tas voor in de tas, zodat je soepel van tas kunt wisselen zonder al je spullen hoeft over te zetten:
  http://www.simple-minded.nl/

 • Hack4Vitas
  Posted 20/05/2008 10:40 pm 0Likes

  Geweldige tips man, echt geweldig. Had ik zelf niet kunnen bedenken.

  Aju!

 • Fritsie
  Posted 20/05/2008 7:10 pm 0Likes

  sleutels links-voor
  telefoon rechts-voor
  kauwgom of boodschappenlijstje links-achter (optioneel)
  portemonnee rechts-achter

  Loop je nu de deur uit: een keer op alle zakken slaan en je weet dat je alles hebt! (zijn trouwens maar 2×2 slagen)

 • Betty
  Posted 20/05/2008 1:50 pm 0Likes

  Beste Mina,

  Wellicht komt het omdat de meeste comments van mannen zijn 🙂 vrouwen sjouwen idd altijd meer een hele uitrusting mee (bedoel, hoezo alleen portemonnaie, sleutels en GSM?) wat dacht je van lippenbalsem, agenda, make-up, extra panty, lenzenvloeistof etc? Wat dan weer werkt is een mooie maar kleinere tas kopen waar gewoon minder in past en overal alles dubbel hebben liggen 🙂 Een kleine tip is nog wel, neem nooit meer dan 1 tas mee, dan hoef je alleen daar maar aan te denken.

 • Mina
  Posted 20/05/2008 12:55 pm 0Likes

  Ik snap echt niet hoe jullie dat doen! Als ik naar mijn werk ga heb ik een grotere tas met meer (toegangs)pasjes, buskaarten, agenda, vergaderstukken etcetc nodig, als ik ga shoppen neem ik een klein tasje mee, en als ik de honden uit ga laten alleen m’n sleutels. En ik heb ook niet altijd een broek aan (en rokjes hebben per definitie geen bruikbare zakken). Of een broek zonder zakken (ellende met nette broeken is dat er vaak flutzakken inzitten). Ik ben dus echt altijd overal alles kwijt.

  Hebben jullie ook een lifehack voor mensen met meer tassen en minder broekzakken??

 • Marcel
  Posted 20/05/2008 11:29 am 0Likes

  Ik heb enkele jaren geleden besloten dat ik alleen nog maar broeken koop met twee vakken aan de zijkant van je been, zijn vaak afritsbroeken maar niet altijd.

  Ik heb links altijd mijn portemonnee, rechts mijn PocketPC/GSM en mijn sleutels heb ik in mijn linker broekzak. Voordeel: als ik ergens ben of als ik thuis ben dan blijft het in mijn broek zitten (nooit in mijn jas).

  Bijkomende voordeel: als je gaat sporten, volstaat het om je broek in je tas te doen en mee te nemen in de sportzaal. Anders moet je al die dingen uit je zakken halen en in je tas doen en na het sporten weer terug in je broek…

 • djezzer
  Posted 20/05/2008 8:44 am 0Likes

  Een tijd geleden hadden ze bij de euroknaller drogisterijen van die leren creditcardhoesjes. Je kunt in de 2×3 vakjes precies genoeg kaarten en pasjes in kwijt om er nog comfortabel op te zitten. En in het middelste vakje kun je (strak opgevouwen) watpapiergeld kwijt. Ik heb ze ook wel eens bij de Hema gezien.

 • David
  Posted 14/05/2008 12:50 am 0Likes

  Ik heb m’n sleutels met een keycord aan m’n tas die ik altijd bij me heb vastgemaakt. dan kan ik ze er altijd uithalen zonder te hoeven zoeken. En ik weet zeker dat ze er niet uitvallen.
  portemonee en telefoon in de broekzakken.
  Voordat ik ergens wegga doe ik altijd de driepunts-check, portemonee, telefoon, sleutels. Dan weet ik dat ik alles heb.

 • Matthijs Roumen
  Posted 14/05/2008 12:24 am 0Likes

  Klopt Leon. Het enige nadeel is, is dat het niet achterin m’n broekzak past. Eigenlijk zou een pasjessysteem als dat – maar dan in flexibele vorm – ideaal zijn. Een versimpelde portemonee dus eigenlijk 🙂

 • Leon
  Posted 13/05/2008 11:40 pm 0Likes

  Hey Matthijs, heb je nooit mijn beurs gezien? Dat was zo’n creditcard / pasjeshouder. Ideaal…. helemaal als je nagaat dat je 80% van je transacties ‘digitaal’ doet. Heb er hier nog wel eentje liggen, kan je het proberen!

  Ik gebruik dat ding nu al bijna 3 jaar…..

 • Marlies
  Posted 13/05/2008 3:21 pm 0Likes

  Ik heb meerdere collega’s die idd na het boodschappen doen tussendemiddag hun autosleutel bij de boodschappen in de koelkast leggen. Zodat ze ’s avonds niet zonder boodschappen thuiskomen. Toen ik hier net kwam werken vroeg ik me steeds af wie in godsnaam zijn sleutels in de koelkast legt, maar nu ik de reden weet, vind ik het wel heel slim.

  Ikzelf heb voor mijn sleutels juist de strategie om mijn bos zo groot mogelijk te maken. Ik heb een grote, fucsiakleurige lanyard. Doordat ie zo opvalt vergeet ik hem niet zo snel. Weet niet hoe dat werkt in je hersenen, maar ik heb het idee dat dat ding visueel in mijn hoofd geprint staat en daardoor vergeet ik het niet.

  Verder heb ik in mijn hoofd een standaard checklist voor ik de deur uitga. Ik ben vroeger zo vaak iets vergeten, dat ik nu nooit meer zomaar de deur uitstorm.

 • Juliette
  Posted 13/05/2008 12:49 pm 0Likes

  Tja.. ik gebruik een tas waar altijd alles in zit – zolang ik die tas niet kwijt raak gaat het goed.
  Bij mij is het meer een kwestie van zorgen dat alles daar inzit voor ik de deur uitga.

  Zelf heb ik een vast riedeltje dat ondertussen zo ingebakken is dat ik het automatisch afloop als ik mijn tas pak ‘geld, sleutels, sigaretten, gsm’.

  Een lifehack om te zorgen dat je nooit de deur uitgaat zonder sleutels is om zodra je thuis komt, de sleutels (aan de binnenkant) in de voordeur te doen en deze op slot te doen. Je moet dan altijd met de sleutels de deur van het slot halen voor je weg kan en kan dus eigenlijk je sleutels nooit meer vergeten.
  Let wel: niet doen als je op de begane grond woont met een deur met glasplaat. Iets te makkelijk voor ongewenste bezoekers om het glas in te slaan en met de sleutels binnen te komen.

 • Gerrit Jan
  Posted 13/05/2008 12:19 pm 0Likes

  De tas is een geod idee. Ik heb in m’n tas vakjes voor telefoon, portomonnee en sleutels. Inderdaad, de sleutels neerleggen bij iets dat je niet moet vergeten is ook een goeie, doet dat persoonlijk met m’n hooikoortsmedicijnen. Misschien een beetje off-topic: ik vergeet altijd het reserverignsnummer voor de bioscoop. Heb een contactpersoon (Res.Num) aangemaakt in m’n telefoon waar ik altijd dat nummer in opsla.

 • Verbal_Kint
  Posted 13/05/2008 12:16 pm 0Likes

  Alles wat mee moet leg ik ook bij elkaar. Thuis heb ik een paar plekken. Wat ik vrijwel altijd af en uitdoe: portemonnee, armband, horloge. Aan mijn tassen zit een carabiner waar ze aangaan als ik ga sporten. Mijn sleutelhanger is een kleine carabiner, ik neem alleen de sleutels mee die ik nodig kan gaan hebben (auto/fiets/scooter sleutel blijft dus thuis).

 • Matthijs Roumen
  Posted 13/05/2008 11:10 am 0Likes

  Douwe: Wat handig! Ik denk alleen dat het niet zo fijn in mijn achterzak past 🙂

 • Douwe
  Posted 13/05/2008 10:57 am 0Likes

  Een creditcardhouder;

  http://www.creditcardhouder.nl/

  Passen alleen pasjes en briefgeld in. Dus geen overbodige bonnen of kleingeld. Heb dit ding al zo’n twee jaar en ik blijf het geniaal vinden.

 • Matthijs Roumen
  Posted 13/05/2008 10:40 am 0Likes

  Hugo: Klopt! Als er maar een standaard plek is 🙂 Verder probeer ik mijn sleutelbos ook zo klein mogelijk te houden zodat het altijd in mijn broekzak mee kan.

  Ik vroeg me af of er nog meer handige weetjes waren als het gaat om mobiliteit van kleine en belangrijke dingen 🙂

 • Hugo
  Posted 13/05/2008 9:16 am 0Likes

  Was het verhaal met die sleutels niet zo dat je ze altijd neerlegt bij iets wat je niet moet vergeten? Je hebt altijd je sleutels nodig, die zal je niet snel vergeten. Als je bijvoorbeeld een bepaad boek mee moet nemen leg je ze bij dat boek. Als je je laptop niet moet vergeten leg je ze daarbij en als je een sixpack mee moet nemen naar een picknick leg je ze bij het bier in de koelkast. Da’s pas lifehacking 🙂

Comments are closed.