Moet er zout bij het water voor de pasta?

Bij de meeste merken pasta staat er op de verpakking dat je zout bij het water moet doen wanneer je de pasta gaat koken. Waarom is dat zo, en heeft het echt zin om dit te doen? Lees ook: Deze voedingsmiddelen kun je invriezen.

Sneller koken

Er wordt vaak gezegd dat je water sneller aan de kook kunt brengen door eerst zout toe te voegen, maar dit klopt niet helemaal.

Gezouten water wordt sneller warm, maar het heeft een hoger kookpunt, waardoor het langer duurt voordat het aan de kook is. Het precieze kookpunt hangt af van het formaat van de pan, de hoeveelheid water in de pan, en de hoeveelheid zout die je toevoegt, maar in de hoeveelheden die je pasta niet verpesten zal het verschil verwaarloosbaar zijn. Het verschil is pas echt zeer duidelijk merkbaar bij een (vrijwel) verzadigde zoutoplossing – iets waar je echt je pasta niet in wilt koken.

Bovendien is het niet zo goed voor je pan om gezouten water aan de kook te brengen. Doe daarom pas het zout bij het water zodra het water kookt.

Tip: Je kunt wel water merkbaar sneller aan de kook brengen door een deksel op de pan te doen totdat het water kookt.

Smaak

Pasta die in gezouten water gekookt is, is vaak lekkerder. Pasta wordt namelijk nogal gauw zoetig en flauw van smaak als je geen zout in het water doet. Dit is vooral belangrijk als je op zijn Italiaans weinig saus gebruikt. Of wanneer de saus zelf niet helemaal goed in balans is. Het gezouten kookwater kun je daarna ook prima gebruiken om de saus smaak te geven en te binden.

Afkoelen

Om te zorgen dat je pasta niet door blijft koken zodra je de pan van het vuur haalt, is het een goed idee om een glas koud water in de pan te gieten. Hierdoor koelt het water een beetje af, terwijl je pasta toch niet meteen koud wordt. Bij een temperatuur van 100 graden Celsius kookt je pasta maar liefst 10 keer sneller door dan op 90 graden Celsius, dus een koud glas water toevoegen maakt een flink verschil.

Pasta wordt er namelijk niet lekkerder op als deze in de pan blijft liggen of in het vergiet of in een schaal afkoelt. Doe de saus direct door de pasta voordat je gaat opdienen, dan neemt de pasta de smaak lekker op en gaat de boel niet plakken.

Tell Us What You Think
1Te gek1Leuk0Serieus?1Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]